Valby Kulturhus‘ daglige leder Mia Keinicke og Fablab-koordinator Rasmus Fangel Vestergaard viser rundt i Værkstedshallerne, hvor kreativiteten allerede er begyndt at blomste. Disse borde er lavet af bander fra Valbyhallen, som Fablab har byttet sig til for to volleyballstænger.
Valby Kulturhus‘ daglige leder Mia Keinicke og Fablab-koordinator Rasmus Fangel Vestergaard viser rundt i Værkstedshallerne, hvor kreativiteten allerede er begyndt at blomste. Disse borde er lavet af bander fra Valbyhallen, som Fablab har byttet sig til for to volleyballstænger. - Foto: Benedicte Lorenzen

Flyttedag i fablab: Skabertrangen får mere rum

FABLAB. Efter syv år i Valby Kulturhus er det åbne værksted Copenhagen Fablab i pladsmangel, og derfor udvider de nu deres aktiviteter med deres nye sted ‘Værkstedshallerne’, som bliver indviet i Valby Idrætspark på onsdag.

UDVIDELSE: 3D-printere. Laserskærere. T-shirtpresse. Møbelfræser. Broderimaskine. Der er snart ikke opfundet en maskine, man ikke kan finde i Copenhagen Fablab, som i syv år har holdt til i Valby Kulturhus.

Hvad det kreative skaberværksted dog har manglet er plads. Meget mere plads. En udfordring, der nu har fundet sin løsning i et 400 kvadratmeter tidligere omklædningsrum i Valby Idrætspark.

Lad os dog lige slå fast, hvad et fablab er for noget. Copenhagen Fablab hører under Kultur V, og her forklarer fablab-koordinator Rasmus Fangel Vestergaard om fænomenet:

»Et fablab er en bestemt type værksted, som er opstået i USA for cirka 14 år siden, hvor en professor besluttede at lave et kursus med titlen ‘Hvordan laver du næsten alt’? Det endte med, at man stillede universitetets maskinpark til rådighed og så på, hvad de studerende ville lave. Ud fra det opstod der et antropologisk studie af, hvad der ville ske, hvis man gav almindelige mennesker samme mulighed. I sidste ende lavede de så en charter for, hvordan sådan et fablab skal fungere. Det vigtigste er, at man understøtter de samme processer, så man kan designe globalt, men udføre lokalt,« forklarer han.

Her er plads til alle

I dag ligger der Fablabs flere steder, der har forskellige måder at gøre det på. I Valby har man dog valgt, at det skal være et åbent sted for alle, fortæller Rasmus Fangel Vestergaard:

»Vi har valgt en folkelig tilgang, hvor der er plads til alle. Der kommer virkelig alle mulige forskellige slags mennesker i vores fablab, både mænd og kvinder. Her kommer også professionelle folk, men faktisk er vi mest et lab for almindelige mennesker. Vi gør nemlig meget ud af at være et introducerende fablab,« siger han.

Det er ganske gratis at benytte Copenhagen Fablab, man skal blot betale lidt for de materialer, man bruger, hvis man da ikke selv tager materialerne med sig. Copenhagen Fablab er brugerdrevet og har åbent i både dags- og aftentimer, hvor man kan få kyndig vejledning fra nogle af de såkaldte superbrugere, der er et team af frivillige.

Værkstedshallerne åbner

Copenhagen Fablab var byens første, da det åbnede på fjerde sal i Valby Kulturhus i 2012. Som årene er gået, er både populariteten og maskinparken vokset, så kælderen under kulturhuset har måttet tages i brug. Væksten fortsætter dog, og derfor har Kultur V knoklet på at få fingerne i de store lokaler i Valby Idrætspark. Det fortæller Valby Kulturhus’ daglige leder Mia Keinicke:

»Herude kommer det så til at hedde Værkstedshallerne under en samlet betegnelse. Når vi skulle herud, var det fordi, vi var vokset ud af Kulturhusets lokaler, og vi havde brug for mere plads til større projekter. Fablab handler nemlig også meget om større projekter og at skabe på tværs, så det er rigtig godt med flere kvadratmeter, hvor man kan mødes og være sammen om at skabe,« forklarer hun og tilføjer:

»En anden vigtig ting at sige om fablab er, at det er tanken, man skal dele sine idéer, det er en del af grundtankten.«

Fortsætter i Kulturhuset

Når Værkstedshallerne officielt indvies på onsdag 25. september, vil de byde på en bred vifte af digitale teknologier og håndværksfaciliteter. Værkstedet drives som et samarbejde mellem BUF X hos Børne- og Ungdomsforvaltningen og Copenhagen Fablab hos Kultur V under Kultur- og Fritidsforvaltningen.

Nu tænker du måske, hvad der mon sker med fablab i Valby Kulturhus. Her er svaret:

»Vi bibeholder vores aktiviteter i Valby Kulturhus, hvor vi lige nu arbejder med at placere de bløde stationer, som eksempelvis systationen. Det er vigtigt for os, at vi får bygget bro mellem de to steder, så man eksempelvis begynder i kulturhuset, der ligger mere centralt, og så flytter sig herud, når man er blevet fanget af det og vil have mere,« siger Mia Keinicke.

De perfekte omgivelser

Da avisen får en rundvisning i Fablabs nye lokaler torsdag morgen, er det tydeligt, at der tidligere har været omklædningsrum med badefaciliteter. De mange kvadratmeter er dog godt fordelt og helt perfekte til at drive et åbent værksted, hvor alle kan komme og prøve en idé af eller skabe en vinskjuler.

»De er åbne og lyse lokale er bare meget mere egnede til store maskiner, end fjerde sal og kælderen i Valby Kulturhus. Det er ikke sådan, at det hele vil stå færdigt og klar til åbningen på onsdag, for vi vil egentlig gerne have brugernes input til, hvordan det skal indrettes hernede. Vi har selvfølgelig tænkt de overordnede tanker, men vores brugere vil gerne bygge, skabe og have indflydelse, så det kommer til at være en organisk proces,« forklarer Mia Keinicke.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Sofie Bonde og Niels Torp kan fejre 25 års jubilæum med Souvenirs

Vind billetter: Genhør med Souvenirs i Kulturhuset

På BUSTER bliver der vist film og afholdt workshops fra 23. september til 6. oktober.

Filmfestival for børn og unge