Hunden Eddie er pænt ligeglad med paragraffer og jura, men dens ejer Dea Deleuran elsker sit arbejde som advokat og især at vinde en sag.
Hunden Eddie er pænt ligeglad med paragraffer og jura, men dens ejer Dea Deleuran elsker sit arbejde som advokat og især at vinde en sag. - Foto: Foto: Anja Berth

Advokaten: Jura kan være pænt kedeligt

Dea Deleuran begyndte i farens firma, da hun var 12 år – nu er hun indehaver af det lokale advokatfirma Dalgas Deleuran, som netop har fejret 30 års jubilæum. Hun hader at tabe en sag, selvom det er sjældent, det sker og har altid et par ekstra stiletter og strømpebukser i reolen, så man ‘kan se ordentlig ud i retten’.

Hun havde virkelig prøvet. At finde på et andet studie end forældrene, fætrene, tanterne og onklerne, som alle havde læst jura og var advokater.

Det gik ikke.

I 1996, tyve år gammel, trådte hun for første gang ind i bygningen på Vor Frue Plads , hvor der over hoveddøren er et relief af en ørn ledsaget med det latinske motto coelestem adspicit lucem : Den øjner det himmelske lys’.

Hun så lyset, faktisk havde hun det som en fisk i vandet, og efter et par måneder blandt lovbøger og lære om retsfilosofi og paragraffer forstod hun, hvordan hendes far tænkte, og hvorfor han altid argumenterede som han gjorde.

“Jeg elskede studiet og syntes, det var sindssygt spændende, og jeg var også god til det. Jeg var virkelig vild med det. Jura kan være et pænt kedeligt fag, men jeg var en af de få, der kunne lide det.”

Ingen fine fornemmelser

Dea Deleuran er 43 år og uddannet cand. jur. Hun er i dag indehaver af advokatfirmaet Dalgas Deleuran, som hun overtog i 2011 efter faren.

Kontoret ligger på Jernbane Allé på første sal, og opgangen minder mest af alt om metaltrappen fra bildækket til passagerdækket på en østtysk færge før Murens fald.

Udsigten fra Dea Deleurans kontor er ikke meget bedre. Koboltblå rektangulære plader udgør facaden på bygningen overfor.

Hvor er de fire meter høje lofter, sildebensparketgulvet og udsigten over Kongens Nytorv?

»Vi er et lille kontor lokalt i Vanløse og er en del af lokalmiljøet. Vi hjælper almindelige mennesker med alt fra arvespørgsmål til svære skilsmisser, og der er jo ingen grund til at man skal betale for glaspartier og fin udsigt.«

Hun har speciale i arveret og familieret og er optaget af at give klienterne de bedste betingelser og sikre deres juridiske ret. Som for eksempel at lave en ægtepagt, hvis man skal giftes, uanset om det er første eller femte gang.

“Når man går på apoteket og køber medicin, er der en indlægsseddel så lang med bivirkninger. Så er det utroligt, at man ikke får et kursus i jura om, hvad der sker med ens økonomi, når man gifter sig. Folk ved det ikke, og de stoler på hinanden. Men når 50 procent af ægteskaber ender med en skilsmisse, skal man jo være temmelig kæphøj for at tro, at det ikke også kan ske for en selv,” siger Dea Deleuran.

Stiletter i reolen

Hun er mor til to piger på 16 og 17 år, som hun fik under studiet og har været alene med stort set hele deres barndom. Hunden Eddie er familiens nye medlem, og den har fået sin egen fletkurv med godbidder og legetøj, når den er med mor på arbejde.

På en hylde ved siden af står et par seks en halv centimeter høje ruskindsstiletter med lynlås i siden og et par ekstra sorte strømpebukser i en af støvlerne. Man skal jo se pæn og præsentabel ud, især i retten, hvor Dea Deleuran ofte har sager om blandt andet forældremyndigheder og bopæl. En gang i mellem taber hun dem, men hun har med egne ord vundet langt flere sager end hun har tabt.

Begyndte som 12-årig

Egentlig skulle hun bare smage lidt på det, da hun i 2006 blev ansat i farens firma som advokatfuldmægtig. Allerede som 12 år arbejdede hun i firmaet som rengøringshjælp og med at flytte kasser. Og senere blev hun sekretær, inden hun blev uddannet. Overtage firmaet skulle hun i hvert fald ikke. Men det var så sjovt, syntes hun, at have sine egne sager, at hun efter blot få måneder vidste, at hun ville overtage firmaet. Der var et par andre advokater der havde udset sig den post, så de valgte at gå ud af den østtyske opgang og finde andet arbejde.

Det har Dea Deleuran ingen planer om.

FORDOMME

Vi har bedt Dea Deleuran om at forsvare nogle fordomme omkring advokater:

FORDOM 1: Advokater er kedelige og går kun op i regler og paragraffer

“Det kan jeg ikke genkende. Nogle tænker måske også sådan om bedemænd eller retsmedicinere. Men prøv at hør: De er vildt sjove. Jeg dansede meget med den lokale bedemand på Strandvejen til vores sidste erhvervsforeningsfest. Nogen er måske kedelige. Men er der ikke også kedelige journalister?”

FORDOM 2: Advokater kan hele lovsamlingen udenad og i søvne.

“Der var én, der vist nok kunne hele retsplejeloven. Men man ved jo, hvor man skal finde ting. Jeg kan meget jura, hvor jeg ikke engang kigger i en bog. I retsmæglingerne er det vigtigt at man kan huske, at vi skal have en henvisning til retsplejeloven paragraf 478, for ellers kan ens klient ikke bruge til at få det eksekveret. Og hvis den anden advokat så glemmer det, så sidder man der og gnider sig i hænderne.”

FORDOM 3

Advokater hjælper kun folk for pengene skyld.

“Det er ikke rigtigt. Vi har pligt til at lave pro bono arbejde (uden betaling – for en god sags tjeneste). Men vi er trods alt også mennesker – jeg kan jo ikke lave alting gratis. Vi er en virksomhed, der skal brød på bordet. Men der vil være situationer, hvor man giver den en ekstra skalle. Jeg er drevet af at lave noget meningsfyldt – jeg vil gerne have et veldrevet firma, men jeg er ikke materialistisk.”

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Ingrid Bugge udstiller værker i Galleri Kunst Huset.

To kvindelige kunstnere udstiller

Det uofficielle DM i gløgg plejer at være noget af et tilløbsstykke.

Hvem laver vinterens bedste gløgg?