Kristine Victoria Madsen var en af de tre lyrikere, der brugte sine lyriske evner til at tale om sin erfaring med psykisk sygdom.
Kristine Victoria Madsen var en af de tre lyrikere, der brugte sine lyriske evner til at tale om sin erfaring med psykisk sygdom. - Foto: FOTO: Chili Djurhuus

Med lyrik som våben: Tre kvinder vil nedbryde tabu omkring psykisk sygdom

På Kulturstationen var der torsdag 6. februar spoken word om emnet psykisk sygdom. Tre kvinder og en mand forsøgte at nedbryde tabuet.

»Hvis du vil have succes som jurist, må du aldrig, aldrig, aldrig sige det her til nogen,« sådan afslutter vært og performer Peter Dyreborg sin optræden om psykisk sygdom. Det han ikke måtte fortælle var, at hans mor var paranoid skizofren, og at hun indgik i en fortælling på jurastudiet om underslæb om en psykisk syg og stærkt alkoholiseret kvinde, der på fem- seks måneder drak for omkring 250.000 kroner, og at hun fik en præst til at betale for misbruget.

Psykisk sygdom som tabu

Temaet var psykisk sygdom på Kulturstationen, da tre kvindelige kunstnere stod frem på scenen og med lyrik og fortællinger satte ord på deres personlige erfaringer med psykisk sygdom.

»Psykisk sygdom tabubelagt, emne der er vigtigt at italesætte, så det bliver nedbrudt,« forklarer Kristine Victoria Madsen, da Vanløse Badet talte med hende i pausen. Kristine var en af de tre.

Vært og performer Peter Dyreborg havde inviteret Kristine Victoria Madsen, Sara Hauge og Marie Lundberg til at fortælle om deres erfaringer med psykisk sygdom. Peter fortalte også som sin egen erfaring, som barn af en psykisk syg og stærkt alkoholiseret mor, som var og stadig har en stor plads i hans hjerte.

Vært og performer Peter Dyreborg havde inviteret Kristine Victoria Madsen, Sara Hauge og Marie Lundberg til at fortælle om deres erfaringer med psykisk sygdom. Peter fortalte også som sin egen erfaring, som barn af en psykisk syg og stærkt alkoholiseret mor, som var og stadig har en stor plads i hans hjerte.

Skam og tvangstanker

For Kristine Victoria Madsen er det vigtigt at gøre op med skammen over det at være psykisk syg, hvor blandet andet tvangstanker dominerer hendes tilværelse.

På scenen kom det blandet andet til udtryk igennem en fortælling der handlende om sygeligt jalusi, såsom at hvorfor han (red, kæresten) har »liket Megan Fox på Facebook. når jeg elsker ham.«

Marie Lundberg var en af de tre kunstnere der gennem sit talent for ord, delte sine erfaringer med psykisk sygdom

Marie Lundberg var en af de tre kunstnere der gennem sit talent for ord, delte sine erfaringer med psykisk sygdom – Foto: Chili Djurhuus

En anden kunstner var Marie Lundberg. Marie Lundberg var seks år gammel, da hun første gang mærkede kimen til sin panikangst og ODC:

»Jeg var seks år gammel første gang, jeg mistede evnen til at trække vejret,« og hun var først 16 år, da hun delte det med sine familie, der sendte hende til psykiater med det samme.

Lets talk about sex

Et andet tabu som mange psykisk syge oplever er det at at selvmedicinere blandet andet igennem sex.

I digtet beskriver hun hvordan hun tidligere har brugt sex for at få nærhed. Marie Lundberg beskriver det som et destruktivt selvmedicinerende mønster som mange psykisk syge fastholdes i fordi psykiaterne ikke er opmærksomme på den problematik. Et mønster den psykiske syges grænser bliver overtrådt, fordi de går langt over deres egen seksuelle grænser, for at få nærhed igennem det seksuelle.

Marie Lundberg fortæller Vanløse Bladet, at hendes håb er, at andre spejler sig i hende, så de deler hvordan de har det – og mest af alt at de ikke føler sig alene.

Dygtig psykisk syg

»Jeg er så syg, at jeg næsten er normal.« Ordene kommer fra Sara Hauge. Sara Hauge har diagnosen paranoid skizofren.I sin optræden udfordrende hun blandt andet folks forestilling om, hvad prototypen på en psykisk syg er.

»Jeg får tit at vide, at jeg ikke ligner en psykisk syg. Folk har en forestilling om, at en psykisk syg er en der går rundt med pis på sig selv, og som råber, skriger og taler med sig selv,« siger Sara, og hendes budskab er klart:

I de fleste tilfælde kan du ikke pege en psykisk syg ud fra en mængde. Saras pointe er, at når en psykisk syg ender som en der løber rundt og lugter af pis og taler med sig selv, er der fordi edn psykisk syge ikke har fået den rette hjælp.

Sara Hauge fortalte om, hvordan hun oplever det at være psykisk syg. Og om svært det er at passe ind, når man ikke er neurotypisk (ikke psykisk syg, red)

Sara Hauge fortalte om, hvordan hun oplever det at være psykisk syg. Og om svært det er at passe ind, når man ikke er neurotypisk (ikke psykisk syg, red) – Foto: Chili Djurhuus

Grunden til at Sara Hauge bruger sin psykiske sygdom i sin kunst er fordi hun ønsker at formidle at man som psykisk syg – i forhold til en neurotypisk (ikke psykisk syge, red) har en lavere stress-tærskel og derved en kortere grænse for hvornår den personlige deroute starter.

Alle er berørte af emnet

Blandt publikum mødte Vanløse Bladet Tobias Hedebo.

Hvorfor er du her i dag?

»Vi kender alle en der er psykisk syg, og derfor er det vigtigt, at vi gør op med tabuet omkring, hvordan en psykisk syg er og ser ud,« forklarer Tobias Hedebo, der også er kommet for at høre andres perspektiv på emnet: Psykisk sygdom.

Aldrig er to timer gået så hurtigt. Efterfølgende summede det i og udenfor Kulturstationen af intense samtaler om aftenes tema: Psykisk sygdom.

Der stod lidt flere end der normalt frivilligt vil stå ude den begyndende nattefrost. Og det er ikke kun rygerne.

Første skridt hen imod nedbrydning af tabuet psykisk sygdom er taget. Og det blev taget på Kulturstationen.

Læs også: »Jeg vil rive muren ned via min stemme«

Er du psykisk syg eller pårørende, og har du brug for at tale med en kan du kontakte ring eller chatte med psykiatrifonden her.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Gadelamperne i Istedgade er skabt til gaden og bærer navnet ¿Isted-Lamper¿. FOTO: rené Mølskov

Lyset skifter i Istedgade

Ternen på plads i Frihedsmuseets nye lokaler.

Historisk fiskerbåd sænket ned i det nye Frihedsmuseum: Museet åbner 5. maj