Oplæsningshygge til de lange, mørke timer

Kenneth Bøgh Andersen står på flere hylder hjemme hos os. Og der jubles, hvis man får en bog op under neglene på et bogudsalg eller i hos en antikvar.

Derfor var det nærliggende at læse Jagten på julemandens latter, Kenneth Bøgh Andersens julekrimi om de to nisser Skjalte og Loppe.

I julemandens værksted hersker der panik. For der er nogen, der har stjålet julemandens latter. Derfor er julen i fare. Uden julemandens latter, ingen jul. De to nisser Skjalte og Loppe bliver sat på sagen, der kompliceres noget af, at Skjalte gerne vil imponere den søde nissepige, Juliane, og at Loppe hele tiden skal se sig over skulderen. Den unge drillenisse, Mak, vil nemlig rigtig gerne imponere Loppe med sine drillerier. Jagten går gennem Julemandens værksted, til tyven endelig afsløres.

Det er en fin julefortælling. På klassisk Bøgh Andersensk manér opbygger forfatteren en verden, der har sit helt eget sprog og sine egne traditioner – blandt andet er det meget stort, når man bytter grødske med en pige. De fine, farverige illustrationer af Sussi Bech giver liv til nisseverdenen og understøtter både handlingen og de karakterer, vi bliver præsenteret for. Det er gennemført og fint og bliver heldigvis mere nisseligt end nysseligt.

Teksten har inkorporeret klassiske krimielementer, så det ikke bare er en julefortælling men et julemysterie. Der lægges masser af spor ud til læseren, både falske og ægte. Børn, der får læst historien højt, vil elske at gætte med på, hvem det er, der har stjålet julemandens latter. Og det endelige plottwist er så overraskende, at det sikkert vil komme bag på de fleste.

Sproget er som altid i højsædet – det bliver leget og tumlet med. Især da Loppe efter en lidt uheldig besværgelse kommer til at bakke snagvendt. Man kan indvende, at der er lige lovlig mange replikker nogle steder i bogen, og at det bliver en smule tungt. Men resten af historien glider som en smurt kane i nyfalden sne, og Jagten på julemandens latter er en oplagt bog at tage frem, når de lange timer juleaften skal slås ihjel for læsere og lyttere fra 5 år og op.

Glædelig jul.

 

Kenneth Bøgh Andersen: Jagten på julemandens latter, 83 sider, Høst og Søn

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

ÅRET DER GIK – AUGUST

0

ÅRET I BILLEDER: Husker du september 2018?