‘Man kan ikke flygte fra sig selv’

Hare Krishna-bevægelsen har 40 års jubilæum i Danmark i år. På Skjulhøj Alle i Vanløse ligger det københavnske Hare Krishna-tempel, hvor blandt andre 27-årige Mikkel er munk og lever i cølibat.

Livet som blikkenslager var hårdere end 27-årige Mikkel havde regnet med. Han røg hash, drak, og en dag sagde hans mor til ham, at han var begyndt at tale grimt. Men pengene var gode, og faren skyndede på ham, at han skulle tjene flere penge og se at finde en kæreste, blive gift og få børn.

Men det var ikke lykken, syntes Mikkel, og for at komme lidt på afstand af det hele tog han et par år til Spanien. For 6,5 euro i timen arbejdede han med at slå græs og rense svømmepools. Han boede med sin hund i en campingvogn og gik lange ture på stranden. Han var fri som fuglen, men problemerne forsvandt ikke og han fortsatte med at drikke og ryge hash.

Rejste hjem igen

En dag besluttede han sig for at vende hjem til Roskilde for at give sin rastløse sjæl lidt fred og ro. Det har han fået nu. I syv måneder har han boet i Hare Krisna-templet på Skjulhøj Allé, hvor han lever som munk og i cølibat. Det giver ham ro.

»Man bliver helt klar i hjernen af at være i cølibat – jeg kan godt huske, da jeg var på Tinder – det var stressende, nu har jeg ingen stress med noget, og jeg går rundt i lyst, rent tøj og spiser sundt,« siger Mikkel.

Befri dit liv, står der tatoveret på Mikkels underarm. Et minde om hans evige kamp for at finde ro.

Citatet stammer fra Erik Clausen-filmen Midt om natten, hvor figuren Spacey skriver Befri dit liv på en husmur.

»Jeg har altid godt kunne lide det citat. Det var det jeg forsøgte, at befri mit liv, da jeg tog til Spanien og prøvede at finde mig selv. Men jeg var flygtet i stedet for og derfor skulle jeg søge indad,« fortæller Mikkel.

Han er lykkelig nu. Roen i øjnene siger det hele, og han føler sig respekteret af de andre munke i templet.

Vi mødes i Hare Krishna templet på Skjulhøj Allé, hvor vi er inviteret til at være med til morgenritualet, der begynder allerede klokken 4.30 med morgenbøn og meditation. Klokken otte, hvor vi er med, er der foredrag med en af munkene, Gaura Nitai das fortæller om forskellen på materiel og lykkefølelse.

Solid morgenmad

Klokken ni er der morgenmad, som er tilberedt af nogle af munkene i køkkenet. Det bliver serveret på bliktallerkener, og man spiser på gulvet. I dag er det ris med grøntsager og krydderier, varm salat, den indiske linseret Dahl, æblechutney med smag af kanel, surbrød og smør.

I dag er det Mikkel, der serverer. Det betyder, at han spiser til sidst. Sådan er reglerne omkring måltidet, der altid indledes med en bøn. Alle spiser godt – de er sultne, og måltidet er vigtigt.

Grundstenen i Hare Krishna, der er en afstikker af Hindu-religionen, er troen på reinkarnation – at man bliver genfødt og at sjælen er evig. Derfor passer de troende ekstra godt på sig selv og forsager alle rusmidler. De fleste er vegetarer, og spiser sundere en gennemsnittet. Det ses på kroppene, der er slanke, stærke og uden et gram fedt for meget.

Morgenstunden er vigtig for medlemmerne.

»Man kan sige, at alle de ting, vi gør om morgenen, faktisk er lidtegocentriske, for det handler om, at vi skal have det godt og bruge tid på os selv, at leve sund og meditere. Det er vigtigt at passe på sig selv, hvis man skal passe på andre. Inden morgenmaden redder vi os selv, og efter morgenmaden redder vi andre,« som Gaura Nitai Das udtrykker det.

Morgenmaden er solid og 100 procent vegetarisk. Foto: Anja Berth

Leif Asmark Jensen, der har Hare Krishna-navnet Lalitanatha Dasa er 61 år og bor ikke længere i templet. Han er gift med en kvinde fra Hare Krishna, og de bor i

nærheden af templet.

Men i 15 år levede han som munk.

»Jeg arbejder her, fordi jeg gerne vil give lidt af det, vi mangler i Danmark, noget åndeligt, spirituelt og religiøst,« siger Leif eller Lalitanatha, der også deltog i byfesten, hvor han sammen med Mikkel havde en bod.

Leif Ansmark Jensen bor ikke i templet, men lærer fra sig og arbejder her hver dag. Han har været munk, men er i dag gift med en kvinde. Her er han med 27-årige Mikkel, der er ny i Hare Krishna. Foto: Anja Berth

Efter maden skal munkene arbejde i køkkenet og ofre maden på et alter.

Udenfor er naboen i gang med et byggeprojekt, mens munkene har travlt med dagens opgaver.

Klokken 20 går de fleste i seng – men senest 21.30 skal der være ro, og dagen begynder igen klokken 04.

Mikkel skal videre i dagens arbejde – indtil videre er hans under uddannelse og han lærer hele tiden nyt.

»Man kan roligt sige, at mit liv har taget en 180 graders-vending. Der er ingen af mine gamle venner, der forstår mig.«

Ingen af Mikkels gamle venner kan forstå hans nye livsstil. Foto: Anja Berth

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Har du lyst til at besøge Hare Krishna-templet, er der åbent hus hver søndag klokken 15 med dans, musik og fælles vegetarmad.

Hare Krishna -Templet ligger på Skjulhøj Allé 44.

 

 

 

 

 

 

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Wiinblads magi på trapperne

13

Avisen opfyldte drengedrøm i Tivoli