Ved festen for den nye skulptur af Sydhavnens kendis nummer ét var det vist ikke mange, der vidste at Anker sad der på en midlertidig tilladelse.
Ved festen for den nye skulptur af Sydhavnens kendis nummer ét var det vist ikke mange, der vidste at Anker sad der på en midlertidig tilladelse. - Foto: Martin Sørensen (arkiv)

Anker Jørgensen sidder på sin plads uden tilladelse

Den statue af Anker Jørgensen, som har tronet i den gamle statsministers nabolag siden oktober, er ikke godkendt af kommunen. Anker risikerer nu at blive bortvist fra pladsen igen.

Der var fest og glade dage på Anker Jørgensensens Plads 25. oktober sidste år: Sydhavnens bysbarn, den berømte statsminister Anker Jørgensen, kunne nemlig indtage pladsen i bronzeudgave af skulptør Nanna Drewes Brøndum, med udstrakt hånd, så han kunne hilse på alle fra trappen foran Kvartershuset. Og han har været flittigt besøgt lige siden.

Hvad det store følge af fagforeningsfanebærere, sangere, overborgmester Frank Jensen (S) og flere andre talere måske ikke var klar over, var at Københavns Kommune slet ikke havde givet tilladelse til en permanent placering af Anker forud for løjerne – og det har man stadig ikke, erfarer Valby & Kgs. Enghave Bladet.

Forventet efterbevilling?

»Initiativtagerne har ikke været klar over, at en permanent opstillet skulptur skal igennem en høringsrunde med efterfølgende politisk godkendelse, da den er opstillet på kommunal grund og fremstår som et offentligt monument,« skriver teknik- og miljøforvaltningen, som har udbedt sig en ansøgning fra initiativtagerne.

Det var Kvartershuset Sydhavnens bestyrelse med Susan Hedlund i spidsen sammen med Per Olsen fra LO Hovedstaden, som i 2017 besluttede at rejse penge til en mindestatue af Anker, så kvarteret kunne ære historien og mindet om en fattig, lokal arbejderdreng, der blev fagligt aktiv fagforeningsmand og senere politiker og statsminister.

Nu har Kvartershuset sendt en ansøgning, hvor man går efter en forventet efterbevilling, så Anker kan få lov til at blive siddende på pladsen. Inden den store afsløringsfest havde man fået en midlertidig tilladelse, hedder det i ansøgningen.

Fortørnet kunstråd

I processen indgår en høring af det kommunale Rådet for Visuel Kunst, som ud over politikere består af fagfolk fra byens kunstinstitutioner. I deres høringssvar anes en kritisk tone:

»Rådet for Visuel Kunst fandt, at opstilling af mindesmærke for Anker Jørgensen på mange måder var en god idé, men Rådet fandt samtidigt, at det var uhensigtsmæssigt, at det var sket uden en forudgående kunstnerisk proces, og at det er dybt problematik, at det er sket uden den fornødne tilladelse til opsætning af et monument i Københavns Kommune.

Samtidigt ville Rådet have foretrukket et kunstnerisk monument af sin tid, på samme måde som Anker Jørgensen var en politiker af sin tid. Anker Jørgensen var på mange måder en utraditionel politisk leder, som kunne have fortjent en mere utraditionel kunstnerisk skildring. Derfor vil Rådet anbefale, at denne slags monumenter fremadrettet udelukkende opstilles med gældende tilladelser og en forudgående kunstfaglig proces for at sikre den kunstneriske kvalitet,« lyder det i svaret, som er tiltrådt af alle i rådet undtagen socialdemokraten Kassandra Behrndt-Eriksen.

Enhedslistens Gyda Heding sidder med i det kommunale kunstråd, og hun har ikke oplevet en lignende situaion før:

»Jeg har ikke prøvet det her før. Den er jo bare blevet sat op. Når man nu har et råd til at købe kunst til kommunen, som man også hører i sager om offentlige skulpturer, så kunne det jo være rart, at det også blev hørt. Det offentlige rum er jo vores alle sammens, så derfor er der en politik om, at man ikke bare kan sætte ting op, som man synes – det virker lidt underligt.

Jeg har ikke nogen holdning hverken for eller imod den skulptur, og man kan sagtens gå imod rådets anbefalinger, men det er så en politisk beslutning i teknik- og miljøudvalget,« forklarer Gyda Heding til Valby & Kgs. Enghave Bladet.

Afgørelse til foråret

’Den røde plads’ ved pølsevognen og Kvartershuset på Borgbjergsvej blev døbt Anker Jørgensens Plads for to et halvt år siden. Men allerede inden da var indsamlingen til statuen i gang: Både private, fagforeninger, partiforeninger og boligforeningen AKB, hvor Anker Jørgensen havde lejlighed, har skillinget sammen til de 600.000 kroner, den har kostet.

Initiativtager Susan Hedlund fra Kvartershuset har været forhindret i at kommentere sagen på grund af sygdom.

Kommunen oplyser til Valby & Kgs. Enghave Bladet, at teknik- og miljøudvalget vil tage stilling til Ankers skæbne »i løbet af foråret«.

Nanna Drewes Brøndums bronzefortolkning af Anker Jørgensen er velbesøgt på pladsen.

Nanna Drewes Brøndums bronzefortolkning af Anker Jørgensen er velbesøgt på pladsen. – Foto: Jacob Schneider (arkiv)

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Der er mad og cirkus næste fredag.

Cirkus Panik står bag folkekøkken

Hal C på Arsenaløen har været plaget af ballademagere.

DEBAT: Det skal være trygt at spille fodbold eller gå til dans i den lokale hal