Høxbroe boltrer sig på sin gamle hjemmebane på torsdag.
Høxbroe boltrer sig på sin gamle hjemmebane på torsdag. - Foto: René Mølskov

Poeten vender tilbage til sit gamle posthus

Beat-digteren Claus Høxbroe vender torsdag tilbage til Sydhavnen, hvor han boede i en gammel lægepraksis på Borgbjergsvej for godt ti år siden – da der stadig var posthus i Det Gamle Posthus, hvor han skal læse op.

Claus Høxbroe vender tilbage til Sydhavn, et stenkast fra hvor han havde skriveværksted på Borgbjergsvej. Dengang Det Gamle Posthus faktisk var posthus og hvorfra digtsamlingerne blev sendt ud i landet.

»Jeg boede i Sydhavnen et par år for godt ti år siden, i starten af min digterkarriere. Man føler sig allerede lidt gammel, når der står ’det gamle posthus’: Jeg var i live, da det var posthus. Dengang Anker boede nede i nummer et over Flügger og man spiste i pølsevognen lige ude foran.

Jeg boede i en gammel lægepraksis lige over banken, hvor der er genbrug nu. Der var stadig lysstofrør, linoleum, håndsprit og pilledepot. Så rykkede jeg ind på lægebriksen og der blev skrevet digte: Nu var Doktor Høxbroe sgu’ kommet til Sydhavnen… Det bliver hyggeligt at komme tilbage.«

Eventyr i SV

Lige siden Høxbroe trådte ind på den lyriske scene, har han gjort tingene på sin egen måde. Han er en ener, som stiller sig selv til rådighed for skriften ved altid at være på farten, flytte, når en udgivelse kommer i handlen, blive hjemløs i et år og bo på hoteller for at hente inspiration. Og så er hans ord-koncerter unikke. Her opstår nye digte på stedet i samme takt, som han læser op fra sit forfatterskab.

I knapt 15 år har Claus Høxbroe levet af sine digte – en sjælden bedrift i Danmark. Gennem hårdt arbejde flyder skriften konstant, og det er et kendetegn for den travle digter, at han altid er aktuel med et nyt spoken word-album eller en ny digtsamling, og at han altid er at finde på scener i Danmark eller i udlandet.

»Jeg elskede Sydhavnen dengang, udforskede baneområdet, gamle bunkers, haverne, parken og bodegaerne. Jeg gik mange ture og skrev en række digte om Sydhavnen, blandt andet om Mercedes-stjernen nede ved havnen. Der var stadig store, efterladte fabrikker og industri, hvor man kunne gå på eventyr. Finde et Se og Hør fra 1979, som var ladt tilbage, eller en bog om vinterkrigsførelse i en bunker.«

Sydhavnen spøger stadig

Siden debuten i 2006 har Claus Høxbroe udgivet 15 digtsamlinger og ni spoken word-album. Han har leveret utallige bidrag til aviser, tidsskrifter, magasiner, bøger, antologier, teaterstykker og undervisningsforløb, og så har han stået på scenen over 2.500 gange fordelt på otte lande. Høxbroe er også indehaver af Publikums Prisen til Poesiens Dag 2005 og Dan Turèll Prisen 2011.

»Jeg skrev en gang ud på Myspace, at nu gik jeg i gang med en digtsamling, som skulle være færdig til den første – kun for dem, der bestilte den. Jeg sad i min lægepraksis og skrev den, og da den var færdig, sendte jeg den ud til dem fra posthuset på Borgbjergsvej. Jeg har ikke engang selv et eksemplar…

Sydhavnen melder sig stadig, når jeg skriver. Der udkommer en ny digtsamling til februar, og der dukker Sydhavnen også op. Jeg var for nylig ude og høre noget oplæsning, og så var jeg på Kiki i Bavnehøj. Dejligt sted, og det kom der et digt ud af. Det bliver en dejlig rejse tilbage i tiden at læse op på mit gamle posthus,« slutter digteren.

Claus Høxbroe læser op fra sit forfatterskab – og kommer måske på et par sydhavnskvad undervejs – i Det Gamle Posthus, Borgbjergsvej 26, på torsdag 21. november 2019 klokken 19.00-20.00.

Uddrag, »Sydhavnsdigte«

»Søndagen kommer snigende ad Borgbjergsvej

ledsaget af sommerens nyfødte stråler

bliver først opdaget ved Engholm

da det alligevel er for sent at gøre noget ved det

solsorten har for længst sunget dagen i gang

og badet sig i den på Mozarts Plads«

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Giftslangen Puff Adder bider og dræber rigtigt mange mennesker i Afrika.

Fra Østerbro til Abdurafi – Slangebid er et overset problem

Høxbroe elsker det ikoniske tårn på Knippelsbro.

Gadepoetens tårnværelse åbner på Knippelsbro lørdag