Sisse Chytræus er født i Vanløse og uddannet lærer. For 15 år siden åbnede hun Nørkleriet, hvor hun sælger garn og opskrifter og skriver strikkebøger.FOTO: Anja Berth
Sisse Chytræus er født i Vanløse og uddannet lærer. For 15 år siden åbnede hun Nørkleriet, hvor hun sælger garn og opskrifter og skriver strikkebøger.FOTO: Anja Berth

Da Sisse flyttede hjem til Vanløse igen

Nogle er født her. Andre havnet her tilfældigt. Sammen er vi Vanløse. Her er Sisse Chytræus.

Hun har virkelig prøvet. At flytte fra Vanløse. Det gik i tre år. Så måtte hun hjem igen.

Sisse Chytræus er 52 år, indehaver af Nørkleriet på Jernbane Alle og født og opvokset i Vanløse i en stor, rød murermestervilla ved Nørager Plads. På første sal boede Sisse med sine lærerforældre og hendes to søstre og en bror. I stueetagen boede hendes morbror og tante og Sisses kusiner.

En tryg barndom med masser af familie omkring sig. Skoletid på Kirkebjerg Skole, hvor hendes egne børn Didde og Nikolaj også har gået.

Og da sønnen Nikolaj skulle begynde i 0. klasse, og forældrene var inviteret til møde om skoleparathed, sad Sisse Chytræus på bagerste række og havde umådelig meget lyst til at strikke. Ud af øjenkrogen opdagede hun en anden mor, Elsebeth, der også lirkede strikketøj op af tasken og stille og roligt begyndte de to kvinder at smugstrikke, mens de hørte, at det var vigtigt at børnene kunne koncentrere sig.

I dag er Elsebeth medindehaver af Nørkleriet, som i år kan fejre 15 års jubilæum.

Først da hun læste på lærerseminariet tog hun springet og flyttede fra Vanløse.

Sisse Chytræus har kun haft en enkelt afstikker fra Vanløse – nemlig da hun læste på seminariet.

»Så boede jeg tre år på Bryggen og spillede smart.«

Det sidste år på seminariet mødte hun Jacob og de blev kærester og er stadig sammen. Hun blev gravid, og de ventede datteren Didde, og så gik turen igen til Vanløse.

Denne gang flyttede hun med sin lille familie ind i kusinernes del af familiehuset på Nørager Plads. Senere flyttede hun med familien til et hus på den anden side af Nørager Plads, hvor Sisse Chytræus stadig bor med sin mand.

»Det skal ikke blive for vildt,« som hun siger med underspillet ironi.

I 2005 åbnede hun strikkebutiken Nørkleriet, hvor Vanløses strikkedamer køber garnnøgler og diskuterer om det er bedst med rundpinde eller man skulle kaste sig ud i vævstrik. Sisse er selv mest kendt som hende med sjalerne, og strikkedamerne har opkladt nogle særlige sorthvide striber i striktrøjer som Sisse-striberne.

»Jeg synes, at Vanløse er et fantatisk sted. En gang var der én, der kaldt det city light – og det er rigtigt nok. Det er dejligt at vide, at byen er lige om hjørnet, hvis man skulle få lyst til at tage derind. Men det er også rart at komme hjem til Vanløse og være her. Jeg synes ikke, at Vanløse er leverpostej. Jeg vil ønske for Vnalse at vi meget snart får en fantastisk bymidte ved stationen og de mennesker, der bor her bliver med med at være så fantastiske.«

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Claudia Westh Lonning udgav debatromanen i sommersFOTO: PR foto

Drik vin og lyt til poesi i Skindergade

Den historiske bygning er blevet renoveret fra kælder til kvist. Folkene bag er lykkedes med at bevare stedets historiske ånd og charme og ikke mindst husets smukke arkitektur. Vandværket rummer café, restaurant, konference- og mødefaciliteter, kontorfællesskab samt selskabs- og eventlokaler.

Der er sket underværker på Vandværket