Franciska Rosenkilde fra Alternativet. Foto: Martin Sørensen

Alternativet sætter ny kurs på rådhuset

ANALYSE AF CARSTEN MAI

En håndbremsevending bruger man, når retningen skal lægges om, og det skal gå rigtig stærkt. En sådan politisk manøvre er lige blevet benyttet på Københavns Rådhus.

Da principaftalen om Lynetteholmen var til afstemning i Økonomiudvalget, valgte Alternativets nye kultur- og fritidsborgmester, Franciska Rosenkilde, nemlig at stemme for aftalen.

Ganske vist ønskede Alternativet også at få ført til referat, at de allerhelst så, at en havnetunnel udgik af projektet, men det var altså ikke nok til, at Alternativet valgte hele projektet fra.

Der er dermed tale om et markant politisk skifte hos Alternativet som står udenfor både budgetaftalen og aftalen om Amager Fælled.

Hidtil har partiet kun gået efter den politisk set rene vare, og hvis der var det mindste, partiet kunne kritiseres for i et projekt, ja så valgte de at sige helt nej tak. Efter kun at have været borgmester i få uger har Franciska Rosenkilde nu opnået mere politisk end hendes forgænger Niko Grünfeld opnåede på et helt år.

De kølige kritikere vil tilføje, at Niko Grünfeld ikke kunne fremvise et eneste politisk resultat, men Franciska Rosenkildes beslutning bliver ikke mindre betydningsfuld af den grund.

Hvis den nye borgmester vil føre sit parti ind på den politiske banehalvdel, hvor man får indflydelse, står hun overfor to store opgaver:

Lige efter sommerferien til næste år skal kommunens nye kommuneplan vedtages. Det er en ordentlig mundfuld for en ny borgmester, for her gælder det virkeligt om at sætte benene rigtigt og afveje de mange hensyn der er på spil, når den fysiske udvikling af København skal lægges til rette.

Den anden store opgave er budgettet for 2020 som også skal falde på plads i slutningen af 2019. Går et parti ind i budgetforhandlingerne, er det for at få indflydelse. Men prisen er, at man skal stemme for nogle forslag, som man egentlig helst ville undvære.

Det bliver afgørende for Alternativets politiske position i de kommende år, om partiet til den tid er klar til at gå med i de to store forlig som handler om byens økonomiske prioriteringer og fysiske udvikling.

Det er nok rart for den nye kultur- og fritidsborgmester, at der er en del måneder til, at partiet skal gøre sin endelige stilling op. Hvis håndbremsevendingen skal følges af flere, skal borgmesteren have styr på sit bagland og få dem med på, at de mange københavnere der stemte på partiet skal have nogle konkrete resultater ud af at have sat deres kryds ved liste Å.

Da aftalen om Lynetteholmen var til afstemning i Økonomiudvalget stemte Enhedslisten imod. Det er ikke overraskende, mens SF undlod at stemme. Baggrunden er nok at SF, efter at have været med i aftalen om Amager Fælled, har behov for en pause og samle opbakning i baglandet til et nyt stort projekt.

Men Alternativets borgmester brugte til gengæld SF’s pause til at sætte en ny kurs. Det politiske skakspil på Københavns Rådhus har pludseligt fået en ekstra dronning med i spillet.

Carsten Mai analyserer politikken i København. Han var i otte år pressechef for tidligere overborgmester Jens Kramer Mikkelsen. I dag driver han konsulentvirksomheden Carsten Mai & Co, som rådgiver virksomheder og organisationer om kommunikation og politik. Han er uddannet cand.scient.soc. og bor med sin familie i København. www.carstenmai.dk

 

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Lydavisen fik Handicappris i Dragør

Far får ti års fængsel for brandstiftelse