Fremtiden fødes i Bådehavnsgade

I OPFINDERNES VÆRKSTED. I et tidligere industrilokale på Bådehavnsgade bor opfindervirksomheden Lolle & Nielsen Inventions. Her bliver gode idéer til virkelighed, og her skabes opfindelser, der sikrer et bedre arbejdsmiljø for brugeren.

OPFINDELSER: Hvad gør man, når man sidder på et kontor, hvor svaret på spørgsmålet om at få hæve-sænke-skriveborde er nej? Man opfinder da selv en plade, der kan hæve computeren i den rette højde og kalder den for ’Opløft’.

Det var i hvert fald den løsning, designingeniør Steffen Nielsen Österberg og maskiningeniør Andreas Lolle nåede frem til. De to er dog ikke, som kontoransatte er flest. De er nemlig professionelle opfindere, der i ni har drevet virksomheden Lolle & Nielsen Inventions.

»Opløft var en idé, der udsprang af et behov, vi havde i vores hverdag. Det tog cirka to år at udvikle den, og siden er der blevet produceret over 3.500 af dem,« fortæller Steffen Nielsen Österberg.

I dag har opfinderne dog skiftet det lånte kontor ud med egne lokaler på Bådehavnsgade, hvor ’Opløft’ naturligvis stadig er en del af hverdagen.

Arbejdsmiljøet spiller ind

Lader man blikket løbe ned over Lolle & Nielsen Inventions’ efterhånden lange liste af opfindelser, vil en fælles ting kunne siges, om mange af dem: De gør en forskel for det gode arbejdsmiljø. Og det var faktisk sådan, det begyndte for de to ingeniører, der mødtes under studierne på DTU:

»Det begyndte, da vi sad og skrev vores speciale hos nogle af byggeriets parter, som holdt til på Bygmestervej i Nordvest. Der havde vi fået skabt nogle kontakter, og nogle af dem havde taget initiativ til, at man ville gøre noget ved det tunge slid, det var, at skulle flytte rundt på stakke med mursten. Her lykkedes det os at få en lille bitte del af udviklingsbudgettet, ligesom vi fik tilkæmpet os noget ejerskab,« fortæller Steffen Nielsen Österberg.

Resultatet blev den eldrevede vogn ’Smartmoover’, hvor mureren kan flytte et kvart ton mursten med et tryk på en knap frem for at skulle bruge rygmusklerne.

»Vi fik omkring 150.000 kroner for det dengang, og vi brugte nok en to-tre årsværk, så det var en kæmpe risiko. I dag er det dog nok det produkt, vi har tjent mest på, så set over tid er det blevet en god forretning. Vi skulle dog først have overbevist branchen om, at de skulle betale 25.000 kroner for et produkt, de har været vant til at betale 2.500 kroner for,« forklarer Steffen Nielsen Österberg.

At bygge en virksomhed

Men hvordan får man så sådan en opfindervirksomhed til at vokse? Mange ville nok tænke i investorer, som dem man møder i tv-programmet ’Løvens Hule’. Men for de to ingeniører bag Lolle & Nielsen Inventions har vejen været en anden:

»I begyndelsen handlede det meget om at sætte tæring efter næring. At acceptere, at vi kun kunne udvikle os i takt med det, vi kunne indtjene. Og så var det ret vigtigt med de her fondspenge, vi fik i begyndelsen, de har betydet meget. Nu bliver vi dog mere og mere uafhængige af dem, fordi vores omsætning på licenser begynder at fylde mere. Vi har aldrig fået investorer ind, så vi sidder stadig på 100 procent af ejerskabet,« forklarer opfinderen.

Kernen i deres forretning kan opdeles i to. Der er konsulentopgaverne, hvor Lolle & Nielsen Inventions laver noget for andre, og så er der de opfindelser, som de selv finder frem til:

»Vi insisterer på, at uanset hvilket projekt, vi kaster os over, så skal der være en eller anden form for opfindelse i det, så vi kan tage et patent. Vi vil lave udvikling og ikke salg og produktion. Derfor har vi samarbejdspartnere på hvert enkelt af vores projekter, som er dygtige til at producere og sælge. Vi laver dermed en royalty agreement, så de køber retten til at udnytte patentet kommercielt. Det er ligesom hele forretningsstrukturen i den del, som ikke har med konsulentvirksomhed at gøre,« siger Steffen Nielsen Österberg.

Selvlysende cykeldyr

En af de mere skæve konsulentopgaver kan man se en del af i værkstedet i Bådehavnsgade. Her står nemlig en stor metalgekko, der kan lyse, når man sætter strøm til den. Den er en del af cykelstiprojektet ’Super Zookelsti’, som Lolle & Nielsen Inventions har udviklet for Egedal Kommune:

»Vi fik en konsulentopgave om at udvikle den her cykelsti i Egedal Kommune, hvor man gerne ville have børnene til at vælge den frem for en trafikeret vej. Vi endte med at udvikle nogle selvlysende dyr, som blev stillet op på cykelstien. Idéen er så, at man får en sticker på sin cykelhjelm, og når man så cykler forbi dyrene med den på, så lyser de op,« siger Steffen Nielsen Österberg.

Og kigger man rundt i det Københavnske gadebillede, vil man også her støde på nogle af de opfindelser, der er blevet skabt i Bådehavnsgade. Tag eksempelvis en tur ned ad Gothersgade i København, og du vil se en række anderledes skraldespande. De er en del af et forsøgsprojekt med Københavns Kommune.

Og sådan bliver fremtiden på mange måder født i Bådehavnsgade 42 F.

Lolle & Nielsen Inventions er Sydhavnens egen opfindervirksomhed, der holder til i Bådehavnsgade. Foto: Benedicte Lorenzen

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Dragør Marked fylder hele pinsen

Nyt læsestof: Byttedag for bøger på Danasvej