Umeyr Celik er en af de mange unge, der har fået hjælp til at finde et fritidsjob af organisationen Fisken, hvor Lise Vindel er projektleder. Gennem tre år har de vejledt og hjulpet unge fra blandt andet Klub Lykkebo og i Kulbanekvarteret.
Umeyr Celik er en af de mange unge, der har fået hjælp til at finde et fritidsjob af organisationen Fisken, hvor Lise Vindel er projektleder. Gennem tre år har de vejledt og hjulpet unge fra blandt andet Klub Lykkebo og i Kulbanekvarteret. - Foto: Benedicte Lorenzen

Fisken viser unge vej til fritidsjob: »Det er fedt at tjene sine egne penge«

I tre år har organisationen Fisken hjulpet Valbys unge med at få et fritidsjob. En af dem er Umeyr Celik, som vi møder i Klub Lykkebo, hvor Fiskens projektleder Lise Vindel også holder til to dage om ugen.

Hvad er du god til? Falder svaret på dette spørgsmål prompte, eller må du tænke dig om en ekstra gang?

For de cirka 160 unge valbygensere, der har fået hjælp til at finde et fritidsjob af organisationen Fisken har netop fokus på egne evner været et af succeskriterierne. Det fortæller projektleder Lise Vindel, der har hjulpet Valbys unge ud på arbejdsmarkedet siden begyndelsen af 2017:

»I de første tre år, hvor vi har holdt til i Valby, har vi haft 160 unge igennem, og af dem har vi hjulpet lige omkring 100 til et job. Vi hjælper selvfølgelig de unge med at få et fritidsjob, men faktisk handler det her ligeså meget om at få dem klædt på til selv at gå ud og få jobbet. Særligt det her med at have fokus på, hvad man er god til, er virkelig svært for mange, det synes jeg også selv, hvis jeg bliver spurgt. Det viser sig dog, at de faktisk kan alle mulige ting, som de ikke tænker over, men som giver god mening, når de skal finde et fritidsjob,« forklarer projektlederen og uddyber:

»Eksempelvis kan mange af de unge flere sprog. Nogle taler jo tre-fire sprog, og jeg bliver nærmest væltet bagover, når jeg oplever, hvor dygtige, de er, men de ser det ikke selv. Her er det vores fornemste opgave at få dem til at se, hvor meget, de egentlig kan.«

Find Fisken flere steder

Som organisation har Fisken eksisteret på Vesterbro i mere end 35 år, men i 2016 indgik de et samarbejde med Områdefornyelse Kulbanekvarteret i Valby, og i dag kan de unge møde Lise Vindel og organisationens frivillige flere dage om ugen:

»Jeg sidder her i Klub Lykkebo to gange om ugen og hjælper de unge med at få et fritidsjob og få dem klædt godt på til at selv at gå ud og finde det. Jeg sidder også to dage nede i Lysboksen ved Kulbaneparken, og det virker rigtig godt at sidde to steder. Nogle synes, det er fedt, at de bare lige kan stikke hovedet indenfor, når de alligevel er i klubben, og så er der nogle unge, som ikke hører til klubben her, og som gerne vil være et sted, der er lidt mere neutralt, og dem kan jeg så tage imod i Lysboksen,« fortæller hun.

Vejen til fritidsjobbet

Umeyr Celik er en af de unge, der har fået god hjælp og et fritidsjob efter et forløb hos Fisken i Klub Lykkebo. Før han begyndte her, havde han ingen erfaring med at søge job, men det blev han snart klogere på, fortæller han:

»Jeg var igennem et tre uger langt forløb, hvor jeg fik hjælp til at lave en ansøgning, og hvor jeg blev klogere på ting som løn, og også hvordan man undgår at blive nervøs, når man skal til samtale. Lise hjalp mig også meget med, hvordan jeg kan undgå at blive stresset, og så endte det jo med, at jeg fik et job,« siger Umeyr Celik.

Efter forløbet hos Fisken fik den unge valbygenser et job hos fastfoodgiganten Burgerking, hvor han arbejder et par dage om ugen. Og det at have et fritidsjob, er Umeyr Celik rigtig godt tilfreds med:

»Det er rigtig dejligt at have et fritidsjob, for så tjener man sine egne lommepenge, og så kan man bruge sine egne penge på sig selv. Jeg kan huske, at jeg købte tøj for min første løn,« fortæller han.

Man kan læse meget mere om Fiskens arbejde med at hjælpe de unge på hjemmesiden: www.fisken.org.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Det er særligt når det bliver varmere igen, at stofbrugerne begynder at bruge udearealerne i hele kødbyen og ikke bare de indendørs faciliteter på H17 . FOTO: René Mølskov

Efter massiv kritik: Overborgmesteren kommer med godt nyt til Kødbyens lejere

Frederiksberg Runddels skøjtebane.

Nærpolitiet kommer på glatis