Det var her i Skarøgade på Østerbro, at to unge mennesker på tragisk vis mistede livet. Foto: Thomas Frederiksen

Ødelagte liv

ANALYSE AF CARSTEN MAI

Liv og Marcus. Det er navnene på to børn, der var hovedpersoner i en meget tragisk sag, som Berlingske bragte op forleden, og som københavnerne med stor medfølelse bed mærke i.

14-årige Liv fik en hjerneskade som følge af en overdosis af sin mors metadon, og den jævnaldrende kæreste blødte ihjel på moderens toilet. Liv døde efterfølgende natten til onsdag 16. januar

Der er fortsat alvorlige sociale udfordringer i København, og børn der vantrives i familier der på ingen måde kan tage vare på dem. Eksperter på området har i flere år slået fast, at der tvangsfjernes for få børn ud fra en fatal misforståelse af, at børn næsten altid har det bedst i deres egne familier.

Den tragiske sag viser et andet og skræmmende billede af storbyen København, end det de fleste af os er vant til, og sagen giver nu anledning til en skærpet opmærksomhed på området og et muligt politisk kursskifte på rådhuset.

Socialborgmester Mia Nyegaard, (R), har nemlig slået fast, at kommunen skal blive dygtigere til at tvangsfjerne og nok også bruge værktøjet mere, men hun understreger også, at det koster flere penge.

Borgmesteren har dermed meldt klart ud, at det kan blive nødvendigt at flytte midler fra det normale børneområde over til de mest udsatte børn, så kommunen kan gøre mere og tidligere.

Også Socialdemokratiet er klar til at justere kursen. Laura Rosenvinge, som er partiets socialordfører, er åben overfor at tvangsfjerne mere og kæmper derudover for flere midler til de udsatte børn og unge i København.

Kommunen arbejder i øjeblikket efter en strategi på børneområdet med navnet ’Tæt på familien’, og forvaltningerne har gode erfaringer med forebyggende arbejde. Men i de seneste år er der sket et fald i antallet af tvangsfjernelser.

Det er en vigtig politisk debat som Mia Nyegaard og Laura Rosenvinge nu tager fat på. Mange københavnske forældre har gode ressourcer og forstår nok at råbe op, hvis alt ikke er perfekt i børnenes skole eller institution. Det vil de også gøre, hvis der i det næste budget flyttes penge fra børneområdet til de særligt udsatte.

Når budgettet skal lægges, er det ofte dem med flest ressourcer og adgang til medierne, der sætter tonen i debatten og lægger pres på Borgerrepræsentationen. Men politikerne bør have is i maven og selv vælge på hvilket område der skal sættes ind.

Socialudvalget har i øjeblikket en temadrøftelse af hele børneområdet, og her har udvalgsmedlemmerne god mulighed for at markere, hvis de ønsker at prioritere anderledes i fremtiden.

Sagen om Liv og Marcus er et kig ind i en anden verden for de ressourcestærke familier og det er politikernes opgave at tale for, at der skal flere penge til dét område, de mener har størst behov uanset hvem der markerer sig stærkest i debatten.

Det bør politikerne huske, når næste års budget skal lægges tilrette efter sommerferien og chokket over Livs og Marcus’s ødelagte liv har lagt sig.

Carsten Mai analyserer politikken i København. Han var i otte år pressechef for tidligere overborgmester Jens Kramer Mikkelsen. I dag driver han konsulentvirksomheden Carsten Mai & Co, som rådgiver virksomheder og organisationer om kommunikation og politik. Han er uddannet cand.scient.soc. og bor med sin familie i København. www.carstenmai.dk

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Iværksættere på vej med nye fødevarer

Flere træer er på vej til Amager