Meningsmåling i facebookgruppen '2500 Valby for os der holder af Valby' tre timer efter offentliggørelsen onsdag. Foto: Facebook.

Hvad kalder man egentlig en person fra Valby?

INDBYGGERBETEGNELSER. Debatten kører i facebookgruppen ‘2500 Valby for os der holder af Valby’ efter en borger stillede spørgsmålet ‘ Hvad er man, når man er fra Valby?’ Det udviklede sig til en meningsmåling, hvor ‘valbygenser’ fører.

NAVNEDEBAT: Valbybo. Valbyborger. Valbygenser. Valbygæs. Fra Valby. Valbyianer. Valbybonde. Forslagene er mange, når spørgsmålet lyder: ’Hvad er man, når man er fra Valby?’. Et spørgsmål, der blev stillet forleden i Facebookgruppen ’Valby 2500 for os der holder af Valby’.

En af dem, der med interesse har fulgt debatten, er Andreas Vindstrup Fjeldsted, som besluttede sig for at samle forslagene i en meningsmåling.

»Jeg har kaldt mig selv for valbybo, for det, synes jeg, passer godt. Men forleden var der jo så en, der spurgte på Facebook, hvad man egentlig kalder folk fra Valby, og det gav en masse gode bud, som dog blev lidt forvirrende at læse, jo flere svar der kom i tråden. Derfor besluttede jeg mig for at lave meningsmåling på nogle af de mange forslag, der var kommet,« fortæller han til Valby Bladet.

Den rette betegnelse

I skrivende stund har ’Valbygenser’ lagt sig klart i spidsen med 61 stemmer, mens andenpladsen ’Valbyborger’ har fået 25 stemmer.

Spørger man Andreas Vindstrup Fjeldsted selv, mener han som eksiljyde stadig, at det burde hedde Valbybo. Et forslag, der indtil nu har fået syv stemmer i meningsmålingen:

»Det har overrasket mig lidt, at nogle kalder det valbyborgere. Uden at ville fornærme nogen, så synes jeg ikke helt, det passer til Valby. I Jylland bruger man endelsen ‘bo’ om personer fra landet, og i forhold til København er Valby lidt en landsby. Sådan et sted, man vender hjem til, når man har været et smut inde i byen. Derfor, synes jeg, valbybo passer ret godt, hvorimod endelsen ‘borger’ passer bedre til Københavns brokvarterer,« siger han.

Landsbyen i København

Andreas Vindstrup Fjeldsted hilser dog debatten velkommen, da han har stillet sig selv det samme spørgsmål flere gange:

»Jeg flyttede til Valby fra Silkeborg for tre år siden, så man kan godt kalde mig en eksiljyde. I årenes løb har jeg dog tænkt over, hvad jeg egentlig er, når jeg bor i Valby. Inden jeg flyttede hertil fra Jylland, troede jeg, at jeg skulle flytte til København, og Valby er jo selvfølgelig også en del af Københavns Kommune, men jeg føler mig ikke som københavner, og hvad er jeg så?« spørger han.

Hvad synes du?

I den lange facebooktråd under spørgsmålet, er der flere, der svarer, at de kommer fra Valby. Men spørger man eksiljyden, bliver denne betegnelse for distancerende:

»Der er forskel på at sige, at man kommer fra Jylland, og at man er jyde. Hvis man står ved, at man er jyde, så tager man det ligesom mere på sig. Jeg synes, det er det samme med indbyggerbetegnelsen for Valby,« forklarer Andreas Vindstrup Fjeldsted.

Går man ind på hjemmesiden Sproget.dk, som er et samarbejde mellem Kulturministeriets institutioner for kultur og sprog, har de faktisk lavet en liste over udvalgte danske indbyggerbetegnelser. Her står, at folk fra Valby kaldes enten ’valbybo’, ’valbyborger’ eller ’valbygenser’. Dog skriver Sproget.dk, at de tre bud fra Valby er indsendt af deres brugere.

Hvad synes du, en person fra Valby bør kaldes?

 

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Dispensation for midlertidigt metrobyggeri overskredet

NCC skal feje fortov i København