Ejner Jensen håber, at der efter mange års nølen endelig kommer skub i planerne for pladsen, som kan blive Valbys nye samlingspunkt.
Ejner Jensen håber, at der efter mange års nølen endelig kommer skub i planerne for pladsen, som kan blive Valbys nye samlingspunkt. - Foto: Jacob Schneider

Valbys asfaltørken: Minder og drømme fra Toftegårds Plads

Toftegårds Plads har ligget stort set ubenyttet hen i årevis. Men nu er der visioner for den gamle industrigrund og trafikplads: Et kulturelt samlingspunkt er målet, fortæller Ejner Jensen, som har et livslangt forhold til stedet.

Toftegårds Plads kaldes af mange for Valbys asfaltørken. Snart kommer der nyt bibliotek på pladsen, og Valby Lokaludvalg er i fuld gang med at drømme om, hvordan det skal integreres i en helt ny plads.

De har fået lavet forslaget ’Bølgen’, som viser, hvordan pladsen kan skærmes fra trafikken og gøres til et indbydende byrum med bakker og træer ud mod vejene og en plads til kulturelle arrangementer midtpå. Intet af dette er dog besluttet endnu, men man håber, at arbejdet med en ny lokalplan for pladsen kan gå i gang næste år, mens det nye Valby Bibliotek skyder op.

Gartneri og tøris

Toftegårds Plads har dog ikke altid været en småtrist og gold plads. Tilbage i 1920’erne lå her et gartneri, inden industrien tog over. Vi møder formanden for det gamle bydelsråd og senere formand for lokaludvalget Ejner Jensen foran kulturhuset. Han husker de tider, hvor skorstenene dampede om kap på pladsen:

»Der var jo ikke andet end industrier. Lige her lå kulsyrefabrikken, hvor de lavede kulsyre på flasker og tøris. Det brugte man, når man kørte rundt på budcykler og solgte is i beboelsesejendommene. Der arbejdede min far, da jeg var dreng. Hvis der var nogle is, der var gået i stykker, så havde han dem med hjem – og så var man godt nok populær hjemme i gården. Vi boede i Folehaven dengang.

Min far havde klodsregning omme i købmanden ved Trekronergade, og der var jeg bydreng. Jeg kørte med tobaksvarer til F.L. Schmidt-fabrikken ovre på den anden side af Gammel Køge Landevej: Over 1.000 ansatte, der alle kom i kantinen, så det var nogle kæmpe-ordrer. Og der var tre store tømmerhandler derned ad.

Så jeg har lå haft min gang her gennem alle årene. Det var et rigtigt arbejderkvarter,« siger Ejner, som meldte sig ind i DSU (Dansk Socialdemokratisk Ungdom, red.) for præcis 60 år siden.

Lige siden da har han interesseret sig for Valbys udvikling og været med til at præge den.

Flere tilløb

»Pladsen lå stille i nogle år, da lakfabrikken herude lukkede. Grunden var jo dødforurenet og fuldstændig ubrugelig, så Weidekamp (københavnsk borgmester, red.) købte det hele for en krone. Det skulle være trafikplads ved siden af sporvognenes endestation ovre på den anden side, da man begyndte at køre med busser,« siger Ejner og peger over Vigerslev Allé.

»I start-80’erne begyndte man at snakke om, at her skulle være kulturhus. Mere end bare et medborgerhus, hvor man kunne leje lokaler til sine fester.

Gennem årene har der været mange planer, især da man begyndte af flytte busserne herfra. Jeg havde faktisk kontor i Movia-bygningen, da jeg var formand for Valby Bydelsråd. Du kan stadig se vores lille emblem oppe på muren – dengang var der lys i det,« smiler han og fortsætter:

»Vi brugte mange ressourcer på at finde ud af, hvad pokker man kunne lave herude. Men så lukkede bydelsrådene, og så gik det i sin mor igen. Da vi fik lokaludvalg, havde vi så fat i Søren Pind (tidligere bygge- og teknikborgmester, red.) under en valgkamp. Det er jo et godt tidspunkt at tale med borgmestrene, så vi havde Pind og Valby Bladet herude – vi har tit inviteret politikere ud sammen med Valby Bladet, det er en meget god taktik – og han fandt to millioner til en arktitektkonkurrence.

Det var en åben konkurrence med over 100 forslag fra hele verden. Vi havde håbet på et konkret forslag, som vi kunne gå videre med til politikerne, men meget af det var helt ude i hampen, og der var ikke et forslag, hvor man tænkte, at det var sagen. Sådan nogle paddehatte med ungdomsboliger eller tæt byggeri hele vejen rundt.«

Og så har pladsen ellers bare ligget stille?

»Neej, man kan jo ikke ligefrem sige, den ligger stille, når du ser på alle de biler ind og ud hver dag,« griner Ejner.

»Men den har aldrig været brugt til andet end det, man kan se: Ja, der er jo så sat lidt plantekasser og et boldbur op for bare at skabe en lille smule liv. Og der har været loppemarked gennem mange år.

Det er jo en svær plads. Der er godt nok meget trafik og støj.«

Bibliotek på vej

Nu mener Ejner Jensen, at det lysner for livet på Toftegårds Plads – og det er på høje tid, siger han:

»Men så kom der snak om at flytte det nye bibliotek herop. Det har jeg altid syntes, var en god idé, men den har jeg stået lidt alene med.

De fleste syntes, det skulle være omkring Valby Langgade, fordi det er der, alle folk kommer. Men det er jo oplagt at lægge det ved siden af kulturhuset, og det er egentlig mere central for valbyborgerne at komme hertil. Og der kommer jo flere og flere beboere i denne ende med alt det nye, der skyder op. Det her er jo i virkeligheden bydelens hjerte nu. Det, der kan binde det nye og det gamle Valby sammen.

Nu kommer biblioteket, og det kommer til at ligge sådan, at det skærmer af mod Vigerslev Allé. Og den nye helhedsplan for pladsen ser rigtigt spændende ud. Nogle grønne bakker ud mod vejen, som man kan gå i og sidde på, musik, teater og bibliotekshave inde i midten,« drømmer Ejner.

Visionen for den nye udgave af pladsen.

Visionen for den nye udgave af pladsen. – Foto: Illustration: Arkitema Architects

Boliger: nej tak

De nye planer er dog ikke finansieret med en eneste krone, og frygten er nu, at kommunen vil klemme boliger ind i projektet, så man ikke skal til lommerne:

»Det eneste vi er lidt lorne ved, er at der skal være en boligblok her foran Movia-bygningen. Det eneste formål med det er jo, at man så kan finansiere renoveringen af pladsen den vej. Det er selvfølgelig meget rationelt, for så slipper man for at skulle finde de her 20-30 millioner, det vil koste.

Men kommer der boliger ind her, så er der mange af de aktiviteter, vi havde forestillet os – med musik, for eksempel – som ikke kan blive til noget. Og de tager også en del plads, som gør det svært at lave en spændende kulturplads.

Så det, at vi nu får et bibliotek, er ikke ensbetydende med, at vi får vores plads. Vi forventer nu i forbindelse med budgetforhandlingerne i komunen, at man finder ud af, om man skal arbejde med en lokalplan, der indeholder boliger, eller om man skal droppe det.

Men nu har den her sag ligget stille i så lang tid, at man godt kan tillade sig at forvente, at der bliver gjort noget ved det. Det ville være helt absurd, hvis man ikke finder pengene til en ny Toftegårds Plads – og meget gerne uden boliger.

Folk har ønsket sig i mange år, at den her stenørken bliver forvandlet til en grøn oase, hvor man kan holde ud at være,« slutter Ejner Jensen.

Håbet kan nu være, at iscyklerne fra Ejners barndom kommer kørende til Toftegårds Plads i stedet for ud herfra.

Se de nye idéer for Toftegårds Plads her:

www.valbylokaludvalg.kk.dk/saadan-kan-toftegaards-plads-komme-se/

MIKKEL ESKILDSEN: »Det er et sted, jeg har set hver morgen på vej til universitetet. Og man kan jo se, at børnene er her, selv om her næsten ingenting er, så det er bare med at få skabt noget liv med noget grønt. Det er jo et samlingssted, så et stillerum, der bliver skærmet mere af, så man får et afbræk fra trafikken.«

MIKKEL ESKILDSEN: »Det er et sted, jeg har set hver morgen på vej til universitetet. Og man kan jo se, at børnene er her, selv om her næsten ingenting er, så det er bare med at få skabt noget liv med noget grønt. Det er jo et samlingssted, så et stillerum, der bliver skærmet mere af, så man får et afbræk fra trafikken.« – Foto: Jacob Schneider

KARIN SØRENSEN: »Jeg er jo vokset op med, at alle busserne holdt her. Men siden dengang er det godt nok blevet kedeligt. Man kunne da godt lade sig inspirere lidt af det grønne ovre på den anden side. Caféen og biblioteket er gode ting, og så kan man måske få noget græs i stedet for dét der... Jeg er ikke så meget til store kulturarrangementer, hellere et roligt sted.«

KARIN SØRENSEN: »Jeg er jo vokset op med, at alle busserne holdt her. Men siden dengang er det godt nok blevet kedeligt. Man kunne da godt lade sig inspirere lidt af det grønne ovre på den anden side. Caféen og biblioteket er gode ting, og så kan man måske få noget græs i stedet for dét der… Jeg er ikke så meget til store kulturarrangementer, hellere et roligt sted.« – Foto: Jacob Schneider

I 1920’erne driver Georg og Marianne Aundal et gartneri ved Toftegårds Plads. På dette billede ser vi pladsen fra syd i omkring 1922, og her står gartnerparret med deres to børn Ib og Else.

I 1920’erne driver Georg og Marianne Aundal et gartneri ved Toftegårds Plads. På dette billede ser vi pladsen fra syd i omkring 1922, og her står gartnerparret med deres to børn Ib og Else. – Foto: Valby Lokalhistoriske selskab og arkiv

THOMAS VESTERSØE: »Det er lidt synd, at man ikke bruger den mere, for det er godt nok et stort areal. De nye planer om at gøre det til en form for park er en sindssygt god idé. At få noget grønt og nogle funktioner ind, så man ikke bruger al den plads til parkeringspladser. Jeg vil gerne have noget mere kulturliv.«

THOMAS VESTERSØE: »Det er lidt synd, at man ikke bruger den mere, for det er godt nok et stort areal. De nye planer om at gøre det til en form for park er en sindssygt god idé. At få noget grønt og nogle funktioner ind, så man ikke bruger al den plads til parkeringspladser. Jeg vil gerne have noget mere kulturliv.« – Foto: Jacob Schneider

I maj 1945 fejrer Valby ligesom resten af landet, at befrielsen endelig er en realitet. På dette billede ses en række frihedskæmpere, der marcherer over Toftegårds Plads iført hjelme og armbind.

I maj 1945 fejrer Valby ligesom resten af landet, at befrielsen endelig er en realitet. På dette billede ses en række frihedskæmpere, der marcherer over Toftegårds Plads iført hjelme og armbind. – Foto: Valby Lokalhistoriske selskab og arkiv

Busendestation på Toftegårds Plads set fra gammel placering, der er ved at blive etableret med bænke og træer, med udsigt til den nye placering på ‘Stillings farve og lak’-grunden i 1970‘erne.

Busendestation på Toftegårds Plads set fra gammel placering, der er ved at blive etableret med bænke og træer, med udsigt til den nye placering på ‘Stillings farve og lak’-grunden i 1970‘erne. – Foto: Valby Lokalhistoriske selskab og arkiv

To-etages sporvogne på Toftegårds Plads set fra nordøst omkring 1932. Skorstenen hører til Farve- og Lakfabrikken Stelling. I baggrunden ses Trekroner Bryggeri, Sukkerfabrikken og Henkels Persilfabrik.

To-etages sporvogne på Toftegårds Plads set fra nordøst omkring 1932. Skorstenen hører til Farve- og Lakfabrikken Stelling. I baggrunden ses Trekroner Bryggeri, Sukkerfabrikken og Henkels Persilfabrik. – Foto: Valby Lokalhistoriske selskab og arkiv

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Borgerønske om overdækket motorvej udstilles til grønt topmøde

Frederiksberg Slot og Hærens Officersskole byder på aftensmad i kantinen og rundvisning.

Kulturelle oplevelser står i kø