Kvartershusets leder, socialdemokraten Susan Hedlund, på Ankers nye plads blandt folk på pladsen.
Kvartershusets leder, socialdemokraten Susan Hedlund, på Ankers nye plads blandt folk på pladsen. - Foto: Jacob Schneider

Anker slår sig ned blandt folket

På fredag afsløres mindestatuen for Anker Jørgensen på den plads, der nu lyder den tidligere statsministers navn. Der er både taler, fagforeningsfolk, socialdemokrater, faner og musik, når den berømte sydhavner fejres fra klokken 15.00.

»Jeg kunne sgu’ aldrig finde oplukkeren i det store hus.«

Sådan sagde Anker Jørgensen til dagbladet Aktuelt om sit bestemteste ’nej tak’ til at bo i statsminister-residensen på Marienborg, da han blev statsminister i 1972: Anker fra Borgbjergsvej blev boende i Sydhavnen.

I 2017 besluttede Kvartershuset Sydhavnens bestyrelse i samarbejde med LO Hovedstaden at rejse økonomien til at få lavet en mindestatue af Anker. Det gjorde de for at fastholde historien og mindet om en fattig arbejderdreng, der blev fagligt aktiv fagforeningsmand og senere politiker og statsminister.

På fredag indtager en bronzeudgave af hr. Jørgensen med udstrakt hånd trappen foran huset.

Arbejderhistorie

Statuen skal netop vise arbejderklassen som en vigtig del af danmarkshistorien, fortæller lederen af Kvartershuset Susan Hedlund:

»Anker og jeg har jo været medlem af samme partiforening og han har været medlem af det her hus, fordi han boede i Karré 7. Ankers historie var større end ham selv. Når vi i dag taler om, at det er eliten, der sidder i folketinget, så var han i hvert fald ikke en af dem.

Han bliver nok den sidste af sin slags, og den historie synes jeg skulle fortælles til eftertiden, så børn og voksne kan mødes og mindes et vigtigt stykke arbejderhistorie,« siger Susan, som selv mødt Anker Jørgensen flere gange i kvarteret, hvor hun har haft sin gang i snart en generation – først som ung og senere, hvor hun blev fagligt og politisk aktiv i HK og Socialdemokratiet.

Snakkede med alle

Allerede i onsdags sad Anker for en kort bemærkning på sin nye plads for at statuen kunne tilpasses sin placering på trappen, og det var populært blandt de folk, der opholder sig her tiil daglig. Og netop dén placering er ikke helt skæv: Anker Jørgensen var kendt og elsket i kvarteret for sine daglige gåture, hvor han tog en sludder med dem, han mødte på sin vej.

Anker kom også forbi Kvartershuset, da det var blevet bygget om i 2003.

»Han talte med alle mennesker. Så hvis nogen siger, at det er forfærdeligt, at han skal sidde hernede blandt alkoholikerne, så er det noget sludder. Han ville have sat sig ned og snakket med de her folk ligegyldigt hvad. Alle var på fornavn med ham, og da han blev gammel og ikke kunne finde rundt, så blev han altid fulgt hjem.

Da jeg lærte ham at kende, var jeg meget ung aktivist. Da Øresundsforbindelsen og godsbanen skulle lige gennem alle haveforeningerne i Sydhavnen var jeg med til at protestere, og Anker var med på en rundtur – mest bare som nysgerrig lokal borger. Men vi fik da også ændret banelinjen,« mindes Susan, som har siddet i borgerrepræsentationen for Socialdemokraterne siden 2013 og nu sidder i beskæftigelses- og integrationsudvalget.

Større indsamling

Bronzestatuen er skabt til pladsen af den lokale skulptør Nanna Drewes Brøndum.

»Jeg er meget taknemmelig for at have fået lov til at fordybe mig i mennesket og fænomenet Anker – det har været en absolut fornøjelse. Jeg glæder mig til at se ham sidde på trappen på Anker Jørgensens Plads og håber, at han vil blive taget godt imod og finde sig godt til rette tilbage i Sydhavnen, hvor han havde hjemme,« fortæller skulptøren.

’Den røde plads’ ved pølsevognen og Kvartershuset på Borgbjergsvej blev døbt Anker Jørgensens Plads for godt to år siden. Men allerede inden da var indsamlingen til statuen i gang, fortæller Susan Hedlund. Både private, fagforeninger, partiforeninger og boligforeningen AKB, hvor Anker Jørgensen havde lejlighed, har skillinget sammen til de 600.000 kroner, den har kostet. Der har også været auktioner over blandt andet en ølkasse med politiker-signaturer fra Toga Vinstue.

Fredagsfest

På fredag 25. oktober klokken 15.00-17.00 er alle inviteret til afsløringen af mindestatuen på Anker Jørgensens Plads. Her vil der blandt andet være arbejdersange og taler fra overborgmester Frank Jensen og Anker Jørgensens søn Peter Jørgensen.

Til slut er der kaffebord i Kvartershuset, men Morten Madøre fra Sydhavnens Pølsevogn holder naturligvis også åbent med vådt og tørt til ganen.

”Vi håber at se rigtig mange til afsløringen af Anker Jørgensens mindestatue. Det bliver en festlig dag med god musik og flotte taler til minde om hele Danmarks Anker,« siger formand for LO Hovedstaden Per Olsen, som også er på talerlisten.

Susan Hedlund håber, at hele Sydhavnen kommer til at holde af Anker, når de kommer forbi ham på trappestenen:

»Familien er virkelig glade for resultatet, og jeg er da skidestolt af, at det lykkedes i løbet af et par år.

Vi har gerne villet portrættere mennesket Anker, ikke statsmanden. Ham, der var i vores gadebillede og var en del af området. Hans interesse for mennesker og den folkelighed, han udstrålede, var stor. Derfor har vi ikke forholdt os til den politiske tid, han var en del af.

Og så har arbejderbevægelsen selvfølgelig gerne villet bidrage til historien om den fattige arbejdsdreng, der ender på den højeste post i Danmark. At vi har et demokrati, hvor man kan komme med ingenting og stadig nå til tops. Og så vil vi gerne tiltrække en masse folk, der har lyst til at komme herud og høre den historie,« slutter Susan.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Vibeke Manniche guider dig til en bedre nattesøvn onsdag 23. september. Pressefoto.

Gratis foredrag: Guide til bedre søvn

Dennis har gode minder om Anker Jørgensen.

Mig og Anker: »Han var altid behjælpelig«