Hvilken Anker Jørgensen skal pryde pladsen med hans navn? Illustration: Peter Kjærgaard
Hvilken Anker Jørgensen skal pryde pladsen med hans navn? Illustration: Peter Kjærgaard

Sydhavnerne i afstemning: Anker er fin, som han er

Vi har spurgt vores læsere på Facebook, hvad de mener: Skal Anker have et mere moderne præg, eller er han fin, som han er?

Statuen på Anker Jørgensens Plads er blevet et trækplaster: Rigtigt mange sydhavnere og gæster i kvarteret har været forbi og trykke Ankers hånd, siden bysbarnet i en bronzeudgave af skulptør Nanna Drewes Brøndum blev sat op for fire måneder siden.

Vi har spurgt vores læsere på Facebook, hvad de mener: Skal Anker have et mere moderne præg, eller er han fin, som han er?

Og blandt de 277, der havde deltaget i afstemningen søndag eftermiddag, var der blot ni, som ønsker sig en mere utraditionel fortolkning af den folkekære politiker, som gik bort for snart fire år siden. 97 procent mener, at skulpturen er, som den burde være.

Rådet for Visuel Kunst skrev ellers i deres høringssvar til Anker-skulpturen – som de altså blev bedt om, da den allerede var sat op – at man kunne tænke sig »et kunstnerisk monument af sin tid, på samme måde som Anker Jørgensen var en politiker af sin tid. Anker Jørgensen var på mange måder en utraditionel politisk leder, som kunne have fortjent en mere utraditionel kunstnerisk skildring.«

Kritik af kunstråd

Rådet, som ud over politikere består af fagfolk fra byens kunstinstitutioner, mener også, at det er »uhensigtsmæssigt, at det var sket uden en forudgående kunstnerisk proces.«

Det har Susan Hedlund, som tog initiativ til projektet to år inden indvielsen, ikke meget til overs for:

»Jeg synes, det er en tåbelig kritik. Målet med det her var faktisk, at den skulle ligne Anker, og hans familie har været med undervejs i processen. Og vi fik endda lavet en model, som vi afslørede to år før, så det kan vel ikke komme som nogen overraskelse,« siger hun.

Den københavnske politiker Finn Rudaizky (DF) kommer nu sin socialdemokratiske kollega til undsætning:

»Vi må have stoppet den destruktive debat om Anker Jørgensen-statuen. Og også tilbagevist kritikken fra Rådet for Visuel Kunst, som vil have en statue af Anker Jørgensen med et andet kunstnerisk udtryk. Efter min mening er den nuværende statue af Anker Jørgensen den helt rigtige. Den er ægte og viser nøjagtig Anker, som Anker var,« siger Dansk Folkepartis ordfører.

– Foto: Jacob Schneider

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Det første klassebillede fra 1977 er taget i skoleåret, der begyndte i 1976, da eleverne var seks år.

Årgang 1976 fra Kastrupgårdsskolen: De mødes stadig – også til overnatning

Hotel Cecil ligger, hvor Jazzhouse lå før i tiden. Cecil har koncerter og fester hver weekend.FOTO: Arkivfoto.

Fyr den af til soul, funk og disco på Hotel Cecil