Githa Schultz i Sofiebadet på Christianshavn.
Githa Schultz i Sofiebadet på Christianshavn. - Foto: Privatfoto fra Sofiebadet på Christianshavn

Klumme: Badeanstalten Lyrskovgade og badeudflugt i andre brokvarterer

Da jeg voksede op på Haderslevgade, havde vi selvfølgelig Bøhmiske krystalglas fra det gamle DDR, min far på en eller anden måde havde anskaffet sig. Vi havde også et frækt barskab i tofløjet palisander på tynde træben beklædt med indvendige spejle.

Vi havde farvefjernsyn og et B&O-anlæg med Shirley Bassey på pladespilleren. Også en vintage hårtørrer, der lignede en mikrofon med en tyk slange til luften lidt a la en støvsugerslange. Også en bil.

Men bad havde vi ikke. Til gengæld havde vi en lille håndvask i et meget lille toiletrum i selve lejligheden til fire mennesker. Og heldigvis ikke toilet på køkkentrappen, hvilket var ret almindeligt, da jeg voksede op på Vesterbro.

Én gang om ugen og i hvert fald til højtider, eller hvis vi skulle på fint besøg, gik badeturen til Badeanstalten Lyrskovgade, hvor Vesterbro Bibliotek og Kulturhus nu ligger.

Det var ikke noget med fancy muddermaske til foryngelse og opstramning, lounge, fintskårne æbler og mandarin, hvilestole samt te. Der var heller ikke noget New Age-musik, stearinlys eller æstetisk badekar for at ligge i lunt vanddvale eller badekar i træ.

Ej heller pendlen ind og ud i skiftevis dampbad, iskoldt karbad med hiv og træk-anordning eller sauna. Det var heller ikke noget med maksimum 20 personer ad gangen i to timer som for eksempel i det meget lækre Sofiebadet på Christianshavn Anno 2019.

Nej, vi ‘etagevaskede’ os i alle år i minivasken eller gik i badeanstalten Lyrskovgade, hvor der var vaskedamer, der skrubbede én på ryggen med hamp og sæbespåner. Og der kom vi i alle årene, indtil mine forældre gik fra hinanden i slutningen af 70’erne, og min mor og jeg i det mindste fik bedre badeforhold med et lille siddekar til.

Badeoplevelsen som barn er alligevel noget, jeg husker som særligt rart. Der er noget lækkert, trøstende, healende og varmende med rigtige bade i kar eller damp, som de færreste var forundt i arbejderboligerne på det tidspunkt.

Vi begynder jo også vores liv med et slags ni måneders langt karbad i ét med vores mor, før vi bliver presset ud gennem den snævre vej til mere hårde livstilstande. Badeanstalten Lyrskovgade har længe været en fjern fortid, selvom der sidenhen er kommet indendørs svømmehal både i Algade og DGI- byen.

Sofiebadet svarer til Vesterbros svar på badeoplevelsen i Lyrskovgade, udover at ligge i dvale i vand er afstressende, selvom karbad også er blevet politisk ukorrekt i forhold til vandspild.

Jeg har bush shower i min lejlighed på Vesterbro, der dog er bedre kendt som en brusekabine. Men én gang om året, især når julen nærmer sig, forkæler jeg mig selv med en æstetisk, intim badeoplevelse hos Sofiebadet på Christianshavn. Og nu kører metroen fra Enghave Plads jo lige til bademåtten på Christianshavn.

At plaske rundt i og med vand fremkalder også en fornemmelse af oprindelse. At man så bader nøgne sammen maksimum 20 mennesker af begge køn ad gangen i to timer i så smukke omgivelser er ingen hindring.

Det føles bare naturligt, og de ansatte er, ligesom man kunne forestille sig badekvinderne i det antikke Grækenland. Nobelt og omsorgsfuldt rækker de én et håndklæde efter endt vandpjaskeri og hårvask. Eller henter et glas bobler, skulle man vansmægte under badeoplevelsen.

Og så er det også godt at støtte små, fine arbejderklasse- og badeklenodier til bevaring, der måske umiddelbart er lidt dyre, som for eksempel Sofiebadets tilbud. Det koster 200 kroner for to himmelske timer i forskellige badesituationer, og så kan man alligevel ende i for lidt tid, fordi man glemmer tiden.

Sofiebadet har bibeholdt det smukke, originale interiør anno 1909 og sirligt restaureret det oprindelige marmor og fliser fra gulv til loft. En badeoplevelse, hvor man er ren som ind i himlen og får følelsen af at være genfødt, og som man kan leve længe på. Så på den måde er det ikke en dyr fornøjelse, når nu Badeanstalten Lyrskovgade og sæbespåner ikke er der mere.

Selvom de fleste har et praktisk brusebad nu om dage i de gamle arbejderkvarterer mere eller mindre som en selvfølge, burde man unde sig selv en oplevelse på en badeanstalt eller berige sine venner og familie med en tilsvarende oplevelse pakket ind og lagt under juletræet.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
»Første gang, jeg besøgte Nørrebro, tænkte jeg bare ’wow!’. Her følte jeg mig hjemme, for det virkede meget internationalt. Der var kvinder med tørklæde og folk, der talte arabisk, og der var kærlighed i luften. Her føler jeg mig lige så meget hjemme som i Egypten,« siger Yukka, som du kan opleve sammen med rapperen Pelle på fredag 29. november.

Pelle og Yukka fandt fællesskab i musikken og Nørrebro

Der skal bygges nye boliger og serviceerhverv ved det gamle industriområde afgrænset af Scandiagade, Sydhavnsgade og Borgmester Christiansens Gade. Det bliver et tæt byområde, der kommer til at bestå af 25 procent almene boliger.

Almene boliger på vej til Sydhavn