Skuespiller Christiane Bjørg er gået til kamp mod Roundup, fordi det ifølge hende vil ødelægge grundvandet og biodiversiteten, der ¿i forvejen har det svært.¿ Arkivfoto: Martin Sørensen

‘Kandis’ til kamp mod Roundup

Skuespiller Christiane Bjørg, der især er kendt som nissepigen Kandis i Pyrus-julekalenderen, er gået til kamp mod det giftige ukrudtsmiddel Roundup.

For nogle måneder skulle skuespiller Christiane Bjørg i Bauhaus for at købe et nyt træ til sin have på Egholmvej. Her så hun flere kunder, der fandt en flaske med ukrudtsmidlet Roundup og lagde det på kassebåndet.

Det undrede hende, og hun gik straks hjem og kontaktede flere i sit netværk, og sammen stillede de et borgerforslag til politikerne om straks at forbyde Roundup i danske butikker.

»Mange har skrevet til mig, at de er overrasket over, at man stadig kan købe det, og derfor håber jeg, at vi kan lægge pres på politikerne, så det bliver forbudt,« siger Christiane Bjørg.

Hun er selv klimaaktivist og står hver torsdag morgen foran Christiansborg for at råbe politikerne op i forhold til klimaet.

»Det betaler sig at gøre noget – for nylig bad jeg personalet i vores lokale Silvan (på Slotsherrensvej, red.) om at fjerne Roundup fra kasseområdet, så det ikke står lige for næsen af folk, men de skal lede lidt efter det. Det bedste ville selvfølgelig være, hvis det blev forbudt,« siger Christiane Bjørg, der opfordrer alle til at skrive under på borgerforslaget, der blandt andet lyder på følgende:

»Vi ønsker et totalt forbud mod ukrudts- og insektmidler samt andre pesticider, der er skadelige eller blot potentielt skadelige for grundvand, biodiversitet og sundhed. Det gælder f.eks. ukrudtsmidler med indhold af glyphosat, mest kendt fra Roundup, og insektgifte med indhold af neonikotinoider. Landbruget bruger langt det meste af al sprøjtegift i Danmark. Det optimale ville være at kræve et forbud mod det hele, men da brug af gift i private haver samt på offentlige arealer må formodes at være nemmere at få vedtaget, koncentrerer borgerforslaget sig i første omgang om dette.

Forslaget er derfor rettet mod den private brug af alle pesticider og ikke den erhvervsmæssige brug,« som det står i forslaget.

I skrivende stund er der 19.136, der har støttet borgerforslaget.

Vil du også støtte Christiane Bjørgs og de andre medstilleres forslag om forbud mod Roundup, så klik ind på borgerforslag.dk – find forslaget og tryk støt.

 

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Københavns overborgmester har store planer for Nørrebros Stationsområde

App giver nemmere adgang til transport