Folehavekvarterets havedrømme: »Det er en slags dannelsesrejse, vi bevæger os ud på«

Glæden er stor i Folehavekvarteret, efter to store fonde har besluttet at give syv millioner kroner til kvarterets drøm om at skabe en fælles byhave på den gamle byggelegeplads.

En lang, slangelignende dragebænk, en stor snegl og et boldbur er nogle af de installationer, der møder øjet, når man bevæger sig ind i hjertet af Folehavekvarteret. Der, hvor den tidligere byggelegeplads ’Byggeren’ lå. Der, hvor kirken, skolen, biblioteket og plejehjemmet vender ud mod.

Forestil dig nu, at du i stedet bliver mødt af cirka 6.000 kvadratmeter bypark med forskellige havetemaer fordelt ud over arealet som et samlende fællesrum.

Det er nemlig præcis, hvad lokale aktører i samarbejde med Områdefornyelse Folehavekvarteret i månedsvis har knoklet på at udtænke. Et arbejde, der har ført til idéoplægget ’HAVEN’.

Et sted at mødes

Henrik Davidsen er en af de beboere, der har brugt mange timer på at tænke store tanker om kvarterets centrale område:

»Det her er vores kvarters hjerte, og her vil vi gerne skabe en bypark, hvor man kan mødes. Det paradoksale er, at når man laver tryghedsundersøgelser, så er følelsen af tryghed ikke god her i afdelingen, men når man spørger politiet, så er der faktisk ikke ret meget at være utryg over. Derfor handler det også om at få skabt nogle forhold her, som folk føler sig trygge i og har lyst til at bruge,« siger han.

Kvarteret har med hjælp fra Nord Arkitekter fået udarbejdet et idéoplæg, der viser, hvordan der kan indrettes med forskellige havetyper som dyrkningshaven, sansehaven, aktivitetshaven og ceremonihaven.

Haverne er tænkt til at skabe en række forskellige ’rum’ til ophold, aktiviteter og læringsmiljøer i håbet om, at de vil kunne samle kvarteret og flytte nogle af fællesskaberne uden for, som i dag eksisterer i de omkringliggende institutioner. Det er der nemlig brug for, mener Henrik Davidsen:

»Folehavekvarteret er sin egen lille landsby med skole, kirke, ungdomsklub, daginstitutioner, indkøbsmuligheder og traditioner, der rækker langt tilbage. Det er unikt, jeg har selv kun boet her i tre år, men jeg er vokset op i en landsby, så jeg kan godt genkende landsbykulturen herude. Noget af det, vi dog ikke har antydningen af herude, er en byhavekultur, og det er en stor udfordring. Derfor synes jeg, at det er genialt med forslagets forskellige havetemaer, så man kan komme på en dannelsesrejse« siger han.

Drømmen nærmer sig

Det er naturligvis ikke gratis, at anlægge en bypark, og hvis idéen om ’HAVEN’ skal blive til virkelighed, koster det 13,9 millioner kroner.

Den finansiering har dog netop fået et stort rygklap fra Realdaniafonden og Lokale- og Anlægsfonden, som har valgt at støtte med syv millioner kroner fra puljen ’Fælles Rum’. Oveni det har Københavns Kommune via kvarterplanen for Områdefornyelsen Folehavekvarteret afsat 3,5 millioner kroner til at finansiere dele af pladsen, som for eksempel ny belægning og græsområder, ligesom de har afsat penge til at søge yderligere finansiering til etablering af pladsen. Et arbejde, der nu går i gang.

Sådan ser forslaget om HAVEN ud.
Sådan ser forslaget om HAVEN ud.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Interessen for at komme på Madskole er stor blandt børn og forældre i København K. Arrangørerne står klar med koncept og materialer, men mangler frivillige hænder.

Sund mad, kost og motion: Madskoler søger frivillige

Nettos nye koncept har fokus på frugt og grønt.

Valby bliver en Netto rigere