Opråb til politikerne: Find nu de sidste millioner til vores nye bibliotek

Drømmen om et kulturcentrum på Toftegårds Plads med nyt bibliotek er godt på vej mod opfyldelse. Skal man helt i mål kræver det dog lidt flere millioner, og derfor tager Valby Lokaludvalg nu fat i politikerne.

Mange gange har Toftegårds Plads været på tegnebrættet til en tiltrængt modernisering. Mange gange er højtravende planer blevet skrinlagt. Da Valby Lokaludvalg i begyndelsen af 2017 inviterede til et seminar om udviklingen af deres dengang kommende bydelsplan var Toftegårds Plads atter på dagsordenen. Denne gang blev det klart, at der var stor lokal opbakning til at udvikle et kulturelt centrum på den tidligere vendeplads for busser og sporvogne.

Siden er lokale arme gradvist blevet hævet i takt med, at planerne har udviklet sig i den ønskede retning. Første store sejr var skete, da forligspartierne bag budget 2019 besluttede at sætte 80 millioner kroner af til det nye bibliotek på pladsen.

Det rette forslag, men…

Næste sejr kom i august sidste år, hvor arkitektfirmaerne Scønherr samt Rovlung og Brøndsted vandt arkitektkonkurrencen med deres forslag til en helhedsplan, der fik navnet ’Bølgen’, Et vinderforslag, som lokaludvalgsformand Michael Fjeldsøe beskrev som en opfyldelse af de lokale ønsker.

Men… for der er et men i dette ellers begejstrede oprids, i arkitekternes forslag til en helhedsplan for Toftegårds Plads indgår nemlig tre mulige varianter af en mulig biblioteksbygning kaldet A, B, og C

Spørger man arkitekterne, er det variant B, der er deres hovedforslag, og det bakker Valby Lokaludvalg op om. Her er tegnestuens hovedgreb et blødt byrum med fald og bakker, hvor bygningerne favner pladsen i midten. I denne løsning vokser biblioteket ud af pladsen i én glidende bevægelse og bliver en integreret del.

Der er bare lige den hage, at løsning B er dyrere end de 80 millioner kroner, der lige nu er sat af til biblioteksbygningen, fortæller Michael Fjeldsøe nu til Valby Bladet:

»Det, man reelt har gjort,er at bede arkitekterne om at tegne den model færdig, som politikerne har udvalgt, hvorefter man har sagt til dem, at hvis i kun har 72,4 millioner kroner, hvordan kommer det så til at se ud? Resultatet ser vi i forslag A, hvor der er skåret en meter af bygningens højde, ligesom der er givet køb på, at bygningen vokser organisk ud af pladsens landskab,« forklarer han.

Find de sidste penge nu

Lokaludvalget mener ikke, løsning A lever op til de lokale ønsker, der er udtrykt på flere borgermøder, og så kan det ende med igen at blive en fiasko på Toftegårds Plads.

»Vi har efterhånden holdt fire store borgermøder, og her har stemningen helt klart været, at hvis vi får noget helt nyt og godt, som er bedre, end det vi har i det nuværende Valby Bibliotek, så vil vi gerne have det, men hvis vi ikke gør det, så vil vi faktisk gerne beholde det gamle bibliotek, vi har,« siger Michael Fjeldsøe.

Præcis hvor mange penge, der mangler, for at bygning B kan blive en realitet, skal der først regnes på, men lokaludvalgsformanden anslår, at det ligger i omegnen af 10-15 millioner kroner.

Penge, lokaludvalget nu sætter ind på at få politikerne til at finde enten på i de kommende forhandlinger om overskydende penge fra sidste års budget, den såkaldte overførselssag, eller ved efterårets forhandlinger om budgettet for 2021.

»Kultur- og Fritidsudvalget har budgetseminar i næste uge, hvor de skal drøfte, hvilke projekter de vil prioritere på overførselssagen, og derfor bringer vi sagen op for Kultur- og Fritidsudvalgets politikere nu i håbet om, at de vil tage Biblioteket med på overførselssagen,« siger Michael Fjeldsøe og tilføjer:

»Pointen er, at det er nu, beslutningen om at finde de sidste penge til at opføre den ønskede biblioteksbygning skal træffes, så vi ikke bagefter sidder i en situation, hvor politikerne siger, at der desværre ikke var nogen, der fik skaffet ekstra penge, så nu bygger vi det, der er råd til.«

Valby vokser og vokser

Valby Lokaludvalg slår også på, at de 80 millioner kroner er i den lave ende af, hvad biblioteker ellers har kostet at opføre i København. For de penge, skal man nemlig også renovere det nuværende Valby Kulturhus, ligesom lidt af beløbet er gået til at udarbejde helhedsplanen for Toftegårds Plads.

»Det her er på ingen måde et ekstravagant projekt, det kræver bare, at politikerne indser, at man altså har valgt et projekt, der koster lidt mere, end man først troede var nødvendigt, fordi der er nogle landskabelige kvaliteter, der skal med,« siger Michael Fjeldsøe, og mangeårigt medlem af Valby Lokaludvalg Ejner Jensen tilføjer:

»Vi taler også om et Valby, der vokser med 12.000-15.000 mennesker, hvilket er en stigning på over 25 procent, og så er vi altså nødt til at have nogle faciliteter at byde dem. Hvis man gerne vil være en stor og flot bydel, så kan man ikke blive ved med at ligne et udkantsområde med pladser, der bare ligger hen. Det hænger slet ikke sammen. Nu må de tage sig sammen og få pungen op ad lommen.«

Her ser man arkitekternes bud på et kommende kulturcentrum på Toftegårds Plads.
Her ser man arkitekternes bud på et kommende kulturcentrum på Toftegårds Plads. – Foto: Illustration: Schønherr / Rovlung og Brøndsted

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
50 personer måtte evakueres, og to personer blev kørt til Rigshospitalet. Deres tilstand er endnu ukendt.

Brand i lejlighed: 50 personer evakueret

Julie Maries Vej ved Rigshospitalet er den vej i København, hvor der blev udstedt flest p-bøder i fjor.

25.000 flere p-bøder uddelt: Parkeringsvagter har fået nyt effektivt våben