Gårdbutik i byen: Her gror der spiselige svampe og spirer i kælderen

ÅBNING. I dag åbner Lasse Antoni Carlsen Sydhavnens første gårdbutik ‘Bygaard’ på Borgbjergsvej 54, hvor der gror spiselige svampe og spirer i kælderen, som kan købes i butikken sammen med andre lækkerier. Senere vil han også skabe et bylandbrug på taget af et parkeringshus ved Aalborg Universitet.

GÅRDBUTIKKEN: Det er umiddelbart svært at gætte, hvad det er for nogle små grønne spirer, der vælter op af ad den økologiske jord i bakkerne i kælderlokalet under Borgbjergsvej 54. Tvivlen varer dog kun, til man smager på et enkelt blad. Radisse. Rucola. Basilikum. Selv i planternes aller spædeste dage træder smagene tydeligt frem.

Lad os bestige den stejle trappe op til det nyrenoverede butikslokale og præsentere Lasse Antoni Carlsen. Uddannet byplanlægger. Ekspert i bylandbrug. Og iværksætteren bag Sydhavnens første gårdbutik ’Bygaard’, der slår dørene op med et brag af en åbning i dag fredag fra klokken 15.00.

»Jeg har arbejdet meget med bylandbrug, siden jeg blev færdiguddannet miljøplanlægger. Blandt andet var jeg med til at starte Bioteket på Nørrebro, og senere startede jeg så virksomheden Bioark sammen med en ingeniør og en arkitekt. Her har vi hjulpet restauranter som Noma med at skabe køkkenhaver, ligesom vi har lavet forskellige grønne projekter for kommunen,« fortæller Lasse Antoni Carlsen.

En bæredygtig sejr

I løbet af det sidste år er han dog gået mere og mere ind i produktionen af planter frem for at bygge haver for andre. Det viste sig nemlig snart, at de store restauranter også gerne ville servere de forskellige spiselige svampe og spirer, som bylandmanden begyndte at producere på en 100 procent bæredygtig måde i Bioteket.

Sidste år lavede Områdefornyelse Sydhavnen så konkurrencen ’Sydhavnen Handler Cirkulært’, og her bød Lasse Antoni Carlsen ind med en god og bæredygtig idé:

»Vi foreslog, at man kunne lave en cirkulær produktion, der udnytter restmaterialer. Man begynder med svampeproduktion, som er dyrket på eksempelvis spildtræ og bryggemæsk. Når svampene er færdige, komposterer vi restmaterialet, så vi kan dyrke mikrogrønt i det, når det er færdigt, bliver materialet atter komposteret, hvorefter det bliver bredt ud på et stykke friland. Den idé kunne de godt lide, så vi endte med at vinde, og det fik os faktisk til kigge nærmere på Sydhavnen,« siger han.

I samarbejde med Områdefornyelse Sydhavnen gik jagten derfor snart ind på at finde et egnet sted til at skabe et vaskeægte bylandbrug, hvor der kan dyrkes både grøntsager, svampe og mikrogrønt.

Grønne drømme på taget

Et sted, der skulle vise sig at ligge på taget af stort parkeringshus foran Aalborg Universitet i Sydhavnen.

»Parkeringshuset blev bygget dengang, Nokia havde hovedkvarter på adressen, og hvor flere tog bilen dertil. Modsat i dag, hvor langt de fleste cykler til studiet. I parkeringshuset er der seks etager på 3000 kvadratmeter hver. Vi kontaktede så ejeren og foreslog ham, at vi kunne lave noget derovre. Det var han med på, for han ville gerne have tiltrukket flere til p-huset,« siger Lasse Antoni Carlsen og fortsætter:

»Vi blev først blev enige om, at vi kunne få hele tagetagen, men så viste det sig senere, at selv om p-huset står tomt, så er stortset alle pladserne reserverede. Det er faktisk kun cirka 60, der er ledige, og det svarer til halvdelen af taget, som vi så har fået lov at bruge. Vi har dog stadig et håb om, at vi finder en løsning, så vi kan bruge hele tagetagen til skabe bylandbrug og et madkulturhus.«

Først en gårdbutik…

Mens arbejdet med at få aftalen på plads har stået på i Sydhavnen, har Lasse Antoni Carlsen og folkene bag Bygaard arbejdet videre med produktion af planter på Nørrebro.

En dag nåede de dog frem til, at det var nemmere, hvis de kunne finde et midlertidigt kontorlokale i Sydhavnen, hvor de kunne være indtil aftalerne på parkeringshusets tag skulle faldt på plads. De tog fat Lars Strand, der er boligforeningen KAB’s erhvervskoordinator i Sydhavnen:

»Det måtte gerne være et lokale, hvor der også var et kælderområde, så vi kunne have vores produktion her. Vi fik så stillet lokalet på Borgbjergsvej til rådighed, og så gik der ikke ret lang tid, før vi blev enige med Lars Strand om, at det kunne være fedt at lave en butik, som passer ind i lokalplanen om at få åbnet butiksfacaderne op herude,« forklarer Lasse Antoni Carlsen.

Til langbordsmiddag

I dag fredag åbner Sydhavnens første gårdbutik så, hvor man kan købe forskellige spirer og spiselige svampe som gule østershatte, kejserhatte og den såkaldte pindsvinepigsvamp, der alle er plantet og groet i kælderlokalet.

Planter og svampe, som udelukkende har været solgt til restauranter, er nu også på hylderne i Bygaard, hvor sydhavnerne kan købe dem. Ligesom man kan få fingrene i produkter fra andre producenter.

Og planerne stopper ikke med åbningen af gårdbutikken på Borgbjergsvej 54 og et kommende bylandbrug på taget af et parkeringshus. Det er faktisk kun begyndelsen.

»Vi har flere planer om at inddrage lokalområdet her i Sydhavnen. Til maj vil vi eksempelvis fejre, at aspargessæsonen er kommet ved at lave en langbordsmiddag på Borgbjergsvej. Her er det tanken, at man både kan komme og smage og få en masse gode råd til at bruge asparges. Og så har vi flere idéer til lokale samarbejder, vi kan lave herude,« forklarer Lasse Antoni Carlsen.

Hvornår Bygaard så helt præcis begynder at omdanne parkeringshusets tag, er endnu ikke helt på plads. Ifølge planerne bliver det i løbet af 2019.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Nu er det fint nok, at der bygges på molen – men trappen skal være grøn

Klik Klik: Fotografen stiller skarpt på musikstuderende