I denne uge skriver klummeskribent Githa Schultz om de kristne værdier og et særligt arrangement i Sct. Matthæus Kirke.
I denne uge skriver klummeskribent Githa Schultz om de kristne værdier og et særligt arrangement i Sct. Matthæus Kirke. - Foto: René Mølskov

Klumme: Mindfulness i den kristne folkekirke og adskillelsen fra islam

Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.

Sct. Matthæus Kirke, der er min konfirmationskirke på Vesterbro, er i min levetid en af de mest omstillingsparate kirker, hvilket jeg nyder stor glæde af.

Jeg har på fornemmelsen, at det ikke mindst skyldes sognepræsten Birgitte. Og man skal ikke være blind for, at det kristne budskab er med, når folkekirken inviterer til oplevelser i kirkerummet, også når det ikke er traditionelle gudstjenester.

Men uden at budskabet om Jesus og kristendommen føles tvangspåduttet eller indoktrineret med vold og magt, når først man er der.

Også når der er Urban Silent Retreat midt på mit ellers pulserende Vesterbro, hvor jeg er så heldig at leve omringet af kirkeklokke fra både Kristkirken og Sct. Matthæus Kirken.

Klokker, der er velkendte, kære nonverbale lyde. Og skulle de høre op med at ringe, ville det klinge hult og koldt og nærmest føles som gode livsminder aflivet af faktaresistent intolerance.

Urban Silent Retreat er et gratis arrangement i kirken med fem timers meditativ stilhed guidet af sognepræsten og mindfulnesslærer Christin, og det er kun afbrudt af lidt spisetid i fortsat behagelig stilhed.

Vi var mellem 20 og 30, der alle var fremmede for hinanden, som var samlet i kirkens store rum med den største altertavle i Nordeuropa. Den er 11 meter høj og ni meter bred med milde Jesus som metafor for, hvor vi opholder os.

Og kirken var dejlig varm og bevæbnet med tæpper, for det kan blive koldt at ligge eller sidde i fem timer. Selvom nogle af øvelserne også gik ud på bevidst stilhedsbevægelse.

Hver meditationssession varede 30 minutter, og klokkerne, som hver dag ringer fra Sct. Matthæus Kirken på hele og halve timer, var retreatets signal til at fortsætte en ny, tavs meditationsøvelse.

Der dukkede oplevelser op for mit indre billede, som om rummet inde i en selv er det største rum, der findes. Og så de mange uendelige oplevelser, veje, kamre og inspirationskilder, der ligger lagret i hukommelsen i millionvis og bare er klar til at omsættes til ord eller handlinger i virkeligheden.

Spiritualitet og mindfulness er jo begreber inspireret af østens visdom, som jeg mest forbinder med læren om Buddha.

Jeg synes, det fungerer hånd i hånd med kristendommen, som jeg har oplevet den gennem mit liv. Ikke nødvendigvis tvunget medlemskab via skat til folkekirken for at kunne deltage.

Ingen fordømmelser, ingen straf, ingen vold og fri til at handle. Ingen restriktioner om kønsadskillelse.

Så milevidt forskellig fra den praksis af islam, der foregår de fleste steder i verden i dag.

Tænk, at man kan gå ind til kærlige budskaber og gratis adgang uden hjernevaskende manipulation og bare få lov at være stille sammen med andre. Få en lækker smoothie med økologiske ingredienser, druer, vand, kaffe, te og brød, og hvor man bare har lov til at være uden krav og uden at være nogen eller noget specielt.

At danskere er ateister og har meldt sig ud af Folkekirken er mig en gåde. Det må være hult at vælge at spare i landsgennemsnit 0,88 procent i skat og på lang sigt lade de danske folkekirker uddø sammen med kristendommen.

Ligesom jeg på en måde også kan relatere til, at det må være lettere at tro på et eller andet som for eksempel islam. Uden at den tro på nogen måde relaterer til mine livsværdier, og som jeg aldrig ville bytte ud med kristendommen i Danmark.

Hvornår har islam budt velkommen i en moske på Silent Urban Mindfulness Retreat? Ja, det lyder nærmest som en forstenet vittighed.

Men desværre går der nok mange århundreder, før den religion flytter sig bare en tand fra år 700 efter Kristus og følger med tiden og byder velkommen til alt sanseligt, frit, godt og rart, som den oplevelse i Sct. Matthæus Kirke og i øvrigt de mange andre folkekirker rundt omkring i landet, som byder på sanselige, frie, musikalske oplevelser.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Det var en stolt Rikke Villumsen, der på vegne af Randersgades Skole kunne tage i mod skiltet, der viser skolens nye status.

Randersgades Skole er landets første verdensmålscertificerede skole

Camille Sandby er en af de unge, der overvejer en erhvervsuddannelse.

Hundredvis af unge valfartede til infoaften om erhvervsuddannelser