Kongens Enghave Lokaludvalg peger nu på pladsen mod Hørdumsgade som en supplerende plads til gadedrikkerne, der førhen holdt til på Mozarts Plads.
Kongens Enghave Lokaludvalg peger nu på pladsen mod Hørdumsgade som en supplerende plads til gadedrikkerne, der førhen holdt til på Mozarts Plads. - Foto: Martin Sørensen (arkiv)

Hørdumsgade i spil til gadedrikkere

EKSTRA PLADS. Uroen omkring Ankers Jørgensens Plads fortsætter, og nu har lokaludvalget sendt et nødråb til kommunen, hvor de opfordrer til at oprette en aflastningsplads på trekantsgrunden ved Hørdumsgade.

ANKER JØRGENSENS PLADS: Den ballade, som gennem længere tid har præget Anker Jørgensens Plads, har ikke dæmpet sig, selv om problemerne har været flittigt diskuteret og politiet sender patruljevogne forbi i en lind strøm.

Flere grupper gadedrikkere, eller ’sutter’, som flere ynder at kalde sig selv, har haft pladsen som tilholdssted, siden metrobyggeriet fordrev dem fra Mozarts Plads, men naboer omkring den lille plads føler sig voldsomt generet af den uro, der er omkring dem.

Forrige torsdag kom det til et voldsomt slagsmål og man fik kun med nød og næppe afværget et planlagt masseopgør dagen efter.

»Uholdbar situation«

I torsdags havde Kongens Enghave Lokaludvalg atter en gang sagen på dagsordenen. Københavns Kommune har besluttet, at det toilet, der efter lang tids debat blev opstillet på pladsen, ikke skal gøres permanent. Det bliver dog stående indtil 2024, hvor Mozarts Plads åbner igen. Men der er behov for alternativer.

Allerede inden metrobyggeriet gik i gang, pegede områdefornyelsen på forskellige mulige byrum, hvor gadens folk kunne mødes, men af forskellige årsager er der ikke blevet gjort mere ved dem. En arbejdsgruppe under lokaludvalget har nu igen kigget på mulighederne, og til mødet i torsdags var der to forslag til steder, hvor man kan indrette små pladser med borde, bænke og toiletforhold – ikke langt fra butikker, hvor man kan købe en håndbajer eller to:

Wagnersvej ud for Karens Minde Kulturhus og pladsen mellem Hørdumsgade og Sydhavn Station var bud på steder, som kan aflaste Anker Jørgensens Plads.

Hans Præstbro er en af dem, der sidder i arbejdsgruppen. Han fortæller, at kvarteret er havnet i en ulykkelig situation, som i stor grad udfordrer Sydhavnens ’plads til alle’-mentalitet:

»Der skal gøres noget, og det føler vi i lokaludvalget et ansvar for. Vi kan jo – lige som alle andre sydhavnere – se, at det er en uholdbar situation. Vi havde håbet, at det var sidste sommer, som var ekstra ’hot’, men det har vist sig, at det er et vedvarende problem.

Sidst vi prøvede at pege på alternative steder, kom der masser af henvendelser fra folk, der ikke ville have sådan en plads i deres område. Så vi mente ikke, at vi som lokaludvalg kunne tage det ansvar at påtvinge nogen sådan en ’not in my backyard’-sag.

Men vi har også forståelse for, at der er grænser for rummeligheden, når man oplever så voldsomme ting lige udenfor sin hoveddør.

Nu har vi revurderet sagen og anbefaler kommunen at kigge på pladsen ved Hørdumsgade som supplerende byrum, så antallet af brugere på Ankers Jørgensens Plads kan nedbringes. Men mest af alt, så beder vi nu kommunen om hjælp til et problem, som vi ikke selv kan løse i bydelen.

Der er også brug for midler. Hvis de supplerende byrum skal blive til noget, kræver det også at politikerne får sat penge af i de kommende budgetforhandlinger på rådhuset. Jeg tror, det har overrasket os alle sammen, at det blev ét sted, alle brugerne flyttede sig hen. Men det er en vigtig faktor for brugerne, at der er by, liv og indkøbsmuligheder.

Vi kan jo ikke tvinge nogen til at gå et bestemt sted hen, men hvis der er bænke, toiletforhold og et læskur, så kan man da invitere brugerne til at tage derhen. For Anker Jørgensens Plads er bare for lille til den aktivitet, der er i dag. Vi vil jo ikke af med brugerne, vi vil bare gerne sprede dem lidt, så de ikke står så mange så tæt, som de gør nu.

Plads til alle?

Julia Pedersen fra Foreningen Anker Jørgensens Plads, som en gruppe naboer har stiftet for at komme urolighederne til livs, er glad for, at man nu har taget problematikken op igen:

»Vi er da først og fremmest glade for, at toilettet ikke bliver gjort permanent, men det var også en håbløs idé til at starte med.

Vi mener jo, at man må finde nogle pladsdelinger – altså i flertal – fordi man er nødt til at splitte grupperne op, hvis man ikke skal lave massive problemer andre steder.

Min holdning er jo, at der skal være plads til alle. Men plads til alle betyder jo også plads til dem, der rent faktisk fungerer i bydelen.

Der er meget hensyn til, hvad brugerne synes eller har behov for – man har jo ikke spurgt nogen andre om, hvad de kunne tænke sig. Jeg synes, man tager et misforstået hensyn til en gruppe, der er til gene for rigtigt mange andre. Det er med til at ødelægge et rigtig godt bydelsmiljø som det, vi for eksempel så på folkemødet.

Så vi er rigtigt glade for, at lokaludvalget tager det seriøst, at man bliver nødt til at gøre noget. Det er et nødråb, for nogen må gøre noget – vi kan ikke løse det selv,« siger Julia Pedersen.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Mållinjen i fireårers damekonkurrencen.

Perfekte forhold ved årets Amager Regatta

På bænken kan du læse mere om FN¿s 17 Verdensmål.

Farverig fætter: Bæredygtig bænk sætter fokus på verdensmål