Sydhavnere dukkede før borgermødet begyndte for at vise deres modtand mod byggeriet på Stejlepladsen. Foto: Benedicte Lorenzen

Stejlepladsen: Fiskerhavnens Venner overgiver sig aldrig

BORGERMØDE. Fremmødet var stort, da By og Havn inviterede til borgermøde omkring udviklingen af Stejlepladsen. Mange af de fremmødte var dog dukket op i endnu et forsøg på at få stoppet det byggeri, de er så inderligt imod.

MODSTAND: »Frank Jensen vil ta’ den det er jo klart. Han ta’r alt, hvor folk har det rart. Vi kæmper for livet her – Vi giver aldrig op. Fiskerhavnens Venner siger nu stop. Fiskerhavnens siger nu stop. Fiskerhavnens Venner siger nu STOP.«

Sidste vers af Annisette og Billie Koppels sang til Fiskerhavnens Venners kamp for Stejlepladsens bevarelse er sunget færdigt. Borgermødet kan begynde.

Hvad mener sydhavnerne?

Et borgermøde, By og Havn inviterede til i sidste uge, fordi de gerne ville have sydhavnernes input til den kommende byudvikling af området omkring Stejlepladsen, som administrerende direktør Anne Skovhus indledte med at sige:

»Vi har fået en opgave, og den opgave vil vi gerne prøve at udføre på en måde, hvor vi kan have en dialog med dem, der har interesser i det her område. Vi er fuldstændig klar over, at der er mange, der ikke gider denne udvikling, men vi har fået en opgave om at udvikle området, og det vil vi meget gerne have en dialog omkring,« fortalte hun og fortsatte:

»Vi vil gerne lave en tidlig involvering af dem, der har interesser dernede, for I kender området godt. I ved, hvilke hensyn, der skal tages. Det kan være at diskutere, hvorfor bebyggelsen skal være lige der? Er der nogle hensyn, vi skal tage rundt omkring i forhold til passager? Det og meget andet, har I mulighed for at være med til at diskutere.«

På borgermødet havde By og Havn sammen med Teknik- og Miljøforvaltningen lagt an til, at borgerne efter præsentations- debatrunden kunne fordele sig ud i forskellige workshops, hvor de kunne komme med input til forskellige dele af udviklingen. En dagsorden, mange af de fremmødte bestemt ikke delte.

Inden borgermødet begyndte, havde flere sydhavnere samlet sig foran hovedindgangen til Sankt Annæ Gymnasium, hvor Borgermødet foregik. Med bannere viste de, at de stadig kæmper indædt for, at der aldrig bliver bygget boliger på Stejlepladsen. At kampen langtfra er slut, selv om Folketinget har affredet området.

»I er tarvelige«

De fleste lyttede dog opmærksomt til oplæggene fra embedsmændene, indtil ordstyrer Ane Cortzen inviterede salen til at stille spørgsmål. Her røg en skov af fingre i vejret. En af kommentarerne fra salen lød:

»Jeg synes faktisk, I er tarvelige. Jeg synes, I taler ned til folk, når I siger, at I kommer med noget bæredygtigt. I er jo i gang med at ødelægge et bæredygtigt miljø. Det er tarveligt. Noget andet, der også er tarveligt, er, at I bruger det her ord ’udvikling’. Det er sgu ikke udvikling. Det er afvikling. Det er pengegriskhed. Skammer I jer ikke over at træde på de her mennesker, hvis liv I ødelægger med et byggeri?« spørger han.

Til den svada svarede By og Havns direktør Anne Skovhus:

»Jeg kan mærke, at du er meget engageret i det her, og det er vi også. Vi skammer os ikke, vi gør det, så godt vi kan. Vi er godt klar over, at der er mange her, der ikke ønsker det her byggeri, men vi har fået en opgave fra to folkevalgte forsamlinger, og den forsøger vi at løse, så godt vi kan,« lød det.

Byggeriet skal aldrig ske

Blandt de mange informationer, der blev præsenteret på borgermødet var det særligt oplysningen om, at By og Havn har tilladelse til at bygge op til 24 meter i højden, der vakte flere forargede udbrud i salen. Jan Mathiesen fra Fiskerhavnens Venner havde blandt andet denne kommentar til embedsmændene:

»Vi kæmper stadig for en byggerprocent på nul, for der skal ikke bygges dernede. Det her er en politisk proces, og derfor bliver vi ved med at kæmpe for at få trukket Stejlepladsen ud af ligningen,« sagde han.

Og fra et andet sted i salen høstede en kvinde stort bifald, da hun kom med denne svada:

»I har plastret hele København til med havneudsigt og kæmpestore møgboliger. Nu vil I så ødelægge det sidste område, som har en provinsiel værdi, og som har en masse natur. Kan I ikke bare lade det her lille bitte område være i fred, når nu I har så mange andre steder, I kan bygge.«

Et svar, Anne Skovhus havde følgende kommentar til:

»Vi har ikke plastret hele København til, men nu har vi fået det her areal, og her vil vi gerne lægge vægt på, at der kommer forskellige typer af boliger. Blandt andet 25 procent almene boliger, ligesom vi vil se på mulighederne for at bygge billigere og mindre boliger,« sagde hun.

En følelsesladet debat

Baggrunden for borgermødet var også, at By og Havn gerne ville have borgernes input til, hvad der skal stå i teksten til den arkitektkonkurrence, der bliver udskrevet senere på året. En dagsorden, ikke mange sydhavnere virkede til at være særligt interesserede i.

Det overraskede dog ikke Anne Skovhus, da avisen fangede hende til en kommentar efter den ophedede debat:

»Vi forventede, at det her ville være en aften med meget debat, og vi forventede helt klart, at der ville være nogen, som er imod, at vi skal bygge på Stejlepladsen. På trods af det, så har vi det sådan, at vi meget gerne vil invitere folk ind og give dem mulighed for, at når der nu skal bygges, hvad er det så for nogle vigtige hensyn, der er at tage. Vi synes selvfølgelig, det er en krads kritik, der kommer, og det fuldstændig fair, for vi synes, det er vigtigt, at tage dialogen lige meget hvad,« siger hun og konstaterer, at de aldrig tidligere har oplevet så følelsesladet en debat.

Hvordan det ender, må tiden vise. En ting er dog ganske sikkert, Fiskerhavnens Venner giver aldrig op.

 

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Festival hylder Hip hop-kultur

14-årig skoleelev: Ville det ikke være sejt, hvis du startede en kædereaktion?