Sara Hako Fufusawa Hauge læser op af en af sine tekster.
Sara Hako Fufusawa Hauge læser op af en af sine tekster. - Foto: Claus Christensen

»Jeg vil rive muren ned via min stemme«

Sara Hako Fufusawa Hauge er paranoid skizofren, men det er ikke noget der slår hende ud. Hun holder blandt andet foredrag for at bryde tabuet om psykisk sygdom, og 6. februar deltager hun i Spoken Word på Kulturstationen om samme emne.

»Psykisk syge ikke er farlige og man kan rent faktisk leve et godt liv selvom man er paranoid skizofren,« fortæller Sara Hako Fufusawa Hauge Vanløse Bladet.

Sara Hako Fufusawa Hauge vil bryde tabuet omkring psykisk sygdom via sin stemme og sit talent for det skrevne ord. Hun holder foredrag og deltager blandt andet i poetry slam, og torsdag sjette februar kan du opleve hende til Spoken Word på Kulturstationen.

Ser ikke psykisk syg ud

’Du ligner ikke en der er psykisk syg,’ er ofte en sætning Sara Hako Fufusawa Hauge hører, når hun holder foredrag eller deltager i et poetry slam arrangement.

»Folk siger det nok til mig, fordi de tror, de giver mig en kompliment, men det er det ikke, for de har en forestilling om, hvordan en psykisk syg ser ud: Og det er den forestillingsmur jeg vil rive ned via min stemme. Hvis jeg kan være psykisk syg, og folk sjovt ikke kan se det, så kan alle jo være psykisk syge,« siger Sara og griner.

Hun fortsætter i en mere alvorlig mine: »Folk er forskellige. Neurotypiske (ikke-psykisk syge, red) reagerer forskelligt, og det gør psykisk syge også, og det viser jeg ved at stå frem. Jeg – og mange andre – passer nemlig ikke passer ind i det stigma som mange har omkring psykisk syge.

Mange psykisk syge er bange for at blive stigmatiseret, netop fordi folk har en forestilling om, hvordan psykisk syge er og ser ud.

Jeg er særlig ikke sær

Selvom mange psykisk syge føler sig ensomme, mener Sara ikke, at ensomhed er et symptom på psykisk sygdom.

»Mange psykisk syge isolerer sig, fordi de er bange for at blive stigmatiseret, og deraf kommer ensomheden,« forklarer Sara Hako Fufusawa Hauge.

Sara har, det meste af sit liv, følt sig sær, men det ændrede sig til særlig, da hun fik diagnosen parniod skizofren i 2013 og hun slår fast, at det ikke er en dødsdom at få en psykiatrisk diagnose.

Humor – poetry slam

»Når man griner, skabes et fællesskab. – der kan siges lidt mere. Humoren åbner op for folks refleksioner omhandlende psykisk sygdom,« fortæller Sara der oplever, at folk efter hendes shows eller foredrag fortæller hende, at de har det dårligt over, at de har grinet af hende.

«Men det er det fælles grin der kan bryde muren af tabu ned, fordi selvironi er den sjoveste form for humor,« fortæller Sara.

Spoken Word på Kultur Stationen

 • Ifølge arrangør af Spoken Word på Kulturstationen, Peter Dyreborg, er konceptet et litteratur-show, der underholder publikum med temaer fra deres egen hverdag såsom klima, køn, døden, kroppen eller som 6. februar psykisk sygdom.

 • »Det skal være i øjenhøjde, og vi skal indse, at psykisk sygdom ikke burde være tabu, fordi vi alle kender nogle der er psykisk syge, og det er det som blandet aftenens line-up med tre psykisk syge er med til at italesætte.«

 • Line-Up:

 • Sara Hauge

 • Marie Lundberg

 • Kristine Victoria Madsen

 • Næste Spoken Word arrangement på Kulturstationen er 2. april. Temaet er klima, hvor bladet andet den nykårede og tredobbelte danmarksmester i poetry slam Lasse Nyholm Jensen er på programmet.

 • Kilde: Peter Dyrebo/https://kulturv.kk.dk/kulturstationen

IPS byggede broen

Livet som psykisk syg har ikke været let for Sara. Dog har, hendes kærlighed til det skrevne ord og ønsket om at bryde tabuet omkring psykisk sygdom, været hendes vej til et godt liv, specielt da hun blev en del af IPS-programmet ( Individuelt Planlagt Job med Støtte ) i 2012.

»Ips-programmet byggede broen jeg manglede. Pludselig fik jeg spørgsmålene: ’Hvad tror du, du kan? Hvad vil du? Hvad kan jeg gøre for at hjælpe dig?’ Det er faktisk lige at græde af glæde over,« fortæller Sara, der før, hun blev en del af IPS-Programmet, følte sig nedslidt og nedbrudt af systemet, og ikke mindst identitetsløs, fordi hun ikke var en del af samfundet. Hun fortsætter:

»Jeg gik fra at være parkeret på kontanthjælp, til at møde en sagsbehandler, der troede på mig og mine kompetencer.

Sara startede i 2012 med poetry slam, og har vundet DM og København mesterskaberne to gange. IPS-Programmet gjorde at hun, på trods af at hun fik kontanthjælp ,måtte holde foredrag om psykisk sygdom – noget man normalt ikke må hvis man er på kontanthjælp.

Sara fortæller, at hun tror på, at hun bliver selvforsørgende i 2020.

IPS-Programmet

 • Individuelt Planlagt Job med Støtte (IPS) har siden 2013 været et tilbud i København, hvor det var en del af et forskningsprojekt. Efterfølgende er det blevet udvidet, så det nu er en del af Københavns Kommunes normale beskæftigelsesindsats.

 • IPS fokus på at få udsatte mellem 18-65 år ud af kontanthjælpssystemet ved at stole på deres dømmekraft.

 • Man skal være motiveret for at komme i job eller uddannelse.

 • I 2019 var der løbende 275-300 borgere indskrevet i IPS.

 • Der er pt. indskrevet 325 i IPS.

 • I løbet 2020 øges tallet til 550 fordi der i budget 2020 er afsat 35,2 mio. kroner til IPS over de næste fire år. Flere af de borgere, der tidligere har stået på venteliste vil nu kunne komme til.

 • Der er to linjer i IPS:

 • 1. Borgere der er tilknyttet psykiatrisk behandling. De lider for eksempel af skizofreni, bipolar affektiv lidelse eller tilbagevendende depression.

 • 2. Borgere med et misbrug der er tilknyttet en rusmiddelbehandling.

 • Uddannelsesniveau har ikke betydning for om man kan deltage i IPS.

 • 91 borgere blev via IPS selvforsørgende i løbet af 2019. København Kommunes mål for 2019 var 50.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Michelle Lauge Quaade.

Toprytter sportschef for cykleringens U/19-satsning

John Dessauer kritiserer Frederiksberg Kommune for ikke at etablere en handicapparkeringsplads.

DEBAT: Afvisning af handicapparkeringsplads tilsidesætter menneskelige hensyn