I denne uges klumme fortæller klummeskribent Githa Schultz om pinlige situationer, nedsat hukommelse, farlige misforståelser og morsom hørelse.
I denne uges klumme fortæller klummeskribent Githa Schultz om pinlige situationer, nedsat hukommelse, farlige misforståelser og morsom hørelse. - Foto: Foto: René Mølskov

Klumme: Fremmedhed og udvanding i havet af undskyldninger

Af Githa Schultz

Min mor og far har altid været utrolig imødekommende over for fremmede. Lige med undtagelse af min far, dengang jeg giftede mig med en græker som 20-årig. Det kom han sig dog over, og min far var da også formand for den allerførste tyrkiske forening på 70’ernes Vesterbro.

Jeg elsker stadig min tyrkiske grønthandler Radisen i Istedgade, som har ligget der i adskillige årtier og stadig er lige så flinke som i forrige årtusinde.

Mr. Lee fra Taiwan i Isted Grill på Istedgade holder også skansen og venligheden med sine berømte velsmagende flæskestegssandwich og kinaruller.

I min familie på Vesterbro har vi altid været omgivet af alle slags mennesker og ikke mindst gæstearbejdere, som de blev kaldt, dengang jeg voksede op.

Vi har aldrig skænket deres fremmedhed eller religion for den sags skyld en tanke. Jeg er ikke blevet opdraget med, at de var fremmede eller dårlige mennesker, blot fordi de kom fra et andet land.

Jeg samlede på glansbilleder i min barndom med blandt andet kategorien ’udlændinge’. Dengang kunne man ikke risikere at blive kaldt racist, fordi glansbillede-kategorien hed udlændinge.

I pressen, hvis kriminelle skal efterlyses i dag, beskrives de nogle gange og andre gange ikke. Som regel på hudfarve eller etnicitet. Tænk, at man overhovedet i en beskrivelse eller en efterlysning i forbindelse med kriminalitet skal tage med i overvejelserne, at man ikke skal krænke den kriminelle eller de krænkelsesparate. Omvendt ville det aldrig have været racistisk at omtale gerningsmanden som hvid.

Og udover at man efterhånden konstant skal tænke på, hvilke farver eller ord for den sags skyld man bruger i sit sprog, er der også gået inflation i verdensomspændende undskyldninger.

Den sidste store undskyldning kom fra Canadas premierminister, Justin Trudeau, på grund af en gammel festudklædning af anden etnisk karakter. En undskyldning så meningsløs, fordi manden jo aldrig klædte sig ud i ond hensigt. Skulle jeg undskylde på mine forældres vegne, at de klædte mig ud som en kinesisk pige i folkeskolen på Vesterbro til fastelavn? Eller er det kun, hvis jeg bliver statsminister? Ja, man ved snart aldrig, hvad den her proces, der er skyllet ind over verdenen, ender med.

Ligesom den pludselige fokus på digteren Halfdan Rasmussen, som heller ikke skrev lille negerdukke af racistisk ondskab. Men neger og f.eks. hottentot skal fjernes fra fremtidige oplag og af hensyn til hvad?

Misforstået politisk korrekthed, tendensen til at tillægge folk onde hensigter i fortiden ved at sætte nutidige, forkerte lighedstegn og ikke mindst vedvarende bogsalg.

Og så skal man fjerne hottentot og neger fra ordbogen. Og som en bonus tillægges Halfdan Rasmussen pludselig onde hensigter. Det er uanstændigt.

Det svarer lidt til en religiøs angst og hysterisk sekt, som tager over og dæmoniserer fortiden. Som i det gamle Ægypten, hvor nye herskere fjernede alle tidligere spor på templernes vægge ved at ridse hieroglyffer væk uden forklaring.

Så fortiden lignede noget, der aldrig havde eksisteret, selvom ridserne stadig stod tilbage, efter tavlen med den nye ’godhedsorden’ skulle forestille at have visket alt det ’onde’ væk.

Som om den menneskelige natur og velfungerende hjerne ikke er nysgerrig nok og vil vide, hvad sporene under eftertidens udviskninger dækker over, når noget bliver forbudt eller visket væk, i håb om at ingen dermed tænker på det og aldrig nævner det igen.

’Problemet’ med den menneskelige natur er også, at det, der ikke må nævnes eller er forbudt, præger underbevidstheden uhæmmet.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Københavns Politi forlænger visitationszonen i en række områder.

Holder banderne i stram snor: Politiet forlænger kontrolzone

Erika Nodin stiller skarpt på hjertesygdomme onsdag 2. oktober i Østerbro Sundhedshus. Privatfoto.

Foredrag: Hjerte kan rime på smerte