Selv om hylderne endnu ikke er helt fyldt op i Sydhavnens nye svampecontainer har bybonde Lasse Antoni Carlsen allerede kunnet høste cirka 100 kilo svampe i den første uge.
Selv om hylderne endnu ikke er helt fyldt op i Sydhavnens nye svampecontainer har bybonde Lasse Antoni Carlsen allerede kunnet høste cirka 100 kilo svampe i den første uge. - Foto: Benedicte Lorenzen

Den gamle kølecontainer står i flor midt blandt Sydhavnens industri

Du kender måske bybonden Lasse Antoni Carlsen fra hans butik Bygaarden på Borgbjergsvej, der dyrker spiselige svampe i kælderen. Nu har han udvidet produktionen i en gammel kølecontainer.

’Fuck racism’ skriger de neongrønne bogstaver ud fra, hvad der mest af alt ligner en efterladt container i Sydhavnens industrikvarter. Nu er tingene jo som bekendt ikke altid, hvad de ser ud til, for her få meter fra Sydhavnsgades støjende myldretid, vokser eksklusive svampe nemlig frem. Vi rykke indenfor i den tidligere kølecontainer, hvor bybonden fra Bygaarden på Borgbjergsvej tager imod:

»Vi begyndte at gro svampe i kælderen under Bygaarden på Borgbjergsvej, og nu har vi så skaleret produktionen op i containeren her med hjælp fra Områdefornyelsen Sydhavnen. Vi er en af del af det, der hedder, ‘Sydhavnen handler cirkulært’, og med hjælp fra By- og Handelslivspuljen har vi fået penge til at udvikle den her svampecontainer,« fortæller Lasse Antoni Carlsen og konstaterer:

»Når man ser på containeren lige nu, så trænger den til en opfriskning på ydersiden, og det skal vi gøre i samarbejde med nogle af de socioøkonomiske virksomheder herude i Sydhavnen. Den skal både males og have et logo.«

Svampe trækker vejret

Fra containerens lys bølger vanddampen ud i en tåge, og inden for i den fugtige varme myldrer eksotisk udseende svampe frem fra deres klodser på hylderne. Nemt ser det ud, men det er faktisk sin sag, at få en svamp til at trives og vokse:

»Containeren er totalt klimastyret, og her er en konstant luftfugtighed på mellem 88 og 96 procent. Der er også en kraftig luftudskiftning, for svampe trækker vejret. Faktisk har vi, hvad der svarer til to børnehaver, til at leve herinde, og det betyder, at luften skal skiftes otte gange i timen,« forklarer bybonden.

Den gamle kølecontainer stammer fra 1980’erne og er en af de første af sin slags i Danmark. Lasse Antoni Carlsen og Bygaarden har fået den doneret af den socioøkonomiske virksomhed Amager Skovhjælpere, og siden er den blevet totalt ombygget:

»Vi har været heldige at få hjælp af min gode svigerfar, som er stærkstrømsingeniør og som indtil for nylig var vicedirektør på DTU. Nu er han gået på pension, så han har været rigtig handy til at få udviklet en masse tekniske løsninger, som er ret avancerede. Det er også lidt Georg Gearløs, blandt andet har vi en saunaovn herinde, som vi har hacket, så den kan sprøjte vand og så skabe damp, som svampene gerne vil have,« siger Lasse Antoni Carlsen.

Han håber, at denne første svampecontainer kan blive prototypen på en ny måde at dyrke svampe i byen. Den første uge i sydhavnscontaineren har i hvert fald vist, at noget er helt rigtigt på de 16 metaliske og supertunede kvadratmeter:

»På den første uge, hvor vi ikke har haft helt fyldt op med svampe, har vi kunnet høste cirka 100 kilo, og vi forventer at kunne dyrke 150 kilo svampe om ugen hernede, når vi er oppe på fuld styrke,« siger Lasse Antoni Carlsen og viser to smukke østershatte frem.

Kom ned i svampehaven

Bybonden sætter stor pris på den gode hjælp, han har fået fra lokalområdet, og derfor han doneret svampe til flere forskellige lokale initiativer i Sydhavnen. Snart vil også man kunne plukke sine egne svampe lige uden for containeren, der står på Oliva Nielsens Gade:

»Inde i containeren dyrker vi svampe på de her klodser, og det gør vi ret intensivt, så når vi er færdige med klodserne, er der stadig masser, der kan vokse i dem, dog ikke effektivt nok til, at vi kan dyrke det i containeren. Derfor kommer vi til at anlægge en åben svampehave udenfor, hvor man kan komme og plukke svampe, som det passer en,« siger Lasse Antoni Carlsen.

Den gamle kølecontainer skal males, men lige nu mødes man af dette syn på Olivia Nielsens Gade, hvor Sydhavnens nye svamcontainer befinder sig.

Den gamle kølecontainer skal males, men lige nu mødes man af dette syn på Olivia Nielsens Gade, hvor Sydhavnens nye svamcontainer befinder sig. – Foto: Benedicte Lorenzen

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Orkestret Besærk spiller i KU.BE.

Julehyggelige toner med elever

Hansi Hinterseer vil tryllebinde sit publikum i K.B. Hallen med sine populæreste hits.

Hansi Hinterseer spiller op til tyrolerfest i K.B. Hallen