Mest til kvinder: Sprudlende og sjov Sofie Linde bog om, hvor svært det er at blive mor

Sofie Linde er egentlig meget sød. Jeg har fulgt med, siden hun lavede børnetv. Lyshåret, smilende og god til at lege. Derfor var det helt mærkeligt at forestille sig, at hun var blevet voksen nok til at få et barn.

Og det syntes hun vist også selv.

I hvert fald er Fårking gravid er en anderledes bog om at være gravid. Den gennemgår alle faserne i graviditeten fra der er to streger på graviditetstesten, til barnet kommer til verden. Men hvor andre bøger beskriver lykken og redebyggeriet i den søde ventetid, er Sofie Linde noget mere skeptisk. Det der med at være gravid er faktisk ikke lige hende. Der er graviditetsgener, strækmærker, mærkelige spisevaner og tudeture. Hun er ensom og forkert og for tyk og tænker over, om man stadig kan gå i byen, når man er blevet forældre, om man mon kommer til at holde af sit barn, om barnets far har tænkt sig at kidnappe ungen.

Det er hudløst ærligt – og ret sjovt.

At læse Fårking gravid er som at åbne døren ind til en privat fest. Den er sprudlende og farverig. Sofie Linde emmer af fortællelyst og er ærlig omkring både fysiske og psykiske udfordringer i forbindelse med graviditeten. Til tider havde jeg lidt fornemmelsen af at være røget ind i hovedet på en sekstenårig, der er i rivende pubertær udvikling, for det er samme sprog, samme udtryk, samme navlepilleri. Men det er okay, det er Sofie Linde helt uden filter, kastet ud et sted, hvor hun ikke kan bunde. Og det fungerer og jeg hepper på Sofie og babyen hele vejen.

Enkelte afsnit i bogen er skrevet af andre – Sofies mor og hendes mand Joachim. Og det ærgrer mig. Det er ganske vist interessante betragtninger, hendes mor kommer med og sødt at høre, at Joachim synes, hun er smuk med stor mave på. Men jeg kunne godt have tænkt mig, at Sofie havde troet nok på sig selv til at lade sine egne ord stå alene. De kan sagtens bære.

For Sofie Linde tager hul på noget, der næsten er tabu. At den søde ventetid ikke altid er så sød. At det kan være svært og hårdt. At det ikke lige var det, man havde forestillet sig. Og det er sgu meget rart at læse, når man er selv er mor og ikke helt klar til forældremøder, forelskelser og pubertet. For det stopper jo ikke bare ved fødslen, Sofie, det bliver ved!

 Sofie Linde: Fårking gravid, Forlaget Storyhouse, 349 sider.

 

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Bosse, Berner og Jordforbindelsen

Nu er det tid til kulturnat i børnehøjde