Mine unge år Kim Larsen af Jens Andersen

Bogen om Kim Larsens liv er lun og Larsensk

Kim Larsen har været soundtracket til en stor del af min barndom. Forklædt som voksen-albummet lå oppe på loftet hjemme hos mine forældre og blev flere gange smuglet ned og spillet på pladespilleren i stuen. Der var noget helt særligt sanseligt over det her med at lægge pladen på, høre den klassiske knitren, når pickupnålen ramte rillen, vente med tilbageholdt åndedræt, inden Larsens flabede københavnerstemme strømmede ud af højttalerne. Det var ikke altid, jeg forstod teksten, men stemningen, det lidt frække og lune, var ikke til at tage fejl af.

Og netop det frække og lune gennemsyrer Kim Larsen – Mine unge år, skrevet af Jens Andersen efter mange, lange samtaler mellem de to i månederne fra marts 2018 og frem til Kim Larsens død. Erindringsbogen, som skulle have handlet om hele Kim Larsens liv, og strækker sig fra hans helt tidlige barndom over opvæksten, ungdomsårene og det mere etablerede liv som skolelærer, husbond og far, men slutter så ved dannelsen af Gasolin i 1969-1970. For længere nåede de ikke.

Bogen bliver dog ikke ringere af det. Den er en sprudlende fortælling om at vokse op i København i slut fyrrerne og start-halvtredserne og skaber helt særligt tidsbillede, der kommer til at stå klart og tydeligt for læseren, fordi det er fortalt så detaljerigt og så nærværende. Den handler om at være ung under ungdomsoprøret, men ikke rigtig være en del af det. Om de rigtige venner, om slynglerne og naturligvis om damerne. Det er farverigt og festligt og fyldt med ballade.

Og så er det Larsensk. Det er Kim selv, der fortæller. Det er tydeligt i både sprog og tone. Det er lunt og lækkert og velformuleret. For Kim Larsen er meget mere end den flab, han var i mine højttalere. Meget mere end bare en af dem, de andre ikke må lege med. Han er belæst, han er reflekterende og filosofisk. Og så er en han en gudsbenådet fortæller.

Kim Larsen, Mine unge år, Jens Andersen, Politikens forlag, 328 sider

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Historien skal skrives om: Spor af ny tidsperiode er dukket op ved Trianglen

International kunst på Galleri Puls Art