Tormod skaber fundamentet i hjemmet, og hans kæreste Rikke står så for resten. Sofaen er et arvestykke fra Tormods bedstemor, som Rikke med Tormods ord har ‘pyntet væk’.
Tormod skaber fundamentet i hjemmet, og hans kæreste Rikke står så for resten. Sofaen er et arvestykke fra Tormods bedstemor, som Rikke med Tormods ord har ‘pyntet væk’. - Foto: FOTO: Anja Berth

»Hvis jeg var vokset op her, havde jeg væltet rundt på skaterbanen«

Nogle er født her. Andre havnet her tilfældigt. Sammen er vi Vanløse. Her er Tormod Holm.

Han ligner en hipster. Sådan en med lidt frisure og langt skæg. Men i virkeligheden er han bare færing og familiens mænd har altid set sådan ud.

Tormod Holm, 46 år, er uddannet lærer, musiker og tegner og han bor på Jernbane Alle i en stor lejlighed sammen med sin kæreste Rikke Svendsen.

Den gule farve på væggen i køkkenet, de meterhøje reoler med farvekoordineret stoffer, puderne i sofaen. Alt det er Rikkes.

Tormod skaber fundamentet med møbler. Sofaen er et arvestykke fra Tormods mormor, som Rikke med Tormods ord har pyntet væk med et hav af puder.

Men så er der kaffekopperne. Tormod har ikke to ens kopper. Derimod køber han en kop hver gang han er et sted uanset om det er Himmelbjerget, Jöteborg eller Kruså.

»Reglen er, at jeg skal have været der,« siger han om kaffekopsystemet og byder mig på den store Dallas-kop, som forestiller skyline af den amerikanske storby, og som er købt i lufthavnen.

Tormod Holm lever af at spille musik blandt andet i bandet Trolle og Tormod og så har han en musikklub og tegneskole, hvor børn fra fire til tolv år lærer at tegne.

For fire år siden tog han kørekort og købte en sølvgrå Mazda Stationcar, som gør, at han på gode dage kan nå at spille tre koncerter om dagen.

Portrætter af mænd

På det lange røde spisebord, der står skråt mit i stuen med stuk i loftet, ligger ringbind med tegninger. Tormod Holm har tegnet siden han var seks år, og han tegner primært portrætter af mænd, når han da ikke lærer børn at tegne kombidyr – altså for eksempel en flodhest med andefødder. I karnappen ud mod Jernbane Allé har han indrettet tegnestue, og her sidder han og tegner med blyant, mens han hører reaggae for fuld musik.

»Jeg tror det gælder for både børn og voksne, at man er nødt til at have en ramme for det, man laver. Hvis jeg ikke har forpligtende rammer som tegneskolen eller bøger, så ville jeg tegne meget mindre,« siger Tormod Holm.

Mødtes i Rødovre

Han har boet i Vanløse siden 2003, og det er Rikkes skyld. Han mødte hende på en ungdomsklub i Rødovre, hvor de begge arbejdede. Dengang boede han på Værnedamsvej på Vesterbro, men kærligheden var og er stor, så han blev overtalt til at flytte til Vanløse, hvor Rikke åbnede butik på Jernbane Alle 77. Nu bor de i nummer 70, men han har aldrig boet andre steder i Vanløse.

Da papdatteren Mathilde var lille, var han ofte sammen med hende om eftermiddagen og har stået på gaden og set til og passet på, når hun lavede koreografier til nye danse på Vanløse lave og flade tage. Han er selv født og opvokset i Albertslund, men er sikker på, at Vanløse havde været et godt sted at vokse op.

»Så havde jeg nok væltet rundt på skaterbanen og på strækningen Jyllingevej og ned til Kulturstationen og biblioteket. Det gode ved Vanløse er, at her er mange familier og mange forskellige mennesker, og der sker meget for børn,« siger Tormod Holm, der selv har været med til mange byfester som musiker og konferencier.

Savner mere fællesskab

»Vanløse er et dejligt sted, der er en jovialitet, og folk tror ikke de er smartere end andre mange. Men jeg oplever, at folk søger lidt væk fremfor at blive her. Jeg synes, at der tidligere var et meget stort fællesskab, i hvert fald her på Jernbane Allé, og det kunne jeg godt tænke mig blev større,« siger Tormod Holm.

Lige da han flyttede her til, syntes han, at der var lidt kedeligt, bortset fra Kulturstationen og biblioteket. Ofte tog han ned med en kuffert og fyldte den med tyve-30 bøger, som han så udvalgte i ro og fred hjemme.

»Kulturstationen, lokaludvalget og Café Oasen gør rigtigt meget godt for Vanløse og man er nødt til at have noget ikke-kommercielt for at give det et menneskeligt hjerte. Det er fint nok, at butikker vil tjene penge, men jeg synes, at Kronen har flået det hele lidt op – det må du meget gerne citere mig for. Jeg savner, at der er et mere samlende fællesskab. Tidligere var det mere lokalt. Der var tryg på.«

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Der skal bygges nye boliger og serviceerhverv ved det gamle industriområde afgrænset af Scandiagade, Sydhavnsgade og Borgmester Christiansens Gade. Det bliver et tæt byområde, der kommer til at bestå af 25 procent almene boliger.

Almene boliger på vej til Sydhavn

Støttekoncert for børn finder sted i Lutherkirken.

Mød Sampson og Knop til koncert for udsatte børn