Steen Holten-Andersen med sønnerne Mads og Bjørn, der går i børnehuset Bag Elefanterne, som kan ses over hegnet i venstre side. Institutionen er tilbage i larmen efter tre måneders genhusning i Valby Idrætspark. Fotos: Martin Sørensen

Udsigt til flere års byggestøj: Forældre fravælger børnehave i Carlsberg Byen

Børnene er tilbage i den larmende virkelighed Bag Elefanterne i Carlsberg Byen efter tre måneders genhusning i Valby Idrætspark. Nu vælger flere forældre at flytte deres børn fra institutionen.

BØRN: »Det har jo allerede været sådan i tre år, man bliver lidt metaltræt,« siger Steen Holten-Andersen akkompagneret af larmen fra diverse entreprenørmaskineri på den anden side af det grønne hegn. Han har lige afleveret sine to sønner i børnehuset Bag Elefanterne midt i Carlsberg Byen.

Men det er snart slut. Den store skal i skole til sommer og den lille skifter institution.

»Vi har besluttet, at finde et andet sted, når han er færdig med vuggestuen. Med den tidsplan, der er for byggeriet rundt omkring, vil der være støj, støv og mudder lige til han skal i skole.«

Samme konklusion er Lars Stage Thomsen kommet til. Han har også to børn Bag Elefanterne.

»Min datter skal i skole til sommer, og min søn begynder i en ny børnehave 1. maj. Han har astmatisk bronkitis skal ikke gå her i støj og støv i flere år,« siger han.

Begge fædre har kæmpet med kommunens forvaltninger, for at få forklaringer på de beslutninger, der er taget i forhold til byggepladserne og institutionen.

Spuns og genhusning

Steen Holten-Andersen gjorde her i avisen allerede opmærksom på problemerne med de omgivende byggepladser i november sidste år. Da kommunen indså, at spunsarbejde på nabogrunden umuliggjorde ophold i børnehuset, og flyttede institutionen til Valby Idrætspark.

LÆS OGSÅ: Småbørn flytter fra støjhelvede

Men nu er man tilbage i Carlsberg Byen, hvor der ikke længere spunses lige i nærheden, men stadig skal bygges et højhus. Blandt andet.

»Det jeg undrer mig mest over, er at der ikke er regler for byggeri i nærheden af institutioner,« siger Lars Stage Thomsen.

Skærpet tilsyn

Og den er god nok. På det grønne hegn er der flere steder slået plakater op med reglerne, der betyder, at der må larmes mellem 07 og 19 og larmes meget mellem 08 og 17. Eller som Teknik- og Miljøforvaltningen oplyser til avisen:

’Teknik- og Miljøforvaltningen tager altid henvendelser om støj og støv alvorligt. Dog muliggør reglerne på området generelt byggeaktivitet inden for normal arbejdstid, og det betyder, at man som nabo til et byggeri kan blive nødt til at tåle en vis mængde støj i en periode. I den konkrete sag har forvaltningen skærpet tilsyn på byggepladsen i forhold til støj og støv. Blandt andet har der været tilsyn flere gange i både uge seks og syv, hvor der ikke er konstateret overtrædelser af de gældende regler.’

Elefanten i rummet

Og i Børne- og Ungdomsforvaltningen har forældrenes bekymringer også gjort indtryk. Men ellers sendes elefanten i rummet, videre til kollegerne:

’Forældrenes bekymringer er forståelige, og derfor har Børne- og Ungdomsforvaltningen fokus på, at børn og personale i Bag Elefanterne ikke udsættes for ulovlig støj og forurening. Vi forventer, at bygherre og entreprenør overholder det gældende Bygge- og Anlægsforskrift i Københavns Kommune. Hvis der opstår tvivl herom, vil forvaltningen kontakte bygherre, og ellers rette henvendelse til den ansvarlige myndighed på området – Center for Miljøbeskyttelse i Teknik- og Miljøforvaltningen.’

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Otto Busses Vej: Værdige træer var uden beskyttelse

Ørnens dag: Oplev Nordeuropas største rovfugl i Naturpark Amager