For alle: Ungdomsroman tager fat i tungt tabu

Hvad ingen ved er en fortælling om ungdom, ensomhed og familie af psykolog og tidligere danmarksmester i bordtennis, Anne Cathrine Bomann.

Bogen handler om de to brødre, Imse og Jonas. Imse går i 7. klasse og er mærket af savnet efter en far, der ikke er synderligt nærværende. Men da hans matematiklærer foreslår, at han skal give en af pigerne i klassen lektiehjælp, begynder Imses verden pludselig at forandre sig. Men er Imse klar til det?

Jonas, Imses halvbror, er bordtennistræner i den lokale bordtennisklub og er især optaget af danmarksmester-håbet, Nicklas på 11. Jo nærmere de kommer guldet, jo mere går det op for Jonas, at han ikke kun er besat af, at Nicklas skal vinde mesterskabet. Hans følelser for drengen er mere end venskabelige.

Selvom

Hvad ingen ved først og fremmest er en ungdomsroman, synes jeg, den er værd at give sig i kast med. Den tager fat i et gevaldigt tabu: Pædofili. Og løfter det op på et metaplan, da Imse grubler over hvad ondskab egentlig er. Og om alle kan være onde.

For er man ond, fordi man har følelser for et barn? Selvom man ikke gør noget aktivt ved det?

De to hovedpersoner er skildret både ømt og ligefremt. Der bliver ikke lagt fingre imellem, heller ikke når de seksuelle aspekter af Jonas’ betagelse behandles. Og ja, det kan virke frastødende. Men endnu mere for Jonas selv, der ikke kan forlige sig med sine opdagelser af sine følelser. Det er eminent skrevet.

En del af bogen foregår i sagens natur omkring et bordtennisbord og her står jeg lidt af, for jeg har absolut ingen vidne om skruebolde og loops, og hvordan man spiller ind i banen. Så lige de afsnit er jeg fløjet let og elegant hen over.

Men ellers en absolut anbefalelsesværdig bog, der tager fat i et emne, der er tungt og farligt. I og med historien om Imse kører som en parallelfortælling bliver det hele lidt lettere og lidt nemmere at læse. Og der er masser af kærlighed mellem de to brødre og deres mor, der intetanende putter og nusser og holder om de to drenge, som kæmper med hver sin indre dæmon.

Hvad ingen ved er til teenageren, til den voksne, til skolelæreren, til den, der bare vil have en god læseoplevelse.

 

Hvad ingen ved, Anne Cathrine Bomann, Gyldendal Forlag, 259 sider

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Folketingsvalg: Lokaludvalg arrangerer valgmøde med tolke

Et gratis grin: Satiregruppe udstiller kandidaternes valgflæsk