Sydhavn Genbrugscenter: Her får dimser og dutter et nyt liv

LAD GENBRUGET BEGYNDE. Lørdag åbner Sydhavn Genbrugscenter på Bådehavnsgade 50. Her er kongstanken, at langt størstedelen af de ting, der normalt ville blive kasseret på kommunens øvrige genbrugsstationer kan genbruges med blot få greb. Derfor byder Sydhavn Genbrugscenter både på et værksted, hvor dygtige iværksættere er klar til bringe nyt liv i gamle ting og en butik, der handler med brugte byggematerialer.

CIRKULÆR ØKONOMI: Hvad ville du gøre, hvis benet på dit gamle træbord knækkede af, og du hverken havde værktøj eller håndværkerkræfter til rådighed? Ville du smide bordet ud og købe et nyt? Ville du bruge penge på at få det repareret?

Lørdag åbner et nyt muligt svar på dilemmaet om det brækkede bordben. Svaret hedder Sydhavn Genbrugscenter, og det er Københavns Kommune og Amager Ressourcecenters moderne bud på et sted, hvor man både kan komme af med sit affald og sine kasserede ting.

Kongstanken er, at meget af det, vi smider ud, sagtens kan genbruges, hvis blot det lige bliver repareret.

Genbrug – genanvendelse

Ved siden af den almindelige genbrugsstation med de grønne containere, har man derfor skabt et stort multihus med plads til både butik, lager og værksted, hvor gamle ting kan vækkes til live igen. Det fortæller stedfortrædende teknik- og miljøborgmester Karina Vestergaard Madsen (EL):

»I Sydhavn Genbrugscenter skelner man mellem begreberne genanvendelse og genbrug. På mange af vores andre genbrugsstationer bliver meget af det kasserede genanvendt i nye produkter, som betyder, at de måske bliver skåret op og tilsat noget nyt, nytteværdien bliver dermed lavere. I Sydhavn Genbrugscenter er det tanken, at så mange ting som muligt skal repareres og genbruges i den funktion, de har i dag, så nye københavnere kan få glæde af dem,« siger hun.

Det multifunktionelle hus

Men hvad er det så lige for nogle ting, man kan sende til genbrug og hvilke, man skal aflevere på vanlig vis i den rette container?

Det svar står de såkaldte genbrugsvejledere klar til at svare på. Når man svinger ind gennem hovedindgangen, der har fået navnet ’Slusen’ vil de spørge, om man har noget, der kan genbruges, og hvis man ikke lige selv er klar over det, hjælper genbrugsvejlederne gerne med at vurdere indholdet i bagagerummet.

Man kan dog også komme tomhændet til genbrugscentret og gå derfra med hænderne fulde. I det store lokale ud til Bådehavnsgade bliver der nemlig indrettet en butik, som vil sælge brugte byggematerialer. Skulle man stå og mangle et par brædder til at færdiggøre det hjemmegjorte skur i haven, så kan man med god sandsynlighed finde dem her.

Mangler man også lige den fornødne viden til at slå søm i, eller vil man bare gerne blive klogere på genbrug, så vil der løbende blive afholdt forskellige workshops og paneldebatter i den anden ende af det store lokale.

Træet får nyt liv

Avisen får en rundvisning i genbrugscentret et par dage før den officielle indvielse, og denne morgen er der allerede godt gang i de forskellige faciliteter. På lagerets lange gange fylder træ og andre byggematerialer godt på hylderne, ligesom en gammel mikroovn stikker op fra en kasse og noget kasseret tøj ligger i en bunke.

For enden af gangene ligger værkstedet, som er udstyret med maskiner og værktøj. Her er forskellige iværksættere inviteret ind, så de kan bruge deres kreative evner på at bringe nyt liv i gamle ting.

Stine Lemche er trækunstner og har dermed et stort udvalg af materialer på lageret:

»Det er fedt at få muligheden for at komme i sådan et værksted her, hvor der er alt, hvad man kunne ønske sig af maskiner og værktøj. Jeg arbejder meget med træ, hvor jeg lige er faldet for den her japanske teknik shou sugi ban, hvor man afbrænder træet, så det bliver mere modstandsdygtigt. Det er ret smart, når man arbejder med genbrugstræ, der ikke altid har den samme overflade,« fortæller hun.

Musikalske lamper

I det modsatte hjørne af værkstedet fanges øjet af et væld af farvestrålende lamper, der er skabt af gamle cd’er og dvd’er. Bag de kreative lyskilder står industriel designer Søren Momsen, der har arbejdet med bæredygtigt design i mange år:

»Det er snart to år siden, jeg begyndte at lave lamper af cd’er, og siden har jeg efterhånden samlet 17.000 cd’er. Dem har jeg så sorteret i temaer, så man eksempelvis kan få en Kim Larsen-lampe eller en chickflick-lampe. De giver et godt lys, og man kan sagtens hænge dem over et spisebord til en otte-ti personer,« siger han og uddyber:

»Det her med at skabe noget ud af gamle ting, har jeg dog haft med mig siden designskolen, hvor man talte om, at man skulle bruge tingene fra vugge til grav. Nu taler man mere om at bruge tingene fra vugge til vugge, og det jo faktisk ikke særlig svært at genbruge. Alt kan skilles ad og sorteres. Det kræver bare, at man har sin bevidsthed med i det.«

Genbrug er vejen frem

Og netop bevidstheden om at få genbrugt tingene i stedet for at erstatte dem med nye, er et stort politisk fokusområde, fortæller den stedfortrædende teknik- og miljøborgmester Karina Vestergaard Madsen:

»Vi ved, at vores forbrug sætter et virkelig stort aftryk på miljøet og klimaet. Faktisk er det dobbelt så stort et aftryk, som det energiforbruget sætter. Derfor har vi i Københavns Kommune vedtaget en ressource- og affaldsplan, hvor man skal nå en række mål i 2024. Et af de mål er, at man skal tredoble genbruget i de kommunale genbrugsstationer. Det svarer til 6000 tons i 2024,« siger hun.

Og det mål, er måske faktisk langt tættere på at blive opfyldt. Med de løsninger, man har lavet på Sydhavn Genbrugscenter, ventes det nemlig, at man næsten kan nå målet alene på det her center.

På længere sigt, er det dog et mål, at København skal være fuldstændig fri for affald i 2050. Et mål, der i den grad kræver, at alle københavnere begynder at tænke i cirkulær økonomi.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

En bid af traditionen: I Grøften må man forandre i smug

Yduns suveræne U10-piger