Foråret kan fremover blive ekstra grønt i Valbyparken, når Teknik- og Miljøforvaltningen til efteråret planter 45 nye træer i den smukke park, der både dækker 2500 Valby og 2450 København SV. Arkivfoto: Martin Sørensen

Flere træer er på vej til Valby og Sydhavnen

TRÆPOLITIK. 597 træer skal til efteråret plantes i 19 udvalgte parker, naturområder og kirkegårde. Det besluttede Teknik- og Miljøudvalget kort før jul. Af dem får Valbyparken 45 nye træer, mens 50 træer plantes i Vigerslevparken.

GRØNNE GAVER: Det var en grøn julegave, Teknik- og Miljøudvalget kunne sende ud til flere af Københavns bydele, da de kort før jul vedtog, at der i efteråret skal plantes 597 træer i udvalgte parker, naturområder og på kirkegårde.

I Valby og Sydhavnen betyder det, at Valbyparken bliver begrønnet med 45 nye træer, mens Vigerslevparken kan se frem til hele 50 nye træer

Pengene til de nye træer blev afsat under forhandlingerne til Budget 2019, hvor partierne bag valgte at lave en pulje på 10,6 millioner kroner i 2019-2020 til plantning af træer. En pulje, der også skal bruges på plantning af 42 træer ved udvalgte indfaldsveje samt 4-6 gadetræer ved H.C. Andersens Boulevard og Rådhuspladsen.

Hokus pokus grønt i fokus

Et grønnere København med flere træer har været på den politiske dagsorden i flere år. I 2017 vedtog politikerne eksempelvis Træprioriteringsplan 2017-2019, som bygger videre på målsætningen om, at der skal plantes 100.000 flere træer i byen frem mod 2025. En af træernes fortalere er de Radikales Tommy Petersen, der glæder sig over, at nye træer snart vil slå rod i parker, naturområder og på kirkegårde:

»I mange år var der for meget fokus på at få bygget boliger og infrastruktur så hurtigt som muligt. Det gik hårdt ud over træerne i byen, som ikke blev tænkt med ind i løsningerne. Det har vi kæmpet for at lave om på med både vedtagelsen af kommunens første træpolitik, politikken om mere vild natur i byen samt målet om 100.000 nye træer. Men der skal afsættes penge til det, og derfor er jeg glad for, at vi i det nye budgetforlig har afsat midler til hundredevis af nye træer,« skriver Tommy Petersen i en mail til avisen.

Træer er win-win for byen

Byens parker, naturområder og kirkegårde har gennem historien været hjemsted for en stor del af Københavns træer, og de har dermed dannet ramme om rekreative funktioner, ligesom de er hjemsted for mange dyre- og plantearter.

Flere af træerne er dog ved at nå en alder, hvor de begynder at forgå. Der er derfor behov for, at man sikrer næste trægeneration, hvis man vil bevare byens grønne åndehuller om 100 år. Det skriver Teknik- og Miljøforvaltningen i deres indstilling.

Tommy Petersen lover da også, at der i de kommende år, vil vokse flere træer i byen:

»De næste par år kommer der mange nye træer i København. Vi planter første del af den nye byskov med 25.000 træer, vi planter hundredevis af træer samtidig med, at ordningen ‘partnerskabstræ’, hvor kommunen betaler træet, og borgerne passer det, sikrer masser af nye træer tæt på københavnerne. Det er vigtigt for mig, at byen bliver sundere at leve i, og her er træer vigtige, de gør os gladere, og samtidig renser de luften. Træer er win-win for byen,« siger han.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

0

Se billederne fra den røde løber

Københavns Kantatekor giver nytårskoncert i Store Magleby Kirke