Jan Mathisen fra Fiskerhavnens Venner spørger løs.
Jan Mathisen fra Fiskerhavnens Venner spørger løs. - Foto: Rikke Flensborg / Byrd

Sure miner til grønne byggeplaner

Langt de fleste deltagere ved borgermødet om arkitekternes planer for Stejlepladsen var ikke enige i udgangspunktet: 550 boliger på en grøn plet, de helst ville bevare.

I tirsdags havde By & Havn inviteret til borgermøde for at præsentere vinderen af den arkitektkonkurrence for det omstridte boligbyggeri på Stejlepladsen, som selskabet har kørt sammen med PFA. Der var nu ikke mange glade vinderminer at spore blandt de godt 100 fremmødte på Skolen i Sydhavnen: Langt de fleste står stejlt på, at udsigten til 550 nye boliger på Stejlepladsen er en rigtig tabersag.

De mange nye boliger kan begynde at skyde op om et års tid, hvis politikerne vedtager lokalplanen for området: En plan, der har vakt ramaskrig i Sydhavnen med både folkemøde om byudvikling og -natur og protestforeningen Fiskerhavnens Venner, som har samlet hele 17.000 underskrifter imod bebyggelse på naturområdet.

Anderledes byudvikling

Bag vinderforslaget ’Stejlepladsen – Her det gror’ står et team bestående af Christensen & Co Arkitekter og Urban Creators, Kragh & Berglund, Urban Power og MOE. Opgaven har været en bebyggelsesplan med 72.000 etagemeter på Stejlepladsens godt 5,2 hektar store areal.

Grundtanken med forslaget er at ramme »den særlige stemning, der er vital for området« og samtidig skabe et bæredygtigt kvarter med forskellige former af genbrugsmaterialer. De kommende beboere kan se frem til blandede bo- og ejerformer som mindre boliger, almene boliger og bofællesskaber med fællesrum. Mindre lejligheder på 65 kvm. i gennemsnit for to tredjedels vedkommende skal give flere mulighed for at kunne betale dem.

I vinderprojektet indgår også en lokal daginstitution, grønne legegader, kvarterpladser med plads til lokalt liv og parkeringspladser i periferien af bykvarteret, så der kan skabes en næsten bilfri bydel. Mange træer, by-natur, grønne tage, solceller, vandløb som klimasikring mellem bygningerne og naturarealer langs vandkanten.

Betænkelige arkitekter

Alle disse elementer høstede flere anerkendende blikke for en anderledes byudvikling end den, man ser i Københavns andre nye kvarterer. Men placeringen mellem havnens klondike-miljø og Tippen fik nedadvendte tommelfingre.

Arkitekterne fortalte stolt om, hvor anderledes rammerne har været for denne opgave – netop på grund af det særlige miljø omkring Fiskerhavnen. Og det har da også givet betænkeligheder på tegnestuen om, hvorvidt man overhovedet skulle byde ind på opgaven.

Arkitekt Michael Christensen sagde blandt andet:

»Vi har også folk på min tegnestue, der bor i Sydhavnen. Vi har diskuteret intenst, om vi skulle gå ind i denne her opgave. Men det, der er vigtigt for os, er, at det ikke er private developere, der bare skal lave nogle hurtige ejerlejligheder, hvor de skal ud med 30 procent af fortjenesten. Så havde vi ikke været her,« sagde Michael Christensen og uddybede:

»Det, at det er offentlige midler og PFA – vores alle sammens pensionspenge – der står bag, gør, at vi håber, de også skal leve af det moralske afkast af, hvordan de bebygger den her grund.«

»En tyv om natten«

Kommentarerne fra salen var dog ikke så optimistiske. Knud Erik Hansen fra Danmarks Naturfredningsforening sagde:

»Det her er jo et projekt, hvor nogen har stjålet vores jord. Det var fredet område, og fredet jord har man jo, fordi man skal bevare det for evigt. Men det blev stjålet fra os som en tyv om natten. Det var ikke jer, men Folketinget, der kom og stjal det fra os. Så jeg vil altid tænke på det her som et hælerprojekt – et projekt, hvor I bygger noget på stjålet jord for at tjene penge.«

En anden indigneret borger supplerede:

»På os gør det ondt i hjertet, for det er en kontinuerlig ødelæggelse af København, I har gang i. I udvikler jo ikke. I afvikler byen, og I afvikler et stykke natur for at hælde beton, glas og stål udover det hele.«

Anne Skovbro, administrerende direktør for By & Havn, forsøgte at svare på kritikken, som dybest set fra rettet mod de politikere, der har besluttet at bebygge Stejlepladsen:

»Fra By & Havn har vi fået et opdrag af vores ejer, og det prøver vi at opfylde så godt som muligt. Vi er fuldstændig klar over, at der er nogen, der ikke synes, det var en god idé, og at det kommer som en tyv om natten. Derfor har vi nedsat en følgegruppe for at holde en tæt dialog hele vejen – meget mere, end vi har gjort i andre sager. Så kan man sige, at det er beklageligt, men vi bruger altså rigtig meget dialog.«

LÆS OGSÅ: SF på plads til Stejleplads-møde: »Så godt som muligt«

FOTO: Rikke Flensborg / Byrd

FOTO: Rikke Flensborg / Byrd

FOTO: Rikke Flensborg / Byrd

FOTO: Rikke Flensborg / Byrd

FOTO: Rikke Flensborg / Byrd

FOTO: Rikke Flensborg / Byrd

FOTO: Rikke Flensborg / Byrd

FOTO: Rikke Flensborg / Byrd

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Pia og et lille udsnit af kræmmerguldet.

Kastrupvejs kaffemutter er tilbage

Jacob Berg har opfundet et spil med klodser. Og flere spil er på vej.

Vind et spil: Jacob laver brætspil med byggeklodser