Arbejdet med bogen om Kim Larsen tog en uventet drejning, da hovedpersonen døde 30. september i år. I samråd og med tilladelse fra familien har forfatteren valgt at udgive bogen med fokus på de unge år. Arkivfoto: Aage Sørensen/Ritzau Scanpix

Flabede finurligheder fra gavflabens unge år

Hovedpersonen døde, inden der var nedfældet et eneste ord. Men med familiens tilladelse har forfatter Jens Andersen skrevet bogen færdig. Kim Larsen – Min unge år er netop udkommet og en oplagt idé til julegave.

PORTRÆT: Da salig popmusikant, hele Danmarks gavflab, Kim Larsen begyndte i 1. G på Nørre G. var han sky og tilbageholdende over for pigerne, som han syntes var noget fjernt og ophøjet.

Det kom han efter, da han havnede i en klasse med kun fire drenge og resten piger.

Det – og mange andre anekdoter kan man læse om i bogen, Kim Larsen – Mine Unge År, der er skrevet af Jens Andersen og netop udkommet på Politikens Forlag.

Arbejdet med bogen begyndte tidligere på året, og samtalerne, der skulle danne baggrund for bogen, fandt sted i køkkenet hjemme i Kim Larsens hjem i Odense.

Men Kim Larsen døde 30. september 2018, og på forfatterens papirer var kun det meste af ungdommen samt brudstrykker af det voksne liv.

Efter aftale med Kim Larsens familie valgte Jens Andersen efter Larsens død at skrive bogen, og kun to måneder senere, 4. december, udkom bogen, der handler om Kim Larsens unge år.

Det særlige ved bogen er, at det – bortset fra forordet og enkelte brudstykker – er Kim Larsens egen stemme. Med humoristiske og underfundige beskrivelser af barndommen og ungdommen føres læseren gennem gamle dages København, hvor vennen Stage var langfingret, og man råbte ekstra sætninger til biografens reklamer. »Macs gør gule tænder hvide« – og så kom det i kor fra cowboyrækkerne: Og gamle kællinger gravide!

Bogen er spækket med billeder fra Kim Larsens tidlige barndom, og til han fik sit første barn, Pelle, med hustruen Mariann.

Der er fortællinger fra tiden på Mågevej i Nordvest, hvor Kim Larsen voksede op med en enlig mor – et sjældent syn i 1940’erne, fra Rørholmsgade mellem Østerbro og Indre By, fra Gerbrandskolen i Sundbyøster, hvor Kim Larsen var lærer, fra Christianshavn, hvor han mødte drengene fra Gasolin.

»Det var en smuk tid. For det første, fordi vi var venner, for det andet, fordi ingen af os kunne spille, men lærte hinanden at spille. Og så levede vi sammen på Christianshavn i et godt og varmt miljø. Du kunne være på røven uden at det gjorde ondt,« siger Kim Larsen i bogen.

I forordet til bogen fortæller forfatter Jens Andersen, der af Kim Larsen blev kaldt ‘J. A.’ om samtalerne i køkkenet, der som regel varede tre timer, kun afbrudt af et toiletbesøg, og altid ledsaget af et glas portvin i utide og kaffe, som altid blev drukket af den samme kop.

Alle gæster i det Larsenske hjem fik nemlig deres egen kop:

»Jeg giver altid folk den samme kop – ved du hvorfor – Fordi PH jo sagde:’ Kultur er vaner’, og så tænkte jeg, hvorfor ikke skabe lidt kultur?

Kim Larsen blev født 23. oktober 1945 og døde 30. september 2018 i sit hjem i Odense.

Bogen Kim Larsen – Mine unge år – kan købes i boghandlen og er udkommet på Politikens Forlag.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Hygge med juletræet

Dispensation for midlertidigt metrobyggeri overskredet