Christiane Bjørg Nielsen er stolt af at være en klimatosse, og det er ikke spor tosset.
Christiane Bjørg Nielsen er stolt af at være en klimatosse, og det er ikke spor tosset. - Foto: Arkivfoto: Anja Berth

Klimatossens nytårshilsen

Kære Vanløse.

Så skriver vi 2020. Et spritnyt årti.

Og jeg har fået lov til at skrive en nytårshilsen.

Vanløse har været mit hood i snart tre år, og jeg er på toppen over det.

Her er både råt og hyggeligt. Jeg er vild med mangfoldigheden og tager hatten af for dem, der forsøger sig med at starte nye butikker eller en café. Dem har vi brug for, og vi må bare huske at støtte dem, så vi kan bevare de levende gadebilleder.

Jeg vil gerne bo i det Vanløse, som for tiden pryder Facebookgruppen 2720. En lokal fotograf har i den grad fanget bydelen fra den gode side og fået det til at se ud, som om vi bor i en smeltedigel af Berlin og Bronx. Det er stærkt at give sin by noget selvtillid.

Men altså . Nu er jeg jo en “klimatosse.” Og skal vi så lige slå fast, at det ikke er særlig tosset at tænke på klimaet!

2019 har været et heftigt år.

Det har utvivlsomt haft stor betydning, at så mange gik på gaden op til valget. Nogle af os stod ihærdigt hver torsdag morgen foran Christiansborg. Der har været et massivt ønske om en grønnere dagsorden, og vi fik heldigvis en ny regering, og nu en klimalov.

Selvom det hele går langsomt, og det kan virke forstemmende at læse om “tipping points” og manglende ambitioner internationalt, så må vi se fremad. Det vigtigste er, at vi gør noget. At vi allesammen tænker over det aftryk, vi sætter. Kunne vi holde ferien i Danmark i år? Tage toget i stedet for bilen? Behøver vi købe nyt? Kunne det i stedet fås brugt eller kunne vi reparere det gamle?

Så det var ret forstemmende at læse, at Black Friday slog alle rekorder. Hvis vi skal inspirere andre ude i verden til handling, må vi da vist kridte skoene.

For vist kan det betale sig at gøre noget.

Jeg stillede i sommer et borgerforslag om stop for brug af Roundup og andre sprøjtegifte for private og på offentlige fællesarealer. Mange af jer har støttet op, tak. 20. november var en stor dag, da jeg blev vækket af Ritzau, fordi vi havde rundet de 50.000 underskifter. Ved fælles indsats lykkedes det. Hurra. Nu bliver det spændende, om det så bliver vedtaget.

Kære Vanløse, fremtiden er grøn! Snart vil Harrestrup Å atter bugte sig i naturlige folder gennem Damhusengen. Og hvis der er en entreprenør, der mangler en god idé, så måtte Vanløse for mig gerne lægge plads til Danmarks svar på Retuna oppe i Sverige, et cool butikscenter hvor alt er genbrug, og hvor man kan få ompolstret sin stol eller fikset sin forstærker. Og så må det være tid til flere ladestationer til elbiler.

Det er da en besnærende tanke, at det en dag er slut med osende trafik på indfaldsvejene. Så kan man måske nyde et glas vin fra den lokale vinbonde på fortovscaféerne på Jyllingevej?

Må 2020 blive starten på en ny tid, hvor vores by folder sig ud på ny. Grøn og med nyt liv i alle kroge. Godt nytår.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Flemming Pedersen viser sine juletræer frem, der er både Normann og rødgran, men også flere alternativer til de gængse sorter.

Flemming var studerende og solgte juletræer – det gør han fortsat 30 år senere

Sandwich – også til de hjemløse