I denne uge skriver klummeskribent Githa Schultz om julemåneden.
I denne uge skriver klummeskribent Githa Schultz om julemåneden. - Foto: Githa Schultz

Fra juletræ, hjerternes fest, varme og lys til bleg, trist ‘vinterfest’

Jeg tror aldrig, jeg har glædet mig så meget til skæret af julelys fra butikker og gader rundt omkring.

Juletræet på Rådhuspladsen, de røde hjerter og det grønne gran. Julegudstjenesterne i kirkerne. Disneys Juleshow. Julemusikken på Radio Soft. Alle duftene, lydene og lysene, der minder om julens komme.

Selvom teksterne på nogle af de nye danske julesange også er påvirket af udviklingen og ligner begyndelsen på afviklingen af at nævne ordet jul, der dybest set handler om Jesu fødsel, men i stedet måske helst skal erstattes eller koeksistere med ’vinterfest’.

Måske glæder jeg mig endnu mere til alt op til jul, fordi IKEA ikke mindst er gået i fortrop med forsøg på at erstatte begrebet ’jul’ med ’vinterfest’. Hvis du skal købe noget i IKEA, der har med jul at gøre, bliver du ført hen til det nye begreb ’vinterfest’.

Hos Føtex kan du købe ’vinterboller’, og hos Aldi kan du købe ’vintermedister’. Det får mig til at tænke på et par oplevelser, jeg har haft gennem livet.

Da jeg besøgte det gamle Rostock i DDR før murens fald, fordi jeg på det tidspunkt var Danmarks yngste bestyrelsesmedlem af Amager Kunstforening, var farverne i gadebilledet i det tidligere betonkommunistiske Østtyskland brune, beige, grå og æggegule.

Meningen var, at kapitalismens farvestrålende, glade livsstil ikke skulle lokke folk i fordærv eller vække lyster, så derfor var farverne og lys gemt væk, og alt var en lang, farveløs, ulidelig vinterfest.

Jeg mødte mennesker i Østtyskland, der blandt andet havde siddet fængslet for satirisk og farvestrålende kunst.

Man måtte kun sidde fire personer ved et cafébord, for ellers var det optræk til optøjer og konspiration mod systemet. Folk var bange for det blege, kedelige system.

Da jeg arbejdede på Rigshospitalet, havde man en patientmenu, man kaldte ’bleg, kedelig mad’, der bestod af tunge, torskerogn, æggemad og leverpostej. Altså de samme kedelige, triste farver, som Østtyskland bestod af i offentligheden.

Her var det bare rent biologisk, at man skulle undgå at sætte spytcirkulationen i gang for ikke at vække appetit. I princippet er der ingen forskel på Østtysklands ’vinterfest’ eller Rigshospitalets blege kedelige patientmenu.

Men at vi skal til at have juletilstande og en julestemning, der minder om Rigshospitalets blege, kedelige mad, og tanken om på længere sigt for alvor at indføre begrebet ’vinterfest’ i julemåneden kan bringe mit julepis noget i kog.

Nuvel, det er stadig i småtingsafdelingen. Og når jeg står og kigger på den triste vinterbolle i Føtex, tænker jeg, at julen da altid har bragt et positivt budskab med sig i Danmark. I hvert fald i min virkelighed.

Og at vinteren i storbyen alligevel heller aldrig er særlig lækker. Snefald bliver hurtigt gråt og beskidt. Men heldigvis har vi julemånedens oplysning og selve julen at glæde os til i den mørke tid.

Hvorfor egentlig ikke lægge vinterfesten i januar, der alligevel er så dødssyg, en måned efter at alt julelyset er slukket. Én ting er lige så sikker, som at julemanden stadig er klædt i rødt og har hvidt juleskæg: Vinterfesten er kommet for at tage plads i julen.

Julen varer, som vi ved, lige til påske, og som en vittig sjæl foreslog i bedste ’vinterfest’-humor, bliver påsken nok kaldt ’æggefest’ hen ad vejen.

Juleguirlanderne i gadebilledet og belysningen er også skrumpet ind. Blandt andet i Istedgade. Væk er gran, hvilket naturligvis kan forklares med politisk korrekthed af hensyn til naturen, men til gengæld erstattet af en slags vinterkæder, der godt nok har været tændt siden midten af november.

Så hvorfor ikke lade dem lyse i hele vinterhalvåret, hvis de alligevel ikke symboliserer fejring af julens komme?

Men vi kan dog heldigvis igen i år glæde os over Vesterbros egen julemand og juleglæde-spreder, der traditionen tro er i gang med at forberede årets julebelysning over Vesterbro.

God julemåned til alle.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Den Hirschsprungske Samling fejrer jul med flere forskellige arrangementet

Juleklip og julejagt på Den Hirschsprungske Samling

Vi kan ikke love sne 1. december, men der vil være rig mulighed for at komme i grøn julestemning i Kildevældskirken på søndag.

I kirken på søndag: Jul med grøn omtanke