Fra næste uge sætter forældreforeningen ‘Brug Folkeskolen’ gang i kampagnen ‘Det er go. stil’, som bliver rullet bredt ud på Ellebjerg Skole og i Sydhavnen.
Fra næste uge sætter forældreforeningen ‘Brug Folkeskolen’ gang i kampagnen ‘Det er go. stil’, som bliver rullet bredt ud på Ellebjerg Skole og i Sydhavnen. - Foto: Michael Paldan (Arkiv)

Forældre til kamp for god stil: »Vores børn skal have et break fra være en fandens karl«

‘Det er go’ stil‘ siger en ny kampagne, som forældreforeningen ’Brug Folkeskolen’ starter op på Ellebjerg Skole i uge 4. Kampagnen er skabt for at gøre op med nulfejlskulturen, som hersker på alle klassetrin.

Hvad er god stil? Det spørgsmål sætter elever, forældre og lærere fra Ellebjerg Skole fokus på, når de fra uge 4 sætter gang i kampagnen ’Det er go’ stil’.

Idéen opstod hos sydhavner Mette Bladt, der er mor til en dreng i tredje klasse på Ellebjerg Skole. Hun er desuden bestyrelsesmedlem i forældreforeningen ’Brug Folkeskolen’, som er gået med i kampagnen:

»Lige nu kører kampagnen på Ellebjerg Skole, hvor vi har rullet den ret bredt ud, fordi vi fik alle de midler, vi søgte. Vi ser dog, at der allerede er stor interesse for projektet på nogle af de andre skoler, hvor ‘Brug Folkeskolen’ holder til,« siger hun.

Ingen fejl og hård tone

Mette Bladt mener, der er flere gode grunde til, at der er behov for at skabe en kampagne, der sætter fokus på god stil:

»Noget af det, man virkelig lægger mærke til som forældre, er den her nulfejlskultur, der hersker. Der bliver talt meget om det på de videregående uddannelser, men vi kan faktisk se det allerede i de små klasser. Man vil ikke udstille, at man kunne finde på at lave en fejl, eller at man falder lidt ved siden af. Som forældre kan man godt opleve, at ens børn er pressede af, at de endelig ikke må gøre noget forkert. Og at det er meget svært at grine af sig selv eller tænke ’nå ja, det går nok’. Det er hårdt at se på som forældre,« fortæller hun.

En anden god grund er, at der både på Ellebjerg Skole og mange andre af byens skoler er en meget hård tone i skolegården, som boner ud i diverse trivslesmålinger. Og der er noget om snakken, siger Mette Bladt og illustrerer det med et eksempel fra det virkelige liv:

»På et tidspunkt er der en fodboldkamp i skolegården, hvor der er en, der laver et klassemål. I stedet for at rose ham, vender begge hold sig om og begynder at svine målmanden til. Eksemplet er egentlig ret symptomatisk for, hvordan det ofte foregår blandt børn, og den kultur vil vi gerne forsøge at gøre op med,« siger hun.

Forældre bakker op

Marianne Kjær fra ’Brug Folkeskolen’ slår fast, at go’ stil-kampagnen endelig ikke skal opfattes som en kritik af ledelse, lærere og pædagoger på Ellebjerg Skole. Tværtimod:

»Det her skal ikke opfattes som en kritik af nogens arbejdsindsats, vi tænkte bare, hvordan vi som forældre kan sætte fokus på det. For kulturen kommer også fra gader og stræder, og måden, vi er sammen på. Vi vil som forældre gerne gå forrest i kampen for at sprede god stil, turde dumme sig, have det sjovt og vise sårbarhed,« siger Marianne Kjær, og Mette Bladt tilføjer:

»Håbet er, at vi kan få skabt en kultur, som vores børn kan slappe mere af i, så de kan få et break fra at skulle være en fandens karl hele tiden,« siger hun.

Den gode stil breder sig

Og hvordan kommer man så til at opleve den gode stil i Sydhavnen? Det gør man blandt andet, når eleverne kommer ud i bydelen med plakater lavet af den lokale sydhavnskuntner David Liwoch. Tager man Bus 9A, vil man muligvis også opleve en overpyntet bus, der emmer af budskaber om god stil. Eller man vil kunne høre den gode stil råbt ud over Mozarts Plads, hvor eleverne skal bygge en megafon. Og så er der naturligvis den store fernisering, som finder sted på onsdag 22. januar kl. 15.30. Her afslører børn og forældre et stort værk på metrohegnet ved Mozarts Plads, som også vil emme af go’ stil.

Her på avisen er vi også blevet inspireret af forældrenes gode initiativ, så vi følger med og spreder god stil både i spalterne og på vores digitale sider fra uge 4. Følg med på kbhliv.dk og facebook.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
I mange andre storbyer er hele gader ¿ selv fine gader i byernes centrum ¿ omdannet til turistgader kun med turistforretninger. Ønsker vi det i København? Næppe, skriver Strædernes og Strøgets Beboerforening i et debatlindlæg.

DEBAT: Begræns turistbutikkerne i Indre By

Vinoble Amager bliver kåret på scenen. Fra venstre ses Amager Bladets redaktør Jan Jeppesen, medierådgiver Torben Vestergaard, Amager Bladet, Brian og Christina Hultmann, førstemanden Kim og filialdirektør Dorthe Ankersen.10

Årets Amagerbutik er kåret: Guldkonfettien ramte Vinoble Amager