I denne uge skriver klummeskribent Githa Schultz om sine forældres arbejdsliv og om at spise mariekiks med tandsmør til morgenmad. Her ses et billede af Tove Ditlevsens Skole, der hed Enghave Plads Skole i Githa Schultz' barndom. Foto: Githa Schultz.

Klumme: Arbejdende forældre af Vesterbro og mariekiks med tandsmør

Af Githa Schultz, klummeskribent på kbhliv.dk

At være barn i 70’erne og 80’ernes Vesterbro med eksperimenterende, men moderne forældre, der begge var i arbejde, kunne være lidt af en udfordring. Især hvad min mor angik.

Min mor endte jo som sagt med at leve af at være operasangerinde, kordegn og kirkesanger, men indadtil var hun en arbejderkvinde. Hun arbejdede på et tidspunkt i Havemanns Magasin, der lå på Vesterbrogade, hvor Føtex ligger nu. Hun arbejdede i afdelingen for damesko, og det var altid dejligt at besøge det fine, gamle magasin med træbeklædte elevatorer og en ansat til at betjene elevatoren.

Det samme gjorde sig gældende i Daells Varehus. Dengang var der folk til at betjene elevatorerne. Fin service skulle det være. Min mor arbejdede også i magasinet Anva, hvor Axel Towers ligger nu.

Så fik min mor arbejde i en børnetøjsbutik på Istedgade. Og da min far heller ikke gad lave mad til tider, fik min lillebror og jeg altid penge til at købe mad ved pølsevognen på Enghave Plads.

Og dengang kunne man faktisk købe to hotdogs og en pølse med brød for otte kroner. Det fik vi penge til, hver gang min mor var på arbejde om fredagen, hvor min far skulle stå for madlavningen. Mine forældre var måske begge lidt maddovne generelt.

Eller også kan det skyldes, at min far havde skiftende arbejdstider i sin tid som typograf på Berlingske, inden han blev chef for Nordisk Arbejdsformidling i Tøndergade. Morgenmaden var gjort klar dagen i forvejen og bestod af fire dobbeltdækker Mariekiks med tandsmør imellem på køl.

Og så kunne min lillebror og jeg ellers gå i skole på den kost, mens vores forældre sov længe. Vi har nu aldrig lidt af beriberi eller anden underernæring af den grund.

Det værste job, jeg synes, min mor tog engang, var som skolevikar. Og endnu værre blev hun vikar på lige netop den skole, jeg gik på, Enghave Plads Skole. I forvejen var jeg et lidt underligt, mobbet barn, så da min mor trådte ind i biologitimen som vikar, skulle jeg dele hende med nogle af mobberne.

Jeg kunne ikke forstå, at min mor sendte mig ned i elevkøen, da jeg jo stillede mig forrest i paratviden-køen, fordi jeg troede, at jeg kom i første række som datter, da jeg ved hjælp af min vikarmor skulle have styr på Gregor Mendels teorier om biologi.

Men nej, i skoleklassen var jeg pludselig bare elev og blev behandlet på lige fod med mine klassekammerater. Og samtidig kunne jeg jo virkelig blive ked af det, hvis mine klassekammerater ikke var stille, så min mor kunne undervise i læren om genetik.

Når jeg tænker tilbage på det, var det da også friskt af min mor at tage job som skolevikar. I dag var den ikke gået med al den uddannelse, der skal til. Tænk, at man ikke en gang kan få et gement job som kartoffelskræller, uden man har taget et hygiejnebevis.

Da jeg gik i gymnasiet, arbejdede jeg hver anden weekend på et gerontopsykiatrisk plejehjem, hvor jeg faktisk vaskede folk, tørrede numser, skiftede bleer, sågar rensede liggesår og madede ældre psykisk syge mennekser.

Sådan et studiejob, der var en dejlig kontrast til de teoretiske tørre gymnasietimer til tider. Et job, man slet ikke kan få i dag uden træning eller kursusforløb. Så på en måde er jeg alligevel glad for at have set min mor påtage sig alle mulige slags jobs.

For jeg har gjort det samme fra starten af mit arbejdsliv. Egentlig meget autentisk og realistisk indstilling at være forældrefodret med eller bedre kendt som selvforsørgende, når nu man kommer fra et originalt arbejderkvarter som Vesterbro.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Nørrebro/Nordvest Bladet relanceres 1. oktober, og i den forbindelse kan du komme med til avisens pop-up event.

Glæd dig til meget mere Nørrebro og Nordvest

Gruppen ‘Bearded Villains’ kom også og samlede skrald.

Over 200 kg indsamlet: Skæggede skraldejægere slog til