Valbygensere tog pænt imod Københavns første flygtninge, der flyttede ind på Ottiliavej i 2016.
Valbygensere tog pænt imod Københavns første flygtninge, der flyttede ind på Ottiliavej i 2016. - Foto: Klaus Sletting (Arkiv)

Flygtninge må flytte: Det vil kræve både dispensationer og millioner at blive i Valby

Beskæftigelses- og integrationsborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard (V) svarer på lokaludvalgenes modstand mod at flytte byens flygtninge fra Ottiliavej til Dortheagården.

Det er en dårlig beslutning at flytte byens flygtninge fra Ottiliavej i Valby til Dortheagården i Nordvest. Sådan lød det i sidste uge i en fælles udmelding fra Valby og Bispebjerg Lokaludvalg, der reagerede på en beslutning truffet af forligspartierne bag budgettet for 2020.

I Bispebjerg lokaludvalg udtrykker de bekymring over, at man vil flytte flygtningecentret til et område, der er præget af bandekriminalitet og uroligheder, og som ad flere omgange har været en visitationszone.

I stedet foreslår de to lokaludvalg, at man arbejder på at ændre lokalplanen, så Københavns flygtninge kan blive i Valby, hvor man siden 2016 har opbygget et stærkt frivilligt netværk.

Nej fra Folketinget

Det kan dog ikke lade sig gøre, lyder det nu fra beskæftigelse- og integrationsborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard (V):

»På mange måder er Ottiliavej et idéelt sted for flygtningene, fordi man har fået opbygget noget godt derude. Også med lokalsamfundet, hvorfra mange frivillige kommer i Welcome House. Problemet er bare, at vi ikke må blive der. Vi har spurgt både den nye og den gamle regering, om vi kan få de dispensationer fra planloven, der er behov for, men det er ikke en mulighed,« forklarer hun og uddyber:

»Det vil sige, at man skulle ud i en kæmpe ombygning af centret, som ville løbe op i mange 100 millioner kroner. Som det er nu, lever modtagecentret ikke op til de krav, der er til sådan et sted. Blandt andet fordi, der lige nu kun er bad på gangene, og det vil blive astronomisk dyrt at skulle lave det om.«

Det bliver for dyrt

Der var bred enighed blandt budgetpartierne om, at man hellere ville se sig om efter et andet sted at modtage flygtningene, end at bekoste en kæmpe ombygning af Ottiliavej, når man ikke kan få dispensationerne.

Ifølge Valby Lokaludvalg har man dog været i kontakt med Teknik- og Miljøforvaltningen, der har oplyst, at en ændring af anvendelsesbestemmelserne for bygningen på Ottiliavej er en mulighed, hvis der er politisk vilje til det. Helt så enkelt kan det dog ikke stilles op, mener beskæftigelses- og integrationsborgmesteren:

»Selv om anvendelsesbestemmelserne skulle blive ændret, vil det stadig kræve, at der bliver givet dispensation for ting som at, bygningen ligger for tæt på en stor indfaldsvej, hvilket giver støjgener, man skal tage hensyn til. Den ligger også for tæt på Lundbeck, så man vil skulle søge dispensation fra krav om, hvor tæt folk må bo på en industrivirksomhed,« siger hun og gentager:

»Dertil vil du skulle lægge en trecifret millionregning på at ombygge hele centret, og derfor har anbefalingen fra tre forvaltninger været, at det ikke er en farbar vej at gå. Vi kan desuden ikke garantere, at vi vil få alle dispensationerne, hvor nogle jo skal gives af Folketinget.«

En egnet bygning

Når valget så er faldet på Dortheavej skyldes det, at det var den eneste mulige bygning i København, forklarer borgmesteren:

»Efter at have lavet en screening af egnede bygninger i København, er vi nået frem til, at Dortheagården var det eneste sted, der dels er ledigt og ikke udvalgt til at skulle bruges til noget andet, og dels er et sted, der meget hurtigt vil kunne omdannes til moderne og tidssvarende boliger, fordi bygningen jo er indrettet med lejligheder med bad og toilet allerede,« forklarer hun.

Cecilia Lonning-Skovgaard anerkender, at der kan være generel utryghed og bekymringer i forhold til bandesituationen:

»Hvis lokaludvalget mener, at området er utrygt for flygtningene, vil jeg sige, at vi som kommune skal ind og se på den generelle utryghed i området. Det betyder, at vi med politi, Sikker By og Socialforvaltningen skal arbejde på nogle andre parametre for helt generelt at øge trygheden i området,« siger hun.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Mogens Dybdal kommer i Medborgercentret Nordens Plads en gang om ugen.

En stille eftermiddag i medborgercentret

Skolepatruljen på Sølvgades Skole står i det morgentrafikerede kryds mellem Sølvgade og Kronprinsessegade.

Gule veste og skilte: Skolepatruljerne gør et vigtigt stykke arbejde i morgentrafikken