Borgmester Ninna Hedeager Olsen er sygemeldt. Arkivfoto: Michael Paldan.

Blodig dag på rådhuset

Af Carsten Mai

Halloween er blevet en dansk tradition, hvor uhygge for sjov står i centrum. Men i år blev den tradition vekslet om til blodig alvor på rådhuset.

Ni centerchefer fra Teknik- og Miljøforvaltningen måtte tage deres gode tøj og gå, mens resten af byen fejrede halloween. Det er et faktum efter den hårdt prøvede borgmester, Ninna Hedeager Olsen fra Enhedslisten, offentliggjorde en organisationsændring i sin forvaltning.

Fyringerne var pakket ind i pæne ord som ’finjustering’ og ’mindre topstyring’, men det er blot politikerord, der skal dække over de økonomiske nedskæringer, som vil finde sted i løbet af det næste halve år. Virkeligheden er, at der nu er draget en benhård konsekvens af to forhold:

For det første at Enhedslisten ikke er med i budgettet og dermed kunne trække midler til deres eget område.

For det andet har de mange skandalesager, hvor forvaltningen opkrævede penge, den ikke var berettiget til, den konsekvens, at der skal spares op mod 100 millioner kroner i løbet af den kommende tid.

Besparelserne kostede i første omgang de ni chefer deres job. Men allerede i løbet af november kommer den næste fyringsrunde, som følges op i starten af det nye år med en række barske nedskæringer på de administrative funktioner.

Kort sagt kan man sige, at fyringerne i 2018 er en konsekvens af, at Enhedslisten ikke er beskyttet af at være med i budgettet, mens besparelserne til næste år er oprydning efter de mange fejl, forvaltningen har begået.

Blandt fejlene kan nævnes, at embedsmændene har kradset for mange penge ind på rengøringsområdet, ligesom de har opkrævet for mange gebyrer på byggesagsområdet. Alt sammen penge der nu skal betales tilbage og som belaster budgettet i alvorlig grad.

Det bliver meget svært for borgmester Ninna Hedeager Olsen at slå igennem med et politisk projekt, når hun samtidig skal administrere store og alvorlige nedskæringer. Men alt ser dog alligevel ikke sort ud.

Besparelserne medfører, at forvaltningen skærer et ledelseslag af, så der nu er tre ledelseslag mellem borgmesteren og de menige medarbejdere, der udfører arbejdet ude blandt københavnerne. De fleste vil nok mene, at det er rigeligt.

De kommende hårde måneder giver politikerne på rådhuset anledning til at overveje, om man ikke skal fratage forvaltningen nogle af opgaverne. F.eks. kan lokalplanerne med fordel flyttes til overborgmesteren, som allerede er ansvarlig for kommuneplanen. Det hænger sammen fagligt og kan frigøre ressourcer i en stadig mindre Teknik- og Miljøforvaltning.

Hvis ikke borgmesteren finder sine politiske ben midt i besparelserne, kan det gå hårdt ud over partiet ved næste valg. Sidste gang, der var valg, fik Enhedslisten et flot valg og kunne vælge borgmester som nummer to efter Socialdemokratiet.

Fortsætter partiet uden egentlig profil på det vigtige tekniske område, er det ikke usandsynligt, at Socialdemokraterne får mulighed for at vælge de to første borgmestre efter det kommende kommunalvalg.

Det vil være en katastrofe for det ellers stærke venstrefløjsparti.

Carsten Mai analyserer politikken i København. Han var i otte år pressechef for tidligere overborgmester Jens Kramer Mikkelsen. I dag driver han konsulentvirksomheden Carsten Mai & Co, som rådgiver virksomheder og organisationer om kommunikation og politik. Han er uddannet cand.scient.soc. og bor med sin familie i København. www.carstenmai.dk

 

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

B.93’s kvinder skifter trænere

En sopran giver debutkoncert