Grethe Bidstrup er utilfreds med de lokale butikkers bidrag til Halloween-arrangementet.
Grethe Bidstrup er utilfreds med de lokale butikkers bidrag til Halloween-arrangementet. - Foto: Arkivfoto: Anja Berth

DEBAT: Forbrugerismen rammer børnene

Grethe Bidstrup

Ådalsvej 53

Tak for respons i Vanløse Bladet, Gitte. Ingen tvivl om, at butikkerne i Vanløse har gjort et stort stykke arbejde for at arrangere Halloween. Det har formodentlig givet et klækkeligt salgsfremstød og samtidig skabt et godt samarbejdsklima butikkerne imellem.

Der må nemlig være mange små butikker, der er kede af det, efter Kronen med diverse kædebutikker er åbnet.

Halloween, som egentlig er en amerikansk tradition, er kommet for at blive. I hvert tilfælde indtil forretningsverdenen finder nye måder at promovere sig på.

Temaet lokker jo vældig mange børn til, og det er en kendt sag, at vareproduktionen i den vestlige verden har fundet ud af at henvende sig til børn som forbrugere.

Den problematik kan der siges meget om, men hvad kan vi forbrugere stille op/ønske her i Vanløse og i dette tilfælde af forretningernes Halloween-arrangement?

Mine betænkeligheder går først og fremmest på, at børnene udstyres med et klippekort og informeres om, at der vanker overraskelser, hvis de besøger de respektive forretninger – overraskelser i form af ligegyldige plasticdimser, som de leger med en halv dag samt usund slik, der kan speede dem op, så aftenen bliver længere.

Det er her, forbrugerismen bliver negativ. Negativ for børnene, deres forældre og i sidste ende også for jer, der skal sælge varen til børnene

Børnene er nemlig mere bevidste om kvalitet, end vi går og tror. Skolerne er på vej med at lære børnene, at der skal passes på naturen, og at et stort plastforbrug er skadeligt for dyr og planter.

Børnene lærer også i høj grad, hvad der er sundt for egen krop, hvad der er bedst at spise, og hvordan råvarer forarbejdes. Så når de har nået en vis alder, står de af på dårlige tilbud – det er min påstand, og det er også mit håb.

Derfor synes jeg, I ville vise mere omsorg for børnene, hvis I forholdt jer lidt mere bevidst til det koncept, I sælger.

Jeg foreslår, I vælger et tema for Halloween, der tager udgangspunkt i og støtter en eller flere bæredygtige projekter.

Vis dem, hvordan man forarbejder ting, så de holder længe, arranger økologiske boder, der udleverer råmaterialer, som de kan smage på, og lad dem klæde sig ud i genbrugstøj og giv en præmie til den mest uhyggelige udklædning, vis en film om børns vilkår i andre lande eller fortæl dem historien om hekse og trolde, og hvorfor de opstod.

Det ville give mening, og der er jo masser af plads til små boder i Kronen.

Måske ville de større børn dukke op helt af sig selv, og kritiske bedstemødre ville ændre deres syn på Halloween – og komme igen næste år.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Mange tusinde besøgende har allerede været forbi og ladet sig imponere og fotografere med den betagende installation.

Flere tusinde pærer lyser op: Ren julelykke på Kultorvet

Her ses et billede af Finsensvej 15, hvor der i fremtiden skal være studieboliger.

Debat: Skal der lig på bordet?