Billedet her er taget for et par uger siden, hvor det lykkedes udflytterbussen at kringle sig ud fra Saxtorphsvej. Forleden spærrede to parkerede biler dog vejen i cirka tre kvarter, hvor bussen måtte vente med børnene indeni.
Billedet her er taget for et par uger siden, hvor det lykkedes udflytterbussen at kringle sig ud fra Saxtorphsvej. Forleden spærrede to parkerede biler dog vejen i cirka tre kvarter, hvor bussen måtte vente med børnene indeni. - Foto: Benedicte Lorenzen (Arkiv)

Beboere og forældre trætte af trafikkaos: Nu kan sagen måske tage en drejning på Saxtorphsvej

Trafikalt kaos er hverdag på Saxtorphsvej, hvor der ligger to børneinstitutioner, derfor er beboere og forældre meget imod, at kommunen vil bygge en tredje institution på kvarterets sidste grønne plet. Efter politisk tøven er Konservative nu klar med et ændringsforslag.

Den store blå bus burde være på vej mod lys og luft. På vej mod en dag i det fri. Men den holder stille. Minut efter minut. Det er morgen på Saxtorphsvej, og som så mange andre morgener har den manøvredygtige buschauffør netop sat sit store køretøj i gang for at køre børnene til deres udflytterbørnehave. Klokken er omkring otte, og uden for står de trofaste forældre og vinker farvel.

Bushjulene når dog kun at dreje få omgange, så må chaufføren trykke på bremsen. I Saxtorphsvejs lille sving ved institutionen Nabohuset har to bilister parkeret deres køretøjer, så bussen ikke kan komme forbi. Her holder den så, fyldt med børn og uden mulighed for at komme nogen vegne.

Jennie Petersson bor lige over for Nabohuset og fulgte situationen med den strandede bus på tætteste hold. Hun fortæller:

»Bussen kunne ikke komme nogen vegne, for ifølge buschaufføren kan han ikke begynde at bakke på så lille en villavej, da det vil være alt for farligt. Det endte med at bussen holdt der fra i hvert fald klokken 8.00-8.45, mens børnene sad inde i bussen. På et tidspunkt kom pædagogerne ud af bussen og begyndte at banke på dørene i kvarteret, for at høre om der var nogen, der ejede bilen og kunne flytte den. Men der var ikke nogen beboere, der ejede den,« fortæller hun.

Kig nu på kvaliteten

Kaotiske trafikale situationer som denne, der fandt sted tirsdag morgen, er efterhånden blevet hverdagskost på den lille villavej i Valby, hvor der udover udflytterbussen også ligger to daginstitutioner, hvor børn skal bringes og hentes.

Derfor er modstanden også stor over for budgetpartiernes beslutning om at sætte knap 134 millioner kroner af til at opføre endnu en institution på kvarterets sidste grønne fællesområde. Og modstanden kommer ikke bare fra beboerne på vejen. Også forældre med børn i de nuværende to institutioner undrer sig over beslutningen om at bygge endnu en institution. En af dem hedder Stine Behrendtzen:

»Jeg synes, det er ærgerligt, at de nu vil bygge på den sidste grønne plet, der er tilbage i kvarteret, og jeg tror, politikerne undervurderer, hvor meget mennesker har brug for lys og luft. Det gælder især også børn. Begge institutioner på Saxtorphsvej bruger jo den grønne plet i dag, så børnene kan komme ud og røre sig og få noget jord under neglene. Derfor mener jeg også, at endnu en institution vil være en kraftig forringelse for de børn, der går i de to nuværende institutioner,« forklarer hun.

Og ifølge Stine Behrendtzen står hun langt fra alene med sin modstand mod en tredje institution:

»Alle forældre, jeg har talt med, siger nej tak til en tredje institution. Problemet er bare, at vi overhovedet ikke bliver spurgt, før politikerne har fundet pengene til at opføre den. Jeg mener virkelig, det er på tide, at vi tager en diskussion om kvaliteten i vores daginstitutioner. Lad os da tage en snak om, hvordan vi skaber gode forhold i institutionerne, hvor det er sjovt at være for både børn og personale, og hvor de kan få luft og grønne omgivelser. Tænk nu på sammenhængen hele vejen rundt« lyder opfordringen.

Tør ikke love noget

Modstanden mod den tredje institution på Saxtorphsvej er bestemt ikke ny, og blandt andre Valby Lokaludvalg har da også flere gange peget på, at en oplagt alternativ placering kunne være i den nærliggende Kulbanepark.

For blot et par uger siden gæstede børne- og ungdomsborgmester Jesper Christensen (S) og teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL) Saxtorphsvej en tidlig morgen for at blive klogere på forholdene. Og gik snakken da også snart på både de trafikale problemer og kvaliteten i daginstitutionerne. Her sagde børn- og ungdomsborgmesteren blandt andet:

»Jeg tror, det er vigtigt, at vi deler det her op i, hvad der er trafik, og hvad der er kvalitet i daginstitutionerne. Det sidste er mit ansvar, og det skal være i orden, uanset om der ligger tre på stribe eller ej, og det arbejder vi struktureret på at sikre i byens børneinstitutioner,« sagde han og fortsatte:

»Så er der spørgsmålet om, hvorvidt man kan flytte byggeriet til Kulbaneparken. Til det kan jeg sige, at vi kigger rigtig mange andre steder, for vi skal bygge mange flere institutioner, end bare den her på Saxtorphsvej. Vi skal bruge institutioner både nord og syd for Saxtorphsvej, der kommer nemlig mange flere indbyggere i København, og det er vi nødt til at kunne institutionsdække. Derfor tør jeg heller ikke love, at vi så bare dropper den her på Saxtorphsvej, før vi har helt styr på planlægningen.«

K melder sig på banen

Nu kommer der dog så en ny fremstrakt hånd i form af De Konservative, der heller ikke mener, at en tredje institution på Saxtorphsvej er en brugbar løsning. Til Valby Bladet forklarer gruppeformand Jakob Næsager:

»Vi synes ikke, at vi som politikere kan være bekendt at presse en tredje daginstitution ned i et villakvarter. Hverken over for forældrene eller naboerne, for det kommer simpelthen ikke til at fungere i en hverdag, hvor der er så mange, der skal ud og ind på vejen. Vi vil derfor stille et ændringsforslag i Borgerrepræsentationen om, at der ikke skal placeres yderligere en daginstitution på Saxtorphsvej,« siger han.

Ifølge den konservative gruppeformand er det svært for borgmestrene at gøre ret meget på egen hånd, da de er bundet af en budgetaftale:

»To af partierne fra budgetforliget har set forholdene og sagt, at de vil kigge på alternative steder, men i og med, at de er en del af et budgetforlig, så kan de ikke bare træffe beslutninger på egen hånd. De skal godkendes af alle forligsparter,« forklarer Jakob Næsager og uddyber:

»Derfor er der nogen uden for budgetkredsen, der er nødt til at bryde isen og ligesom i eventyret om Kejserens Nye Klæder sige, at kejseren altså ikke har noget tøj på. Eller sagt på en anden måde, at den her beslutning ikke fungerer. Ellers bliver det simpelthen sådan en rituel dans, hvor man siger, at man bundet af en budgetaftale, og at man ikke kan opnå enighed om noget andet i forligskredsen.«

De Konservative vil ikke henvise til nogen alternative placeringer, men mener, at det umiddelbart vil være naturligt, at rette opmærksomheden mod Kulbaneparken. Først gælder det dog ændringsforslaget:

»Hvis det bliver vedtaget, er budgetpartierne frie til at kigge på andre lokaliteter, og det er det, vi gerne vil have,« slår Jakob Næsager fast.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Der er indrettet ti spilstationer hos HYDR eSport Frederiksberg i lokalet på 3. sal hos NEXT.

Nu kan du gå til eSport i Julius Thomsens Gade

Morten Nielsens Trio med sangerinden Malene Kjærsgaard, Lars Frandsen, Morten Nielsen og Jimmi Roger.

Trio spiller i fredagsbaren