Fra venstre ser du Anni Brodersen på 81 år, Katja Madsen, Grethe Wamster på 96 og Inga Madsen på 81 år. Bag dem sidder deres papegøje, som bevæger sig frit rundt på plejecentret.
Fra venstre ser du Anni Brodersen på 81 år, Katja Madsen, Grethe Wamster på 96 og Inga Madsen på 81 år. Bag dem sidder deres papegøje, som bevæger sig frit rundt på plejecentret. - Foto: Chili Djurhuus

»Livet går ikke i stå efter aftensmaden«

På Randbølvej 61 ligger profilplejecentret Bonderupgaard. Vanløse Bladet har været på besøg.

Hvis du frygter dagen, hvor du skal på plejehjem. Hvis tanken om at miste din personlige frihed og for eksempel ikke kunne tage et glas rødvin holder dig søvnløs, så læs med her.

Her er så dejligt at bo

»Velkommen. Er det dig der er journalisten? Der er kage,« siger Grethe Wamster på 96 år og smiler. Sammen med to andre kvinder Inga Madsen på 81 år og Anni Brodersen på 81 år samt teamleder Katha Madsen byder hun velkommen ved et stort ovalt spisebord i plejecentrets samtalekøkken.

»Her er så dejligt at bo,« er det første, de tre ældre kvinder siger i kor.«

»Men bedst af alt er personalet,« siger Anni Brodersen, og griner. De to andre nikker og griner med.

»Og det er ikke noget, vi har fået af vide, vi skal sige, » pointerer Inga Madsen.

Dyrene giver liv

»Vi har kanariefugle, undulater, høns, papegøjer, kaniner, marsvin, hunde og en fantastisk have i to plan. Vi har også en sansehave med springvand, drivhus og bede med urter, grøntsager og blomster,« skriver Bonderupgaard på sin hjemmeside. Bonderupgaard er et profilplejehjem i Københavns Kommune, og Grethe, Anni og Inga elsker det.

»Her er så dejligt. Og hundene, de betyder alt,« siger Grethe og tager nogle hundegodter op af sin brystlomme og smiler.

»Vi har lige fået to små hunde, som personalet har hentet på Fyn. De giver simpelthen så meget liv,« siger Inga og bliver ihærdigt afbrudt af Grethe.

»De er så søde, når de hopper op og overslikker mig i hele ansigtet,« siger hun og fortsætter: »her ville være så stille, hvis dyrene ikke var her. Dyrene ånder – de giver liv! «

Oldemor Grethe Wamsler på 96 år fortæller, hvorfor Plejecentret Bonderupgaard er et dejligt sted.

Oldemor Grethe Wamsler på 96 år fortæller, hvorfor Plejecentret Bonderupgaard er et dejligt sted at bo. Bonderupgaard er et profilplejehjem med fokus på udeliv og dyr. Grethe er specielt glad for Bonderupdgaards to hunde.

Til Tyskland efter sprut

Udover dyrene, betyder haven, og ikke mindst muligheden for at komme ud – måske med hjælp fra personalet både i lokalområdet og på ferier meget for Grethe, Anni og Inga.

»Om sommeren sidder vi ude i haven eller på terrassen, nyder solen og får en lille en,« siger Inga. Hvis vi vil i Rødovre Centret, er der også mulighed for det,« forklarer Anni.»

Og også tager vi til Tyskland og køber sprut,« griner Inga.

»Bare fordi de har brug for hjælp, så stopper deres liv jo ikke. Så længe det kan forsvares, kan de gøre, hvad de vil. Vi er her for at hjælpe, ikke for at begrænse dem.

Katja Madsen

Et hjem frem for institution

»Det her er deres hjem, og det skal det hele skinne af,« slår Katja fast, og fortæller at personalet har deres private tøj på i stedet for en uniform. Derudover gør de meget ud af, at møblerne, så vidt muligt, ikke er institutionaliserede, »også har vi friske blomster hver dag. Gud nåde mig, hvis der ikke er friske blomster på bordet,« griner Katja og fortsætter.

»Bare fordi de har brug for hjælp, så stopper deres liv jo ikke. Så længe det kan forsvares, kan de gøre, hvad de vil. Vi er her for at hjælpe, ikke for at begrænse dem.

Livet går ikke i stå

»Mandag har vi biograf-aften, onsdag er der cafe, fredag har vi fællesspisning,« fortæller Anni. Grethe supplerer, »og søndag er der højtlæsning«.

»Nej det er torsdag, Grethe,« retter Anni og griner.

»Ok, Jeg har også alderen til at kunne tillade mig at glemme,« siger Grethe og griner med.

Hvis de boede i eget hjem, ville livet ikke gå i stå efter aftensmaden, så det gør den hellere ikke her. Vi giver derfor mulighed for, at de lever det liv, de ville leve, hvis de stadig boede hjemme.

Har I en bedre normering, når I har overskud til at gøre alle de ting med de ældre?»Vi har det laveste sygefravær i Københavns Kommune sygefravær, og det i sig selv giver mere luft i økonomien, også har vi en fantastisk støtteforening, der gør alt for at forsøde tilværelsen for beboerne,« forklarer Katja.

Og maden er fantastisk

»De ældre kender os. De ved hvem vi er, hvem vores børn er, hvem vi er kærester med og de ved, når vi ikke er kærester mere,« siger Katja og griner, Inga nikker og griner med.

»Det skal også nævnes, at maden her er fantastisk,« siger Inga insisterende, og fortæller, at når der er fødselsdag, så får de en kæmpe lagkage.

»Dog uden lys for hvor mange år de fylder. Det ville vælte budgettet,« siger Katja. Alle fire griner.

»Hvordan kan I smile og grine hele dagen?«

En ældre og meget smilende mand, Werner Brøndum på 86 år, går forbi spisebordet. Werner har været til Banko og bærer på sine præmier: En pakke flødeboller og en flaske rosevin.

Hvem er på besøg?« spørger han. »Vanløse Bladet,« svarer Inga.

»Ok så skal du vide, at der ikke er noget plejehjem, som det her. Her så fantastisk,« siger Werner og går smilende videre med sine gaver.

Læs også: Jeg er glad for, at jeg skal ende mine dage dage på Bonderupgaard

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Grethe Wamsler på 96 år er glad for at bo på Bonderupgaard.

Jeg er glad for, at jeg skal ende mine dage dage på Bonderupgaard

I fjor gik Østerbro Kulturpris til Østerbro Gadehaver. FOTO: Martin Sørensen

Du kan stadig indstille til årets kulturpris