Er Sosu'en blevet læge, spørger Michael Rasmussen, efter hans handicappede svigermor blev tilset af en Sosu-assistent, da egen læge ikke går på hjemmebesøg. Arkivfoto: Mikkel Møller Jørgensen/Ritzau Scanpix

Stive regler bremser frit lægevalg

ANALYSE AF CARSTEN MAI

Det er en vigtig opgave, sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling, (SF), er i gang med. Nemlig en mission der handler om københavnernes tryghed og sundhed. Borgmesteren vil sikre, at københavnerne også i fremtiden kan vælge deres egen læge. Lige nu er døren smækket hårdt i for nye patienter hos de praktiserede læger i byen.

I dag sidder over 60 procent af lægerne alene i deres praksis. Men de nye og unge læger vil helst være flere sammen for at lære af hinanden og skabe et godt arbejdsfællesskab. For at tiltrække de unge læger og skabe rammerne for, at flere læger kan dele klinik, skal der dog skaffes større lokaler.

HER ER DET, at Teknik- og Miljøforvaltningen skaber problemerne. Stædigt holder forvaltningen fast i, at hvis man omdanner en lejlighed til en lægepraksis for unge læger, skal der skabes en bolig et andet sted.

Selvom nye boliger i byen er vigtigt, kan mange nok sætte sig ind i, at flere læger til borgerne står endnu højere på dagsordenen.

Over 50 københavnske læger er mere end 63 år, så om få år er en stor del af lægerne gået på pension. Så længe Teknik- og Miljøforvaltningen holder fast i den stive regel, kan Sisse Marie Welling ikke skaffe flere læger til borgerne og levere det frie lægevalg.

Men borgmesteren er ikke sådan at slå omkuld. Hendes politiske fokusområde er lighed for alle i sundhedsvæsenet, og lighed starter i denne sag med, at alle borgere kan vælge den læge, som de ønsker.

SISSE MARIE WELLING har derfor på hele sit udvalgs vegne kort før jul skrevet til Teknik- og Miljøudvalget for at få dem til at give en dispensation, så der kan etableres nye lægeklinikker i København, hvor yngre læger i et godt fagligt miljø kan servicere københavnerne.

Som så mange gange før er Teknik- og Miljøforvaltningen nemlig ikke lydhør, og en løsning lader vente på sig. Nu satser sundhedsborgmesteren så på, at medlemmerne af Teknik- og Miljøudvalget giver en midlertidig generel dispensation, så byens borgere kan få deres frie lægevalg tilbage.

Sagen er endnu en udfordring for direktionen i Teknik- og Miljøforvaltningen. For en ulykke kommer sjældent alene i den forvaltning. I en stor ekstern undersøgelse der lige er udarbejdet af den anerkendte revisionsvirksomhed Ernst & Young kritiseres forvaltningen kraftigt for ikke at have orden i sine ting.

Senere på året kommer endnu en uafhængig analyse af Teknik- og Miljøforvaltningen som mange på rådhuset gætter på kan få ledelsesmæssige konsekvenser for en eller flere af de tre medlemmer af forvaltningens direktion.

LÆGESAGEN er den seneste i rækken af sager, som presser Teknik- og Miljøforvaltningens ledelse, og det vil derfor være taktisk klogt af ledelsen at finde en kreativ løsning på lægeproblemet, som de kan præsentere for politikerne i deres udvalg.

Spørger man de centrale politikere på rådhuset, er tålmodigheden nemlig ved at være opbrugt.

Carsten Mai analyserer politikken i København. Han var i otte år pressechef for tidligere overborgmester Jens Kramer Mikkelsen. I dag driver han konsulentvirksomheden Carsten Mai & Co, som rådgiver virksomheder og organisationer om kommunikation og politik. Han er uddannet cand.scient.soc. og bor med sin familie i København. www.carstenmai.dk

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Biblioteket løber med bogpris

Boligbyggeriet i København slår rekord