Hver fjerde københavner angiver bandeskyderier og bandeproblemer som årsag til, at de føler sig utrygge. Utrygheden er generelt steget i hele byen, mens den i nogle områder er øget særdeles meget. Arkivfoto: Martin Sørensen

Bandeproblemer har gjort os mere utrygge

Antallet af indbrud, tricktyveri og overfald er faldet, men alligevel føler københavnerne sig mere utrygge. Bandekonflikter og skyderier er årsag til den øgede utryghedsfølelse.

Af Anja Berth

abe@minby.dk

Københavnerne føler sig mere utrygge ved at færdes ude i offentlige byrum end tidligere. Det viser ny undersøgelse fra Københavns Kommune – foretaget af Epinion.

Undersøgelsen, der er repræsentativ, afslører også store lokale forskelle i bydelen. Bispebjerg og Nørrebro samt Brønshøj/Husum er negative topscorere – hele 28 procent af de adspurgte i Bispebjerg føler sig utrygge, mens beboerne i Indre By er dem, der er mindst utrygge – kun 6 procent. Ifølge undersøgelsen er der i 7 ud af 13 bydele mere end 10 procent, der føler sig utrygge. Til sammenligning var der sidste år 5 bydele, hvor mere end 10 procent følte sig utrygge.

Utryghed om natten

Især i Bispebjerg, på Christianshavn, i Vanløse og på Ydre Nørrebro er utrygheden steget markant. Og det er især i aftentimerne og på åbne pladser eller i parker, at beboerne føler sig utrygge.

Men den såkaldt borgerhenvendte kriminalitet, altså overfald, hjemmerøveri, tricktyveri og vold er – bortset fra på Christianshavn – faldet over hele byen.

Den stigende utryghed skyldes ifølge undersøgelsen især de bandekonflikter, der har været i 2017, hvor bander skød i områder som Bispebjerg og Nørrebro, og de adspurgte københavnere i undersøgelsen fortæller, at de netop på grund af bandekonflikterne tænker mere over, hvor de færdes i byen.

Hver fjerde københavner svarer, at det netop er skyderier og bandekonflikter, der gør dem utrygge, men kun én procent angiver terror som årsag til utryghed.

»2017 var et voldsomt år med skyderier i Københavns gader, og det påvirkede naturligvis københavnernes hverdag, og det er helt uacceptabelt. Derfor satte vi sammen med Københavns Politi massivt ind overfor banderne, og takket være politiet sidder mange københavnske bandemedlemmer i dag bag tremmer – flere med historisk hårde domme,« siger overborgmester Frank Jensen i en mail.

Borgerrepræsentationenhar netop vedtaget en ny sikker by-pakke, der med øget indsats i udsatte områder skal gøre det tryggere at færdes i København. Målet er at højst 10 procent af københavneren i 2021 må føle sig utrygge.

 

VANLØSE: I 2017 oplevede fem procent, at de var utrygge – i 2018 er tallet fordobbelt.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Byttestation med noget panik

MIN UGE I VANLØSE: Karsten Kjems