René Petersen blev smittet med hiv som ganske ung.
René Petersen blev smittet med hiv som ganske ung. - Foto: Anja Berth

Oktoberdagen han aldrig glemmer

René Petersen, 33 år, fra Slotsherrensvej blev smittet med hiv som 16-årig. Han mener, at der stadig er behov for accept og forståelse og opfordrer alle til at deltage i Copenhagen Pride.

René Petersen glemmer aldrig torsdag 17. oktober 2002.

Dagen før havde hans læge lagt en besked på hans telefonsvarer og bedt ham om at komme hurtigst muligt. Og dagen efter sad han foran lægen, der famlende begyndte ’ja, det ser jo ikke så godt ud’… »Har jeg hiv?«, spurgte René Petersen.

Det havde han.

I venteværelset hos lægen sad en pædagog fra den institution i Lundtoftegade, hvor René Petersen boede. Han var taget med ham, og nu var det pædagogens tur til at tale med lægen om René Petersens hiv-smitte.

»Jeg kan huske, at jeg gik ud fra klinikken og ud på Tomsgårdsvej og røg en ti-styks på fem minutter. Bilerne susede forbi, men det var ligesom om de kørte i slowmotion. Så ringede jeg til min far og fortalte ham, at jeg var hiv-smittet. Han sagde bare: ’Nå, så du dør snart’.

I foråret samme år havde den dengang 16-årige René Petersen mødt en mand – i artiklen kaldet Preben – på en datingprofil for homoseksuelle. Om de var kærester, ved han den dag i dag stadig ikke, men de var sammen, havde et forhold og gik også i byen sammen i flere måneder, mens foråret og sommeren begyndte at blomstre i København og i René Petersens liv, der ikke havde været let, siden forældrene blev skilt, da han var 11 år.

Han kunne ikke vælge mellem hvem han ville bo hos, han blev mobbet i skolen – han ved stadig ikke hvorfor – og til sidst kom han på en institution i Lundtoftegade. Forinden havde han været på et opholdssted i Holbæk og havde det for første gang i sit liv fantastisk. De andre unge så op til ham, og han fik mange venner. Men han kunne kun gå der ét år, da bevillingen ikke blev forlænget, og han måtte tilbage til København.

Første kærlighed

Da han var 15 år og hormonerne begyndte at rase løs, opdagede han, at det ikke var pigerne, der rykkede noget i ham, men fyrene.

Han oprettede en datingprofil, løj sig lidt ældre end han var, fandt en kæreste, Thomas, der blev hans første kærlighed. De var ofte sammen i hans lejlighed, og de lommepenge, man fik på institutionen, hvis man vel at mærke overholdt reglerne med at komme hjem inden 22, måtte René Petersen vinke farvel til. Det blev til mange tabte penge, men kærligheden var stor.

»Han har stadig en plads i mit hjerte.«

Syg hele sommeren

Tilbage til sommeren 2002: Første juli var René Petersen på arbejde i Fakta på Amagerbrogade, hvor han arbejdede i kassen. Men han var vågnet med feber, kvalme, kunne ikke spise og hver gang, han forsøgte, røg det op igen.

Dengang boede han stadig på institution i Lundtoftegade på Nørrebro, var droppet ud af skolen, og pædagogerne troede han spillede syg for at få opmærksomhed.

Men feberen og kvalmen blev ved, og til sidst gik han selv til læge og bad om at få en hiv-test. For en sikkerheds skyld. Han havde ganske vist kun haft én kæreste, Thomas, og så ’Preben’. Lægen tog hiv-testen og sendte ham Bispebjerg Hospital for at få taget blodprøver. I venteværelset på hospitalet fandt han en brochure om hiv og aids, og han tog det egentlig roligt, da han konstaterede, at han havde snart sagt samtlige symptomer på hiv.

Måske af frygt for resultatet gik der flere måneder, hvor han ikke kontaktede sin læge, mens han blev dårligere og dårligere. Til sidst vejede han 47 kilo og kunne ikke holde mad i sig.

Dømt for at smitte

Han havde ikke set ’Preben’ længe, og da han ringede til ham for at fortælle om sin sygdom, svarede han ikke. René Petersen lagde flere beskeder, sendt sms’er men intet svar. Han havde blokeret ham.

Noget tid efter skulle Rene Petersen til Ebeltoft sammen med andre hiv-smittede unge på en samtale- og terapiweekend.

På Hovedbanegården mødte han ’Preben’. Han skulle også med på turen.

»Det var mega-syret,« husker Rene Petersen, der forsøgte at undgå ham hele weekenden. Men i løbet af opholdet i Ebeltoft fortalte Preben de øvrige deltagere, at han var smittet som 18-årig.

»Så kunne jeg jo godt lægge to og to sammen – det måtte være ham, der havde smittet mig,« som Rene Petersen siger.

Senere viste det sig, at ’Preben’ ikke blot havde dyrket ubeskyttet sex — velvidende at han selv var hiv-smittet – med René Petersen, men også to andre mænd. De lagde alle tre sag an mod ham, og i december 2006 blev han af Københavns Byret dømt efter straffelovens paragraf 252, der gav to et halvt års fængsel. Danmarkshistoriens første hiv-sag.

René Petersen lever i dag med sin sygdom, har fuldtidsarbejde og er i medicinsk behandling. Han mærker stort set intet til sygdommen, men bliver hurtigt fysisk træt, og hvis han har influenza eller er forkølet tager det flere uger at komme over. Immunforsvaret er smadret.

Stadig brug for accept

I dag har han en kæreste, som han bor sammen med på Slotsherrensvej, og selvom René havde forsvoret, at han nogensinde skulle fra Amager, som er hans barndomskvarter, er han vild med Vanløse. Og kæresten.

»Jeg er så heldig, at jeg har fundet ham, for han accepterer mig fuldstændig som jeg er. Og selvfølgelig bruger vi prævention. Jeg vil for alt i verden ikke have, at der sker ham noget.«

René Petersen har netop fået sit kostume til dettes års Copenhagen Pride – i år skal han gå sammen med sine kollegaer fra plejehjemmet i Ordrup, og de har besluttet at temaet skal være burlesque.

»Jeg er egentlig ikke drag, men vil gerne være det, så jeg prøver mig lidt frem og er vel lidt nybegynder kan man sige.«

Copenhagen Pride er ifølge René Petersen en folkefest og et fællesskab for minoriteter. I sidste uge var han selv udsat for hatecrime, da han var inde i byen.

»Så selvom vi tror, at vi er nået langt i forståelsen er vi der ikke helt endnu,« siger han.

Redaktionen er den hiv-dømte mands navn bekendt. Men af hensyn til ham og hans familie har vi valgt at kalde ham Preben.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Historiske bygninger på Christianshavn. Foto: Kim Greiner.

Historisk byvandring på Christianshavn

Anders Bilberg alias Betty Bitschlap kan opleves til Copenhagen Pride på Rådhuspladsen 17. august, hvor du vil kunne høre debutsinglen ‘Hot Dog’. Foto: Julie Stougaard

»En dag er det forhåbentligt lige meget, hvordan vi går klædt«