Et københavnsk idrætsmekka er drømmen, og storslået ser Link Arkitekturs illustration da også ud.
Et københavnsk idrætsmekka er drømmen, og storslået ser Link Arkitekturs illustration da også ud. - Foto: Link Arkitektur A/S

Drømmen om en samlende, samlet idrætsby

Valby og Sydhavnens største idrætsforeninger og en række kræfter fra uddannelses- og erhvervslivet har en vision om at gøre Valby Idrætspark til hele Københavns idrætsby. I centrum skal ligge et topmoderne fodboldstadion.

Valby Idrætspark er med sine 50 hektar blandt Nordens største idrætsanlæg. Hver dag benyttes faciliteterne af 5-7.000 københavnere, der kommer i de cirka 45 foreninger og klubber, som holder til i Valby Idrætspark. Midt i det hele ligger Valby Stadion, som siden 1965 har været hjemmebane for Boldklubben Frem.

De kommende ti år forventes antallet af københavnere at stige med cirka 100.000. Knap 11.000 af de nye borgere ventes at slå sig ned i eller tæt på Valby – blandt andet på Grønttorvet, i Carlsberg Byen, på Vesterbro og i Kongens Enghave.

»I forbindelse med befolkningstilvæksten er det vigtigt, at idrætsfaciliteterne følger med udviklingen, og at idrætten er tæt på borgerne,« fastslår Per Jakobsen, formand for Boldklubben Frem og fortsætter:

»Allerede nu er mange af foreningerne i området stærkt udfordret af for lav kapacitet og utidssvarende faciliteter. Der er derfor brug for en langsigtet plan, som kan udvikle Valby Idrætspark til Københavns Idrætsby.«

En kærlig hånd ikke nok

København Idrætsby er tænkt som et samlingspunkt for både bredde- og elite idræt, erhverv og bykultur.

»Det vil skabe sammenhæng, sikre mangfoldighed i brugerkredsen og gøre området til et flagskib for den københavnske idrætsscene,« siger Per Jakobsen.

Omdrejningspunktet i Københavns Idrætsby skal være et nyt, topmoderne fodboldstadion.

»Valby Stadion er i dag i så dårlig stand, at det reelt ikke kan bruges til store sportsbegivenheder. Her er en kærlig hånd ikke nok. Vi mener, at vi skal tænke stort og turde drømme om, hvilket stadion arealerne skal rumme. Det er helt centralt, at der bygges et nyt moderne stadion med mindst 8-10.000 siddepladser,« betoner Frem-formanden.

Fælles klubhus

Stadion skal naturligvis være hjemmebane for BK Frem, men Per Jakobsen understreger, at alle parter skal inddrages i udviklingen, og alle idrætsparkens brugere skal tænkes med i et stadionprojekt:

»Stadion skal rumme fællesarealer med loungeområder, som også skal kunne benyttes af klubber som Fremad Valby og Danmarks største håndboldklub, Ajax København. Der er også tænkt et fælles klubhus for alle de mellemstore fodboldklubber som FC Udfordringen, Boldklubben Frederiksholm Sydhavnen, PI Fodbold og FC Culpa samt den amerikanske fodboldklub, Copenhagen Tomahawks ind i planerne,« oplyser Per Jakobsen.

Foruden et fodboldstadion skal Københavns Idrætsby blandt andet rumme kontor- og butiks-lokaler, ungdomsuddannelser, studieboliger og hoteldrift.

Foruden et fodboldstadion skal Københavns Idrætsby blandt andet rumme kontor- og butiks-lokaler, ungdomsuddannelser, studieboliger og hoteldrift. – Foto: Link Arkitektur A/S

Ungdomslandskampe

Står det til folkene bag, så skal Københavns Idrætsby også være en del af den nationale fodboldscene:

»Vi drømmer om en idrætsby, som holder foreningslivet i gang, og som samtidig kan huse landskampe. Det kunne for eksempel være ungdomslandskampe eller venskabskampe på kvindesiden,« siger Per Jakobsen og fortsætter:

»Herrelandsholdet bør også have et sted tættere på Parken (end Helsingør, red.) at træne op til de store kampe, ligesom landsholdets og FC Københavns internationale modstandere bør tilbydes et topmoderne træningsanlæg i københavnsområdet.«

Butikker og boliger

Nutidens moderne fodboldstadioner rummer langt mere end faciliter til fodbold folket. Det er Per Jakobsen helt på det rene med:

»Stadionet og Københavns Idrætsby i hele taget skal indeholde meget mere end fodbold, ja langt mere og andet end idræt,« understreger Per Jakobsen og nævner i flæng kontor- og butikslokaler, daginstitutioner, fritidsklubber, ungdomsuddannelser, studieboliger, ældreforeninger og hoteldrift.

»Også diverse kultur- og fritidstilbud som for eksempel musikøvelokaler kan tænkes ind. Og nu når vi er ved musikken, så skal stadion selvfølgelig også kunne facilitere koncerter med og uden overdækning,« tilføjer Frem-formanden.

Lettilgængelig for alle

En gennemgribende fornyelse af området vil også være med til at binde den kommende ’Stranden i Valbyparken’ sammen med idrætsanlægget, som fra 2024 desuden vil kunne få glæde af en ny metrostation på Ny Ellebjerg.

Det ligger i det hele taget initiativtagerne meget på sinde, at Københavns Idrætsby skal være for alle, samtidig med at den skal være lettilgængelig:

»Københavns Idrætsby skal ikke lukkes inde af et hegn. Området skal snarere fremstå som en park, man kan bevæge sig ind og ud af. København Idrætsby skal være københavnernes idrætsby,« fastslår Per Jakobsen og tilføjer:

»Det er vigtigt for os, at trafikken føres uden om parken, og at der anlægges byrum og aktivitetsstier til glæde for områdets brugere og besøgende.«

Hotelkæde interesseret

Det er langt fra kun de lokale idrætsforeninger, som kan se fidusen ved en københavnsk idrætsby i Valby. Også uddannelsesinstitutioner har vist interesse.

Valby Idrætspark huser i forvejen Københavns Idrætsefterskole (KIES), og senest har især Falkonergårdens Gymnasium, som holder til på Frederiksberg og som har en særlig Team Danmark-linje, udtrykt interesse.

Ligeledes er behovet for flere studieboliger stort og vil vokse yderligere. Derfor er også boliger til unge og studerende tænkt ind i Københavns Idrætsby.

Et andet område, hvor behovet i hovedstadsområdet er stigende, er antallet af hoteller og restaurationer.

En af de hotelkæder, som har vist stor interesse for Københavns Idrætsby, er franske B & B Hotels. Kædens direktør i Danmark, Frans Barkler, siger:

»Vi finder visionen for området virkelig interessant. København Idrætsby er et ambitiøst og anderledes projekt, som stemmer rigtig fint overens med vores planer om at investere i områder under udvikling i København. Idrætsbyen passer B & B Hotels rigtig godt – både størrelsesmæssigt og i forhold til placering og funktion.«

Københavns Idrætsby

 • Skal – som udgangspunkt – blandt andet indeholde:

 • Hoteller (10.000 kvm.)

 • Butikslokaler/restauranter (2.900 kvm.)

 • Hotel-lejlighder (5.000 kvm.)

 • Falkonergårdens Gymnasium (4.600 kvm.)

 • Kontorlokaler (6.500 kvm.)

 • Stadion

 • Stadion tænkes opført i fem plan

 • Plan 0: Parkering (21.000 kvm.)

 • Plan 1: Stadion med plads til 15.000 tilskuere (15.000 kvm.), parkering (7.300 kvm.), omklædning (1.400 kvm.), fitness (1.300 kvm.), institutioner (1.900 kvm.), showroom (350 kvm.), klubhus for Frem (500 kvm.) og et fælles klubhus (950 kvm.)

 • Plan 2: Toiletter, salg med mere (700 kvm.), sundhedscenter (1.100 kvm.)

 • Plan 3: DBU-kontor (250 kvm.), Frem-kontor (165 kvm.), Ajax-kontor (110 kvm.) VIP-lounge til Frem, Ajax og DBU (825 kvm.), kantine/køkken (250 kvm.), presseområde (100 kvm.), musikøvelokale (100 kvm.)

 • Plan 4: Disponibelt areal til for eksempel skylounge

 • Kilde: Link Arkitektur A/S

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Der skænkes nyskabende dråber på Amagerbrogade 37 fredag.

Cocktail-troldmand tryller for Cock’s & Cows

Hos Le Fondant er der et udvalg af temakager til en grundpris fra 50 kr. pr. kuvert. Har du andre ønsker til kagens udseende, kan du tage et billede eller en tegning med.

Ejere af konditori i NV: »Vi vil gerne skabe noget, man kan være stolt af i området«