Mozarts Plads kort inden metrohegnet kom op sidste sommer.
Mozarts Plads kort inden metrohegnet kom op sidste sommer. - Foto: Benedicte Lorenzen (arkiv)

Ny Mozarts Plads skal være et grønt rum for alle sydhavnere

Den såkaldte metromur, som lige nu deler det gamle Sydhavn effektivt i to, forsvinder om fem år, når metrostationen åbner på Mozarts Plads. Planerne for den nye plads er dog allerede i gang, og nu kan alle give deres besyv med. Der er borgermøde om planerne tirsdag 8. oktober.

Metrobyggeriet på Mozarts Plads er ikke just populært i Sydhavnen: Snørklet trafik omkring pladsen, nye opholdssteder til folk, der holdt til på pladsen og butiksdød på Mozartsvej er nogle af de gener, sydhavnerne må leve med, indtil bydelens nye metro er på skinner – i 2024.

Men står det til et nyt forslag til en lokalplan for pladsen, som kommunens teknik- og miljøudvalg sendte i høring forrige uge, så bliver det en endnu grønnere og lige så mangfoldig plads, der åbner igen om fem år.

Med hovedindgang på den lille del af pladsen mod Louis Pios Gade og en sideindgang mod Borgmester Christiansens Gade er idéen, at den store, centrale del af den nye Mozarts Plads bliver en grøn plads med rum til både ophold, leg og bevægelse.

Der bliver bygget i Sydhavnen. Den københavnske bydel bliver hele tiden forbedret med nye boliger, renovering af parker og i 2024 også en metro.

Forslaget har fokus på pladsens hidtidige funktion som samlingssted i det daglige og ved større begivenheder som for eksempel loppemarkeder, juletræstænding og fællesspisning, hvilket glæder teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager (EL):

»Mozarts Plads er et af Sydhavnens vigtigste samlingspunkter, og det skal det stadig være, når metroen åbner i 2024. Når vi anlægger pladser i København, skal vi gøre vi byen bedre at bo og leve,« siger hun.

Ud over at bevare pladsens funktioner ved større begivenheder vil man tilføje grønne elementer og plads til leg. Pladsen deles op i aktive og rolige zoner, hvor de aktive zoner indrettes til leg, bevægelse og begivenheder. De aktive zoner koncentreres mod pladsens midte. De rolige zoner indrettes derimod med afskærmende beplantning ud mod de facader, som omkranser pladsen mod øst, syd og vest. Desuden genetableres det permanente toilet, som før stod på pladsen.

Politikerne præciserer i forbindelse med forslaget, at »de brugergrupper, der før metrobyggeriet har benyttet Mozarts Plads, bliver inddraget i den kommende permanente indretning af pladsen.«

Teknik og miljøborgmesteren uddyber til Valby & Kgs. Enghave Bladet:

»Mozarts Plads var i forvejen et populært samlingspunkt for alle sydhavnerne, inden metroarbejdet gik i gang, og vi skal selvfølgelig sikre os, at pladsen også i fremtiden bliver for alle.

Områdefornyelsen og forvaltningerne har gjort et stort arbejde i forhold til involvere de mange forskellige brugere af Mozarts Plads, og jeg har en klar forventning om, området også i fremtiden bliver et tilløbsstykke for de mange forskellige grupper i Sydhavnen,« siger Ninna Hedeager.

Det grønne islæt skal styrkes, og antallet af træer øges fra 42 til minimum 49. Træerne danner grønne områder, som primært placeres mod pladsens kanter, så pladsen rammes ind. Fokus i planlægningen har været tryghed, overskuelighed, klimasikring og med naturoplevelser for pladsens brugere, skriver kommunen i en pressemeddelelse.

Hvad mener du?

Arbejdet med projekteringen af forpladsen er sket i samarbejde med Metroselskabet og Københavns Kommune og i dialog med lokale interessenter.

De lokale er organiseret i en følgegruppe, som blandt andet består af de berørte boligforeninger, sociale indsatser, foreninger og Kgs. Enghave Lokaludvalg. Følgegruppen er kommet med en række synspunkter om indretningen af Mozarts Plads, som alle er taget med i overvejelserne om den nye plads.

Høringen varer indtil 14. november, hvorefter teknik- og miljøforvaltningen vil gennemgå alle henvendelser og udarbejde en indstilling om endelig vedtagelse af planforslaget.

Har du en mening om fremtidens Mozarts Plads, så skriv den og se forslaget på blivhoert.kk.dk.

Du kan også møde op og give dit besyv med ved et borgermøde tirsdag 8. oktober klokken 19.00-21.00 på Karens Minde Kulturhus.

Skitse fra forslaget.

Skitse fra forslaget. – Foto: Arkitema Architects

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Jakob Sidenius er ikke interesseret i at begrænse brugen af kunstgræsbanerne på Jens Jessens Vej men at begrænse støjniveauet.

Fodboldspil gør livet surt for naboer

Der er masser af aktiviteter for både børn og voksne i Kronen på lørdag.

Kronen Vanløse har fødselsdag og det skal fejres: Tag med på gave-gemmeleg